PlanteCenter Fyns logo

Æble espalie-træer

Derfor skal du vælge et espalier-æbletræ

Smukke espalierede æbletræer har mange anvendelsesmuligheder i haven. Med et æbleespalier udnytter du pladsen i haven på fineste måde. Der er mange måder at espaliere på, og generelt er det gældende, at du kan forvente en flot høst, i det frugterne får god adgang til masser af sol. Dit æbleespalier kan danne baggrund for pryd- eller nyttehaven, skabe liv på murværk og plankeværk, eller bruges som dekorative rumdelere i haven.

 

Produkter

Sorter af æbler, der egner sig til espaliering

Der findes adskillige æblesorter, der fungerer godt på espalier, f.eks. Bodil Neergaard, Holsteiner Cox, eller Gul Gråsten. Egentlig er espaliering en gammel dyrkningsteknik, men i dag er der igen fornyet interesse for denne næsten skulpturelle og produktive dyrkningsmåde.

Placering og opbinding af æble-espalier

Det bedste er, at placere sit æble-espalier syd, sydøst eller sydvest-vendt. Gerne i læ. Man behøver ikke frygte, at der vil komme fugt, selvom man espalierer et æbletræ op ad et murværk . Tværtimod tager æbletræet af for slagregn. Samtidig fungerer muren som en form for reservoir af varme for træet.

Et espalieret æbletræ behøver en konstruktion, som grenene kan bindes til. Der findes mange måder at forme æbletræet på. Du kan f.eks.  anvende u-form, palmette, vifteform, kandelaber-form eller den metode man kalder ‘belgisk hæk’. En gang årligt beskærer du dit espalierede æbletræ, for at regulere træets vækst og form. Til at skabe den konstruktion, der støtter det espalierede æbletræ, kan du anvende forskellige materialer. Rionet, trælister, galvaniseret tråd  eller wirer med plastik er velegnet.

Det er vigtigt at du bruger løse bindinger, når du fæstner grenene til den konstruktion, der skal støtte træets form. På den måde får grenene god mulighed for at vokse. Samtidig skal du være opmærksom på, at de materialer du bruger til opbinding, skal kunne nedbrydes efterhånden. Bast eller hampe-snor er velegnet.

Afgrænsning af havens rum med espalierede æbletræer

Du kan også sætte en række af espalierede æbletræer i stedet for, at plante hæk. Det er forholdsvist nemt, og samtidig en køn løsning, der afgrænser haven. Du kan også bruge fritstående espalier til at danne lækroge og  opholdspladser i haven med.Vælger du forskellige sorter af æbler, vil du kunne nyde de forskellige smagsvariationer, farver og smag, og udnytte at kunne høste frugterne over en længere periode.

Er din have lille, er et espalieret æbletræ også en god mulighed for at udnytte pladsen optimalt, og samtidig kunne høste friske æbler fra egen have.

Det vil være oplagt at blande espalieret med Pære Espaliertræer. Vi har et rigtig fint udvalg af lækre pæretræer i espalier.