Sådan sår du let dine blomsterfrø

 

Blomsterengen er en vigtig oase for bier, sommerfugle og mange andre insekter

En blomstereng i haven giver nærende nektar, pollen og vand til nyttige bier, sommerfugle og mange andre spændende insekter. Insekterne er pressede mange steder i det kultiverede landskab, fordi deres tidligere naturlige levesteder ikke længere kan forsyne dem med det de behøver. Der er derfor god mening i at lave en oase i haven, hvor du både har blomsterpragt og gode forhold for insekter. Når du skaber gode levevilkår for insekter i haven, får du du som bonus i rigt fugleliv, fordi havens fugle sætter en del insekter til livs. Du vil kunne nyde blomsterfloret, insektlivet og fuglesang i haven, når du anlægger en blomstereng eller et andet godt område med frodige blomster. 

 

De summende bier bestøver dine frugttræer og frugtbuske i haven

Når du sår blomsterfrø, der tiltrækker bier og andre nyttige insekter til din have, så skaber du også gode betingelser for bestøvning af dine frugttræer. Måske har du flere gode og sunde æbletræer, smukke kirsebær- eller pæretræer i haven, der har brug for fremmedbestøvning for at bære frugt. Med blomstrende enge eller store blomsterbede, vil du med stor sandsynlighed få rig bæring på dine frugttræer, fordi de mange insekter ikke blot besøger dine blomsterbede, men også havens frugttræer og frugtbuske. 

Her får du flotte, færdige blomsterfrøblandinger 

Det er fantastisk smukt med en nyudsprungne blomster i haven hen over sommeren og ind i sensommeren. Der er mange flotte blomster-blandinger at vælge imellem til din haves krukker, højbede, bede eller til en blomstereng. Du kan købe frøblandinger mange steder i forskellig kvalitet. Vil du gerne have et flot resultat, er det altid en god idé at vælge frø fra forhandlere du har tillid til. Du kan købe rigtig gode færdige frø-blandinger ved mange planteskoler og plantecentre, lokalt eller på nettet. 

 

Vejledning til din blomsterfrøblanding

Der er lidt forskel på hvordan de forskellige frøblandinger trives bedst, og det er derfor altid godt at læse vejledningen, der hører til den blomsterfrøblanding du vælger. De frøblandinger du finder ved PlanteCenter Fyn er tyskproducerede, og vejledningen du finder på emballagen, er derfor på tysk. Som en hjælp, har vi derfor valgt at lave danske tekster til hvert produkt i shoppen. 

 

Så smukke blomster, der er lette at holde 

Det er en fornøjelse at gå i haven og opdage nye blomster springer, der springer ud fra dag til dag i sommermånederne. Havens blomsterbede, krukker eller større arealer med blomster er med til at tiltrækker insekter og fugle til haven. Et område med blandede blomster kræver ikke meget pasning, når først det er anlagt. Når først du har sået din særligt udvalgte blomsterfrøblanding i foråret, er der ikke meget lidt pasning og pleje, du skal bruge tid på. Du kan blot nyde blomsterfloret og de summende bier og sommerfugle. Når du anlægger en have med et- eller flerårige blomster, får du et væld af forskellige farver og former, måske også forskellige dufte.

Sådan anlægger du din blomstereng 

Planlægning inden du sår blomster i haven

Når du gerne vil have en blomstereng på din grund, er det en god ide at bruge årets første måneder på at planlægge præcis hvor du gerne vil placere dit nye blomstrende område, og hvordan du ønsker at området skal være formet. Det er bedst, hvis du vælger et område af haven, hvor jorden er næringsfattig til dine engblomster. Jorden må hverken være fed eller for fugtig. Den fattige jord gør, at du vil få mindre ukrudt i din blomstereng. 


Du kan med fordel lave en skitse, hvor du tegner haven set oppefra og her efter  indtegne, hvor din nye blomstereng skal være. Der findes også flere gode apps og gode hjemmesider, hvor du kan lave en overskuelig haveplan. 

 

Sådan gør du jorden klar før du sår blomster

Når du har fundet en god placering til din blomstereng, og du har valgt hvordan du ønsker den formet, så kan du gå i gang med at gøre klar til at så.  Måske vil du anlægge en blomstereng, som en traditionel rektangulær eller kvadratisk eng, eller som ovale øer i plænen. Lige meget hvordan du ønsker at engen skal forme sig, skal du starte med at fjerne større sten og ukrudt, herefter kan du opgrave græstørv og rødder. Når jorden er bar, hvor du vil skabe en flot blomstereng, kan du evt. dække den med 5 cm sand.  

