PlanteCenter Fyns logo

Hvilken type jord skal jeg plante færdighæk i?

Af Stig Pedersen (opdateret )

Uanset hvilke former for planter du køber til haven, bør du altid forholde dig til den jord, du skal plante i. For nogle er det indlysende, hvilken type jord der er i haven, mens det for andre kan være svært at vurdere. 

Hvilken type jord skal færdighæk plantes i?

Man kan ikke sige, færdighæk skal plantes i en helt bestemt type jord, men det er vigtigt, at jorden er veldrænet og rig på næring og mikroliv. Vi har et bredt udvalg af jordforbedrende produkter fra Champost, du kan få leveret sammen med din nye færdighæk, hvis der er behov for at optimere jorden.

En anden god mulighed er Myco planteaktivator fra GroGreen, der indeholder en blanding af næringsstoffer, gavnlige bakterier og mykorrhizasvampe, som hjælper hækkens rodnet og optimerer dens evne til at optage vand og næringsstoffer.

Nøgleordet er organisk materiale. Organisk materiale er den madpakke, dine planter i haven skal leve af, og hvis der ingen madpakke er, bliver det svært for planterne at gro og trives. 

Muldjord

Kan jeg bruge kompost?

Det er vigtigt at understrege, at kompost hentet fra kommunens genbrugsstation ikke må benyttes, når der plantes færdighæk eller andre haveplanter. Komposten må ikke komme i kontakt med rødderne, da man ikke kender til styrken og sammensætningen på materialet. Benytter du kompost, når du planter en færdighæk købt hos os, så bortfalder grogarantien.
Du kan godt bruge kommune-kompost til jorddække ved etablerede planter.

Findes der en guide til jordtyper?

Vi har forsøgt at lave en lille jord-guide til dig, så du sikrer dig, at din nye færdighæk bliver plantet i god jord. Ofte er det en større investering at plante færdighæk, og derfor er det også vigtigt at give færdighækken så optimale forhold at gro i, som det overhovedet er muligt. 

 • Sandet jord er let at arbejde i, men planterne kan ikke hente meget næring i den sandede jord. Sandet jord indeholder en masse helt små sten, som hverken kan holde på vand eller næring. Det vil sige, at mange af de gode sager siver lige forbi rødderne, uden planterne får glæde af dem.

  Vi vil anbefale dig at blande ler eller spagnum i den sandede jord. Det vil sikre, at jorden kan optage og opbevare både vand og næringsstoffer, og at dine planter kan få det, de har brug for.

 • Leret jord er klæg og holder på masser af vand, men det har også svært ved at komme af med for meget vand. Desuden er det svært for regnorme og mikroorganismer at leve i den lerede jord på grund af den meget kompakte konsistens. Ligeledes er det livsnødvendigt for haveplanter, at der er luft i jorden, hvilket der er meget begrænset mængde af i den klæge, lerede jord.

  Vi vil anbefale dig at blande grus og spagnum i den lerede jord, så den bliver mere let at arbejde i, både for dig, for insekterne og for rødderne på din nye færdighæk. Den løsere konsistens vil tilføre luft i jorden og hjælpe vandet med langsomt at sive ned. Leret vil holde på den mængde vand, der er brug for.

 • Stenet jord. Der er stor forskel på, om det er sten med jord, eller om det er jord med sten. Er jorden god, gør det ikke noget, der er sten i. Rødderne skal nok finde deres vej udenom stenene.
  Hvis det til gengæld mere drejer sig om sten med lidt jord omkring, så får din færdighæk ikke gode levebetingelser, da der ikke vil være nogen steder at finde næring. Det skal siges, at der ikke er mange steder i Danmark, hvor jorden er så stenet, at det er uhensigtsmæssigt at plante noget i den.

  Vi vil anbefale dig at tilføre planteskolejord i bunden af renden, så jorden får lige præcis den rette sammensætning til at holde på både næring og vand.

 • God muldjord er en gave til haven. En naturligt god muldjord er fuld af luft, bakterier, mikroorganismer og insekter, som sikrer dig, at din færdighæk vil trives og gro, helt uden ekstra arbejde for dig. Muldjorden har en god, drænende konsistens med masser af luft samtidig med, at den kan holde på vand og næring.

Vi vil blot anbefale dig at nyde din smukke, sunde have, hvis du bor i et område med god, næringsrig muldjord. Du skal dog stadig være opmærksom på at vande og gøde efter behov.  

Muldjord

Her kan du læse mere om, hvordan NemHæk færdighæk skal plantes, når du har forberedt jorden. 

Du kan se alle vores størrelser og typer af færdighæk lige her.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev