PlanteCenter Fyns logo

Havtorn

Kunne du tænke dig at dyrke dine egne friske og supersunde, orangefarvede Havtorn i haven, så er der heldigvis flere rigtig gode, sunde og kuldetolerante sorter at vælge imellem. Inden du bestiller en af disse flotte, store frugtbuske, er det en god idé at sætte sig godt ind i, hvor denne vindstærke og nøjsomme plante vil trives bedst. Havtorns bestøvning er et spændende afsnit, og værd at læse, hvis du gerne vil have mange vitaminrige og velsmagende frugter. Du kan læse meget mere om de spændende Havtorn-buske herunder.

 

Produkter

Kystområdernes vildtvoksende bærbusk

Den vilde havtorn er de kystnære områders skønneste frugtbusk. Mange steder vil man kunne finde Havtorn vildtvoksende, som selvsået krat på skrænter og skråninger, eller ligefrem i klitterne ved Vesterhavet. Frugterne af denne hårdføre og nøjsomme plante har en meget skøn frisk og let syrlig smag, når først den har fået frost. Før den første nattefrost er Havtornens orange frugter bitre, og ikke umiddelbart anvendelige i køkkenet. De kønne orange bær er dog værd at vente på, både på grund af deres særlige smag og flotte kulør, men også på grund af deres rige indhold af vitaminer og antioxidanter.

 

Havtorn som dekorativ og rigtbærende prydbusk i haven

Du kan vælge at plante Havtorn som busk i haven, ud fra et ønske om at anvende den som frugtbusk. Men faktisk er denne plante også så dekorativ, at du meget vel kan anvende dem som prydbusk. Havtorn-busken bærer meget farverige orange-gyldne bær og har fantastisk dekorative, matgrønne, sølvglinsende blade. Havtorn er en løvfældende busk og står flot omgivet af et solidt, stedsegrønt bunddække.

 

Sæson for de smukke, orangefarvede Havtorn

Havtorn er egentlig ikke bær, men falske stenfrugter. Faktisk er Havtorns orangefarvede bær mere nødder end egentlige bær, selvom de almindeligvis kaldes for bær. I august-oktober måned står havens Havtorn fantastisk flot med mange solmodne orangefarvede frugter.

Havtorn er meget svære at opdrive som frisk frugt i dagligvarebutikker. Måske fordi de er vanskelige at dyrke industrielt, og ikke let lader sig plukke eller transportere, uden at tage skade. Du kan derfor med god grund vælge at plante Havtorn-buske i haven, hvis du vil berige dig selv og dine nærmeste med disse sunde frugter. Havtorn er et rigtig godt naturligt vitamin-tilskud, idet de indeholder både vitamin A, B, C, P og E. Særligt C-vitamin er de orange-gule Havtorn helt fantastisk rige på.

 

Sæt store, rigtbærende og solelskende Havtorn-buske

Ønsker du at give din Havtorn rigtig gode vækstbetingelser, skal du udvælge en god solrig placering at plante den i. Grav herefter et hul, der er stort nok til planten og dens rødder og løsn så jorden i bunden af hullet så havtornens rødder lettere får fat. Husk at vande grundigt, gerne både før og efter du fylder hullet med jord.

Sætter du dine Havtorn-buske i sol, vil du få flotte, tætte frugtbuske. På en solrig placering i haven står Havtorn flot. Du kan også anvende dine Havtorn frugtbuske til at skabe læ i haven med, hvis du bor hvor der er godt med vind. Det er en god ide at sætte sine nye Havtorn-buske i humusrig og sandet jord. Er jorden i din have meget leret, vil din havtorn-busk trives mindre godt. Har du skråninger og skrænter, hvor du søger planter, der kan binde særligt sandet jord, er Havtorn det perfekte valg.

