Bunddække med Timian

Bunddække af velduftende timian

Timianplanten er en fantastisk krydderurt og haveplante. Der findes typer af timian, der kan anvendes som smukt blomstrende og duftende bunddække i haven. På græsk hedder timian Thymos, hvilket betyder mod og livskraft. Hvem vil ikke gerne have et stærkt og levedygtigt bunddække.Timian kan fint fylde ud mellem andre planter på en solrig placering i haven, f.eks. sammen med lavendler nær terrassen. Med et tæt bunddække mindsker du samtidig opgaven med at luge i dine bede. 

 

Liv i haven med et bunddække af timian 

Et bunddække af blomstrende, krybende timian-planter, på en solrig placering i haven, er dekorativt og velduftende, og samtidig rigtig godt for fuglelivet og insekt-bestanden i haven. Farverigt og med en vifte af aromatisk dufte, kan det blive, hvis du vælger at kombinere flere sorter af timian. Du vil kunne glæde dig over dit bunddækkes skønhed året rundt, år efter år. 

 

Timian giver farvepragt, duft og smag  

Timian trives i fuld sol, ligesom lavendel, og står flot året rundt. Anlægger du et område med bunddække af timian, vil du kunne nyde de rødlige, purpurfarver, lilla og hvide nuancer, timian findes i. Måske ønsker du blot en enkelt sort, der dækker bunden i dit bed, og giver et ensartet udtryk. Måske har du mod på at eksperimentere og lave mønstre og farvekombinationer med forskellige sorter. Vælger du at sætte flere typer af krybende timian samme til et plantetæppe, vil du kunne skabe en flot mosaik af bunddækkeplanter.

Timian er en planteslægt, der byder på mange varierede, krydrede dufte og smagsoplevelser. 

 

Andre planter, der trives sammen med timian

Der findes mange andre planter, der også trives i sol, og som vil stå flot sammen med et bunddække af timian. 

Ønsker du at skabe middelhavsstemning i have, vil du kunne sætte ‘Pilebladet Pære’, der med sin matte grønne farve, minder om oliventræet. Pilebladet Pære kaldes også ‘Nordens Oliven’. Staudesalvie og oregano er også planter, der tåler sol glimrende, og som dufter af sydlandske himmelstrøg. 

Ønsker du en mere japansk inspireret have, kan du sætte en Japansk Ahorn med et stemningsfuldt purpurfarvet tæppe af timian under. Japansk Ahorn fås i flotte gule eller røde nuancer. Både som mindre solitærtræ og busk, vil den Japanske Ahorn være dekorativ sammen med et bunddække af timian. 

Er du mere til buske og træer, der er hjemmehørende i den danske natur, vil Ene og Rødbladet Hyld, være gode kombinationsmuligheder, der vil stå godt sammen med en bund af timian. 

 

Vild dansk timian

Timian tilhører læbeblomstfamilien. Der findes omkring 350 arter af timian i Danmark. Timian-arterne opdeles i kategorierne smalbladet og og bredbladet timian. Smalbladet timian kaldes også for Thymus serpyllum og er en stedsegrøn, lav vækst, der kan findes vildtvoksende mange steder i naturen. Bredbladet timian går under det latinske navn Thymus Pulegioides, og findes mest i de østlige egne af landet.

 

Bunddækkende timian-sorter til haven

Alt efter hvilket udtryk du ønsker at skabe med dit bunddække, er der flere muligheder for at danne et tæt og dekorativt dække med timian. Timian blomstrer i maj og frem til oktober måned.

Krybende timian ‘Coccineus’ er en smuk timian-art, der kendetegnes ved små mørkegrønne blade og purpurfarvede tætsiddende blomster. 

Thymus ‘Doone Valley’, er fin og broget timian-art, der prydes af fyldige lyslilla blomster. Bladvæksten på denne type af timian er farvemæssigt en kombination af mørkegrøn og gul.

Citrontimian ‘Thymus aureus’ er en delvis stedsegrøn timianplante, der kendes på sin friske  citrus-duft, gulbrogede blade og lemon-agtige smag. Vælger du citrontimian som bunddække, vil du kunne nyde en fin blomstringsperiode med hvide blomstrende aks. 

Lodden timian ‘Thymus pseudolanuginosus’ er en lidt anderledes type af timian, der kendes  på sine matte, grønne, lodne blade. Den lodne timians blomstring er sart rosa, og står i fuldt flor først på sommeren. 

 

Krydderurten timian

De fleste kender timian som en frisk eller tørret krydderurt, der kan anvendes på mange måder i madlavningen. Der findes fantastisk mange gode opskrifter med timian som krydderi, opskrifter der alle bliver ligetil at gå i gang med, med et bunddække af timian i haven, hvor du uden videre vil kunne høste rigelige mængder af timian. 

Mange har nok anvendt timian til smørstegte jordskokker eller ovn-kartofler med timian, porresuppe med timian eller marinerede timiangulerødder. Tørret timian har mange anvendelsesmuligheder. Du kan også krydre lam eller citronkylling med timian eller tilberede aromatiske bagte rødløg med timian.

Der er også gode opskrifter indenfor det søde køkken, hvor du fint kan anvende timian som krydderi. Du kan bl.a. lave bagte blommer med timian eller lave hjemmelavet pære-is med timian. Af drikke krydret med timian, kan nævnes frisk timian-te eller timiansnaps, der skulle være et godt husråd mod hoste.

 

Dyrkning og pasning af bunddækkende timian

Bunddække kan ikke holde alt ukrudt væk for bestandigt. Gør du et godt forarbejde med at klargøre jorden, inden du planter dine nye timian-planter, og er du flittig med at holde holde ukrudt væk i etableringsfasen, vil opgaven med at luge blive en smal sag, den dag du har et tæt og stærkt bunddække.

De nye bunddækkeplanter sættes i ukrudtsfri og kultiveret jord, gerne i let jord med sand og spagnum, og holdes fri for ukrudtsplanter, indtil bunddækket er tæt. 

I etableringsfasen, vil det være godt at sørge for, at de nye planter ikke tørrer ud. Det vil sige, at du i den første vækstsæson, skal være opmærksom på at vande, i tørre perioder.  Beskæring er ikke nødvendigt, når der er tale om bunddækkende timian, med mindre dit bunddække breder sig i uønsket retning.

Timian kan høstes hele året som frisk krydderurt. Du kan også skære stilke af og anvende timian tørret. 

 

Hvad er timian godt for

Timian indeholder et bakteriedræbende stof, ved navn Thymol, og skulle efter sigende have desinficerende egenskaber. Faktisk har man fundet ud af at timianolie har været anvendt til balsameringer i oldtidens Ægypten, på grund af denne desinficerende virkning. 

Timian er også blevet brugt som husråd mod mod gigt, hoste, fordøjelsesproblemer.

De gamle grækere anvendte timian som rensende røgelse i deres templer. De romerske soldater badede i vand med timian, for at opnå mod, inden de skulle i krig.