Vil du vide mere om planter og pasning af dem, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her

Sådan sår du dine blomsterfrø

Inden du giver dig i kast med at sprede dine blomsterfrø, er det en god ide at kultivere og rive. Herefter ryster du emballagen godt, så store og små frø fordeles i pakken. De frøblandinger, du kan købe ved Plantecenter Fyn indeholder Vermiculit, der gør frøene lettere at sprede jævnt og pænt. Vermiculit  er et naturligt mineral, der er gavnligt når du sår blomsterfrø i haven. Du kan enten vælge at sprede blomsterfrøene i mønstre, så dem i rækker eller du kan fordele dem jævnt på hele overfladen i det klargjorte område. Det er godt at rive let efter du har fordelt frøene. Du kan også tromle eller stampe jorden efter såning. På den måde binder du de nysåede frø til jordoverfladen. 

 

Vanding af nysåede blomsterfrø

Særligt i de første 4 uger efter du har sået dine blomsterfrø, er det en god ide at vande, hvis det er meget tørt. Dukker der spirende ukrudt op blandt de spirende blomsterfrø, er det bedst at fjerne dem løbende. 

 

Blomsterfrøblandinger, der egner sig godt til en frodig blomstereng

Der er flere flotte blomsterfrø-blandinger, der egner sig godt, hvis du vil i gang med at etablere en smuk blomstereng i haven. Er det område, du gerne vil så blomster på omkring 50 m2 eller mindre, så er blomsterfrøblandinger som ‘Blomstertæppe’, ‘Landlig blomsterblanding’,  ‘Nyttedyrs-paradis’ og ‘Bondegårds-blomsterflor’ eksempler på frøblandinger, der vil stå flot i en blomstereng. Har du mulighed for at lave et endnu større blomstrende areal findes der også gode blomsterfrø-blandinger til flere kvadratmeter, både med vilde blomster, græsser og urter.

Hvornår kan jeg så mine blomsterfrø?

Du kan så blomsterfrø, når jordtemperaturen ligger på omkring 10-12 grader. Vejret i foråret kan være meget forskelligt fra år til år, så det kan være svært at spå om, præcis hvornår jorden er klar. Dog vil du som hovedregel kunne så blomsterfrø fra april til juni måned. Nogle år må du have lidt mere tålmodighed, og holde godt øje med vejrudsigten. Du kan fint anskaffe dig frøene, så du er klar, når jorden når de rette temperaturer. 

 

Forspiring af blomsterfrø

Til mindre bede, krukker eller højbede, hvor du gerne tidligt vil have en smuk blomstring, kan du forspire dine blomsterfrø. Når du forspirer fremskynder du frøenes spiring, så de hurtigere går fra frø til blomst. Hvis du ønsker at forspire en del af dine nye blomsterfrø til krukker, altankasse eller lignende, kan du så frøene inde i såbakker, urtepotter eller soil blocks i vindueskarmen. Du kan også forspire dine frø i drivhus eller udestue . Til større områder, er det en meget stor opgave at give sig i kast med forspiring. Vil du lave en blomstereng eller et større blomsterbed, er det bedre at så blomsterfrøene ude, direkte i jorden, på den placering du har valgt. 

 

Så flotte blomster i krukker, altankasser eller højbede

Har du ikke plads eller lyst til at etablere en eng fuld af blomster eller større bede, kan du i stedet, med flot resultat, så dine blomsterfrø i enten højbede eller krukker. Du kan også forspire dine blomsterfrø inde og plante blomsterne ud, når vejret er mildt. Du kan placere dine højbede eller krukker, hvor du får mest glæde af dem i haven. Måske nær din terrasse, på din altan eller nær din hoveddør. Der er mange muligheder. 

 

Det kan du lave med blomster fra haven:

 • Bordpynt

 • Buketter

 • Pressede blomster

 • Tørrede blomster

 • Baggrundsbilleder til computer

 • Billeder til sociale medier

 

 

Aktiviteter med børn i blomsterhaven:

 

 • Så blomsterfrø i mønstre i vælger sammen, f.eks. i cirkler, striber, firkanter eller lignende

 • Vand og pas blomsterhaven sammen

 • Se hvor mange forskellige nye blomster, der er kommet

 • Gå på opdagelse i blomsterbedet efter insekter med forstørrelsesglas

 • Bind en blomsterkrans 

 • Er der spiselige blomster i blomsterhaven, kan de blive til desserter, frugtsalat eller friske, sprøde, flot pyntede salater

 • Sæt en hængekøje op nær blomsterbedet og nyd synet af jeres fælles blomsterbed

 • Tag en kikkert frem, og se om i kan finde spændende fugle, lyt efter fuglefløjt

 

Vil du vide mere om planter og pasning af dem, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her