PlanteCenter Fyns logo

Blomster til insekter og bier

Mange vil gerne gøre deres have til en dejlig oase fuld af blomster. Både fordi blomster er dejlige at omgive sig med, men også fordi blomsterne tiltrækker bier og insekter, der er nyttige for havens økosystem. Når du sår smukke sommerblomster giver du havens honningbier, sommerfugle og mange andre insekter gode muligheder for at finde føde og vand. Du får en have der summer af liv i det grønne, og mange kulørte blomster, du kan nyde en sommerdag i haven. Samtidig vil haven fyldes af glade fugle, der gerne spiser  næringsrige insekter. 

Produkter

2

Blomster i haven tiltrækker bier og andre nyttige insekter

Mange flotte sommerblomster er en fordel at have i haven, fordi du derved giver insekter og bier et godt levested. Dyrker du også frugt, er det særligt fordelagtigt for dig at tiltrække insekter og bier til haven, fordi bier og insekter spiller en vigtig rolle, når havens frugttræer og frugtbuske skal bestøves. Når bierne summer fra blomst til blomst for at finde nektar, får de pollen ført videre. Uden biers og andre insekters hjælp, ville der ikke være mange frugter at plukke og nyde. 

 

Sommerblomster om summende bier i haven

Nogle af de mere almindelig kendte, smukke sommerblomster, du kan så for at tiltrække bier og andre insekter, er f.eks. flotte blå Kornblomster, højrøde Valmuer, gule Solsikker og Chrysanthemum i dine yndlingsfarver. Du kan også så blomster som f.eks. Frøkenhat, Stolt Kavaler og Skønhedsøje. 

 

Inspiration til flere dekorative, bi-venlige sommerblomster

Frøkenhat kaldes også Zinnia, og hører til i samme familie som tusindfryd. Frøkenhat er naturligt forekommende i bl.a. USA og Mexico. De findes i mange farver og er fantastiske dekorative. Stolt Kavaler er skønne Asters og Skønhedsøje er et-årige urter eller stauder, der også er hjemmehørende i Mellemamerika. Disse tre skønne blomster vokser fint i tempereret klima, og kan være meget flotte i en dansk blomsterhave. 

Her finder du vores samling af artikler om blomsterfrø.

Danske eller mere eksotiske blomster, der giver pollen og nektar til insekter

Måske foretrækker du blomster, der også vokser forvildet i naturen i Danmark til din have. Eller måske er du interesseret i mere eksotiske blomster, der findes i naturen i Sydeuropa, Nord- eller Mellemamerika. Der er mange dejlige blomster, som vil kunne tilføre din have flotte farver, frodighed og mange bier, sommerfugle, insekter og nyttedyr. 

 

Krukker, højbede, bede og marker med insektvenlige blomster

Du kan så alverdens spændende blomsterfrø i flotte krukker, du stiller på terrasse, altan eller ved dit indgangsparti. Du kan også så blomsterfrø i altankasser, blomsterkummer eller i dine højbede. Har du plads i haven, eller har du jord du kan tilså, så kan du også vælge at så blomster på langt større arealer, og danne en smukt blomstrende eng eller mark. 

 

Gå på opdagelse i havens insektparadis

Er du interesseret i bier og insekter, kan de være spændende og sjovt, at prøve at se hvor mange af  de forskellige slags bier, vi har Danmark, du kan finde i din have. I alt findes der omkring 240 forskellige arter af bier, bare i Danmark. Heraf er der bl.a. 30 arter humlebier, 50 arter af jordbier, 30 arter af vejbier, samt flere arter af vilde bier. Bierne er vigtige, både for private haveejere, for landbruget og for en mangfoldig natur. 

 

Du hjælper de pressede bier, når du skaber en frodig blomsterhave

Både i Danmark og på verdensplan er bierne under pres. Pesticider, klimaændringer og tab af naturlige levesteder giver dårligere betingelser for insektlivet generelt. Smukke, frodige private haver, kan derfor være en kærkommen hjælp til bier og andre insekter. 

Se alle de spændende blomsterblandinger hos planteCenter Fyn, her.

 

Læs også vores blogindlæg om såning og pasning af blomsterfrø.