 

Havtorn - en af fuglenes absolutte favoritter i haven

Holder du af en have med et rigt fugleliv, så er det at investere i Havtorn både en gevinst for dig og havens fugle. Havtorn breder sig ved rodskud og er krat-dannende, hvis du lader den vokse vildt. Havens fugle vil have stor glæde af at kunne opholde sig i havens Havtorn-buske, hvor de i sensommeren og det begyndende efterår vil kunne finde føde og ly. De tornede grene er ikke en forhindring, der holder fuglene tilbage.

 

De bedste sorter af Havtorn til det danske klima

Havtorn kendes under mange forskellige navne. Havtidsel, Sandtorn, Klintepil, Klittorn/Klittjørn, Strandpil og Ørkenbusk er alle betegnelser for selv samme plante, som vi her vælger at kalde Havtorn. Hippophae rhamnoides er det latinske og botaniske navn for denne busk, som fås i mange forskellige sorter. Nogle Havtorn sorter trives bedst i de kølige, tempererede egne af Asien og Europa, mens andre vokser godt i det skandinaviske klima.

Sorterne ‘Frugana', ‘Sirola', ‘Polmix' og ‘Orange Energy' er alle sorter tilpasset klimaet i Danmark.

 

Vinterhårdføre og kuldetolerante Havtorn

Der findes altså mange forskellige sorter af Havtorn, hvoraf nogle er mere vinterhårdføre og kuldetolerante end andre. Du kan derfor ikke uden videre sætte hvilken som helst sort, hvis du gerne vil have succes med Havtorn. Sorterne ‘Frugana', ‘Sirola', ‘Polmix' og ‘Orange Energy' er alle både vinterhårdføre og kuldetålende frugtbuske.

Fælles for de Havtorn-sorter, der trives i Norden er, at de almindeligvis opnår en højde på 2-3 meter. Står buskene særligt gunstigt vil de kunne blive endnu højere og opnå en højde på 5-6 meter. Disse løvfældende buske tilhører alle sølvbladfamilien, og har en helt særlig bladvækst. Den øverste side af Havtornens smalle blade har en grålig, grøn kulør, mens undersiden er mere lys, næsten sølvfarvet og lodden.

 

Hold let din Havtorn frodig og flot

Havtorn er en meget nøjsom og meget lidt pasningskrævende plante, der hverken kræver noget videre gødning eller vanding, når først den er veletableret. Planter du din Havtorn på en solrig plads i haven, vil du kunne glæde dig over en prægtig bred frugtbusk med dekorative bladvækst og flotte, kulørte frugter. Havtorn trives selv i meget mager jord, og tåler både sand og saltholdige betingelser. Derfor vil man også kunne finde Havtornen ved kystområder.

Havtorn er også velegnet som læplante, hvis du har hus eller sommerhus ved vandet, eller andre steder, hvor der til tider er kraftig blæst. Oprindeligt stammer Havtorn fra Europa og Asiens tempererede egne, hvor frugternes lidt bitre og friske, syrlige smag har været anvendt i mange forskellige retter. Lægger du din Havtorn-høst i fryseren, foretager den syrlige og bitre sig, og dine havtorn-bær opnår en rigtig skøn smag.

 

Skab gode bestøvningsforhold og høst mange sunde Havtorn

Havtornens blomster er enkønnede, og du kan både købe han- eller hun- Havtorn-planter. Som du nok har gættet, skal der en af hver til, for at opnå bestøvning. En enkeltstående Havtorn er altså ikke selvbestøvende. Buske, der som Havtorn har enkønnede blomster kaldes ‘Tvebo', ‘Særbo' eller ‘Dioik', og du skal bruge en af hver, for at opnå bestøvning og bærsætning. Havtorn blomstrer i april-maj måned med meget diskrete blomster. Havtorn er en rigtig god bi-plante i haven.

 

Høst af havens Havtorn

Havtornens bær modner i august-september måned. Høst af Havtorn kan umiddelbart godt se ud til at være en udfordring, på grund af de noget tornede grene. Men med lidt opfindsomhed og et par gode havehandsker, går det hele alligevel. Bærer du gode havehandsker og dækker du armene, så undgår du ubehagelige rifter.

