PlanteCenter Fyns logo

Solbærbuske

Solbærbuske til din frugthave

Solbær er fantastiske bær, der rummer et væld af C-vitaminer, jern, kalcium og antioxidanter. Oprindeligt voksede solbærplanterne i skoven, og lod sig nøje med det lys, der kom ned gennem træernes blade. Skal man have fuldt udbytte af buskens bær, så er den rigtig glad for sol. Til gengæld er solbærbusken ikke så kræsen, når det kommer til jordens beskaffenhed, så længe området under buskens krone, holdes ukrudtsfrit. Dæk gerne området under kronen af, så jorden holder på fugten.

Produkter

Solbærbusken blomstrer i april, med diskrete rå-hvide blomster, der er selvbestøvende. I perioden juli/august, bærer solbærbusken klaser med næsten sorte, smagfulde bær. Modnings-tidspunktet afhænger af hvilken sort, du vælger.

Man kan vælge at plante sine buske med op til halvanden meters mellemrum, eller blande flere sorter sammen og plante solbærbuskene som en hæk, med en meter mellem planterne. Dette muliggør også en længere høstperiode.

Det botaniske navn for solbær er ribes nigrum. I den danske natur kan solbær findes vildtvoksende i skove, krat eller ellesumpe i Østjylland og på øerne.

Solbær kan godt hænge på busken lidt tid efter de er modne. Det betyder at du kan høste alle bær i en klase samtidig. Solbær er rige på stoffet pektin, hvilket gør dem velegnede til syltning. At købe solbær i butikkerne, er forholdsvis dyrt, og du kan derfor glæde dig over at kunne høste bærrene, sommer efter sommer, i din egen have.

Hver solbær-sort har forskellige egenskaber og smag. Du kan f.eks. prøve sorten Ben Alder, der giver stort udbytte, Big Ben, der giver store bær, eller Jostabær, der er en krydsning mellem solbær og stikkelsbær.

Tidligere er solbær blevet brugt som naturlægemiddel. Solbær er naturligt rige på a-, b-, c- og e- vitaminer, samt jern, kalcium og antioxidanter.  

Solbær har et væld af anvendelsesmuligheder. Du kan f.eks. anvende dine solbær til en lækker sorbét, en vitaminrig smoothie, the, saft, romtopf, kryddersnaps, likør, rødbedecarpaccio eller som tilbehør til sprøde vanille-vafler.