PlanteCenter Fyns logo

Gode hækplanter til skygge

I nogle haver, kan man være så heldige at have store gamle træer, der pryder haven og har gjort det i mange år. De giver tiltrængt skygge på de varme sommerdage, en skøn lyd af blafrende blade i sommerbrisen og de gavner havens biodiversitet hele året. Derudover så kan de høje træer tilføre en skøn charme, som det kan være svær at finde i de helt nyanlagte og ”bare” haver. Så naturligvis skal de store træer i videst muligt omfang have lov til at blive stående mange år endnu. Det kan dog give lidt udfordringer at finde den helt rigtige hæk, der kan trives under de høje træer, da den vil komme til at stå i skygge langt det meste af tiden. Men dette skal ikke være en hindring, for selvom udvalget ikke er så stort, som ved en solrig placering, så er det bestemt muligt at finde hækplanter, der godt kan trives med at stå i halvskygge.
Hvis de træer der skygger kan opstammes lidt, vil det ofte hjælpe meget, prøv at klippe eller save de nederste grene af, for at give mere lys.

Både Bøg og Avnbøg tåler en del skygge, dog er den mest skyggetålende hækplante helt sikkert Taks.

Hvis du ønsker et overblik over alle vores hækplanter, kan du få det her

Produkter

Man skal være opmærksom på, at selvom man planter en hæk i skyggen, der som udgangspunkt godt kan trives på den placering, så vil væksten være langsom. Man kan prøve med ekstra gødning, og være opmærksom på om der skal vandes ekstra, da store træer og buske vil tage det meste af vandet i jorden.
Det ekstra vand og næring vil hjælpe noget på hækkens vækst, men da plantens vigtigste energikilde, er solen vil hækken altid være udfordret. En hæk der er placeret i skyggen vil ikke vokse sig stor og tæt lige så hurtigt som en hæk, der står på en solrig placering. Heller ikke selvom begge passes efter alle kunstens regler. Man skal huske på, at en hækplante der står placeret i skyggen er på ”sultekost” da den ikke får energien fra det direkte sollys og det er også derfor, den ikke kan vokse sig lige så tæt, som en hæk i solen. Det betyder altså ikke, at hækken ikke er i trivsel, tværtimod. Det betyder blot, at den vokser, som den har energi til.

Den mere langsommelige vækst, må man tage med ophøjet ro, for med god pasning, kan den med tiden blive både høj og tæt. Du kan få gode råd til pasning af din hæk her. (link til sådan passer du din hæk)

Skulle man mangle tålmodigheden, så foreligger der også den mulighed at handle hækplanterne i Prima færdighæk. Prisen er naturligvis en anden end barrodsplanterne men til gengæld, så får man en hæk, der allerede har en god højde med sig, og et meget stærkere rodnet

Det kan også være at man vælger at have forskellige hækplanter i sin have. Altså simpelthen vælger en hækplante, der står godt i skyggen, der hvor det er nødvendigt og så vælger en anden hækplante til resten af haven. Vi har et stort udvalg hos PlanteCenter Fyn og ikke mindst vores blomstrende hækplanter er meget populære. Du kan se dem her.