Der findes flere måder at gå til Havtorn-høsten på. En god metode til at høste Havtorn, er at brede et tæppe eller noget lærred ud under busken, og derefter ryste de mange, skønne, orange frugter forsigtigt fri.

Du kan også anvende en god, skarp og ren grensaks og klippe hele klaser af modne havtorn af. Det kan godt være lidt svært at høste Havtorn uden at komme til at beskadige bærrene lidt. Denne metode er meget skånsom. Har frugterne endnu ikke fået frost, kan du med fordel lægge grene og bær i fryseren i et døgns tid, og herefter let ryste dine Havtorn fri.

 

Formering af Havtorn

Havtorn breder sig naturligt i bredden ved kraftige rodskud, der kan blive til nye frugtbuske. Havtornens frugter indeholder også frø, der kan spredes. Havtorn spreder sig naturligt vidt omkring, fordi fuglene i de kolde måneder gerne vil ernære sig ved de sunde bær. Trækfugle kan således føre frøene videre, hvor de af og til vil kunne etablere sig. Frø fra havtorn spirer let, men vil ikke kunne gro i skygge.

 

Dejlige opskrifter med sunde Havtorn fra haven

Førhen spiste man i Danmark mange steder, særligt i de kolde måneder, Havtorn med mælk og sirup. Havtornens frugter har været gode kosttilskud, med deres høje indhold af vitaminer og antioxidanter, i de perioder, hvor mange af havens andre frugter og bær, ikke længere kunne holde sig. I dag er denne ret mindre kendt.

Havtorn er igen blevet en populær spise, og er også anvendt i mange helseprodukter på forskellig vis. Måske har du allerede en helt særlig, favorit Havtorn-opskrift, du gerne vil anvende dine friskhøstede Havtorn til. Ellers kan du gå på opdagelse i de mange gode Havtorn-opskrifter, der findes både i klassiske og moderne kogebøger.

Du kan f.eks. bruge dine solmodne og frost-mildnede havtorn til skøn havtorn-saft, havtorn-snaps eller havtorn-likør. Du kan også lave en meget anvendelig havtorn-sirup af de mange orange bær, eller du kan koge havtorn-kompot eller marmelade.

 

Sådan beskærer du let din Havtorn

Du kan ikke skære en Havtorn helt ned, sådan som du kan med en Hasselbusk. Men du kan med fordel forynge din Havtorn, ved at fjerne en del af buskens gamle grene. F.eks. i forbindelse med at du høster de modne Havtorn-frugter. 2- og 3-årige grene er dem der sætter flest bær, mens du fra de ældre grene vil kunne høste færre bær. Det er derfor en god ide at beskære din havtorn, således at du opnår flest mulige, rigt frugtbærende grene.

Du beskærer Havtornen ved at skære de ældre grene af et stykke fra stammen. Du skal naturligvis benytte rent og skarpt værktøj. Husk at du ikke skal fjerne mere en 25 procent af gren-væksten årligt, hvis du vil bevare din frugtbusk sund og i god balance.

Du kan meget vel skære de ældre grene af, mens de stadig er fulde af bær. Lægger du derefter både gren og bær i fryseren, vil du let kunne få de ellers skrøbelige Havtorn-frugter høstet, uden at de beskadiges.

Holder du af at dreje forskellige ting af træ fra haven, så er Havtorn-buskens ved et hårdt og og blank anvendeligt materiale.

 

Vanding af Havtorn

I etableringsfasen, særligt i den første vækstsæson, er det vigtigt at du sørger for at vande din nye Havtorn. Præcis ligesom ved alle andre nyplantede frugtbuske. Herefter vil planten ret hurtigt kunne klare at forsyne sig selv med vand. Medmindre det bliver meget tørt, vil du derfor ikke følgeligt behøve vande.

 

Gødning af Havtorn

Du behøver ikke gøde dine Havtorn-buske i haven. Havtorn lever i symbiose med såkaldte strålesvampe i knolde på rødderne. Disse strålesvampe har evnen til at binde fri kvælstof, og forsyner på den måde Havtorn med den fornødne næringsstoffer.