👉 Der er stoppet for levering af frugttræer for denne vinter, der kan stadig bestilles frugttræer, bestilte træer leveres omkring uge 7, 2025 👈

PlanteCenter Fyns logo

Blommetræer

Blommetræer (Prunus domestica) er nogle af de nemmeste frugttræer, at få succes med. Danske blommer er nogle af verdens fineste på grund af det skiftende klima vi har her i landet. I juli/august kan man plukke de første solmodne blommer, som er friske og saftige. De velsmagende blommer kan spises lige fra træet. De sene blommesorter kan høstes helt hen til oktober måned. Blommer findes i mange farver og former. Nogle sorter af blommer er særligt velsmagende friske, mens andre blommesorter er fantastiske til syltning og madlavning

Produkter

Blommesæson og Blommehøst

Hvis du vælger forskellige, gode sorter af blommer, kan du plukke lækre blommer fra sidst i juli måned til første halvdel af oktober. Der findes mange, spændende typer af blommer der byder på forskellige smagsoplevelser, dufte, udseende og egenskaber. Blandt de mest populære blommesorter finder man Reine Claude blommerne. Reine Claude betyder Dronning Claude og er opkaldt efter den franske Dronning Claude, der var dronning i starten af 1500-tallet. I Danmark er blandt andet Ouillins Reine Claude og Althans Reine Claude nogle af de Reine Claude blommer man finder i mange haver. 

Nogle blommesorter er selvbestøvende, mens andre kræver andre blommetræer i nærheden, for at bestøvningen kan finde sted. Blommetræer er generelt hårdføre, og kan med fordel plantes, hvor der er solrigt og lidt læ. Vil du se nærmere på, hvilke sorter der er gode bestøvere for hinanden, så er det her Du kan læse mere om bestøvningen i vores bestøvningsoversigt.

Blommetræet - elegant, smukt blomstrende og frodigt

Blommer er stenfugter, og de kaldes også Prunus domestica. De findes ikke vildtvoksende i naturen i Danmark. Blommetræer stammer fra Vest-asien, og de er formentlig blevet til ved en krydsning mellem slåen og myrobalan, i området omkring Kaukasus. Blommetræer er ud af samme familie som ferskner, kirsebær, abrikoser. Blommetræer er løvfældende, og har en ret spinkel grenbygning. Bladene er mørkegrønne savtakkede. Formen på kronen afhænger af sorten. Blommetræer blomstrer smukt i maj måned med hvide blomster. Blomsterne er ca. 2--3 cm i diameter, og dufter svagt. I Japan opfatter man blommetræet som symbol på elegance, tålmodighed og styrke, og et japansk ordsprog råder nybagte forældre til at plante to blommetræer, når et barn kommer til.

Sådan planter du Blommetræer

Blommetræer passer godt til det danske klima og du kan plante dem næsten hele året. Du skal aldrig plante hvis der er frost i jorden, men lidt sen nattefrost skader ikke.

De vokser forholdsvis hurtigt de første år, og de bliver fra 5-8 meter høje, alt efter hvilken sort du vælger. Blommetræer klarer sig godt i de fleste jordtyper. De smagfulde blommer er en fornøjelse at høste hen på sensommeren, hvor de honningsøde, kødfulde og saftige blommer kan høstes direkte fra træet. Faconen på frugterne er kugleformede eller ovale. Farven kan variere og man kan få sorter der giver helt lysende rødorange blommer, sorter der giver smukke rødviolette blommer eller sorter der giver helt mørke, violette blommer. Atter andre sorter giver helt gulgrønne frugter eller dybblå frugter. Der er næsten lige så mange farver som der er blommesorter.

Frugterne bliver 2-5 cm lange, og er en delikat spise med saftigt frugtkød, der kan variere fra en frisk sød-syrlig smag til en mere ren sød smag. En god sommer, kan blommetræer bære så meget frugt, at grenene knækker. Da er det en god ide at tynde ud i frugten eller understøtte de mest frugtbærende grene med pæle.

Beskæring af havens Blommetræ

Korrekt beskæring af blommetræer skal foregå i juli-august måned og september måned. Dog skal du være opmærksom på, at det kan være svært for blommetræet at hele. Du behøver ikke beskære dine blommetræer, med mindre der er syge grene, eller skader. De helt unge, nyplantede blommetræ bør ikke beskæres, men kan eventuelt udtyndes, hvis kronen er meget tæt, eller har grene der gnaver op ad hinanden. Husk at bruge rent og skarpt værktøj. Det er altid bedst at fjerne lidt ad gangen, så du undgår dannelsen af vanris på træet.

Sådan kan du opbevare og bruge dine hjemmedyrkede Blommer

De modne blommers holdbarhed er forholdsvis kort, og de har bedst af kølig opbevaring hvis de ikke spises straks. Man kan med fordel opbevare dem i køleskabet. Dog helst ikke sammen med andet frugt og grønt, da de kan fremskynde modningen, på f.eks. tomater, eller gøre at gulerødder får en bitter smag.

Sveskeblommer er generelt gode til forskellige former for syltning. En anden mulighed for at forlænge holdbarheden er at nedfryse frugterne. På den måde kan blommerne, med deres sydlandske aroma, anvendes i lækre opskrifter hele året rundt.

Blommer fungerer godt i saft, marmelade og frugtgrød. Du kan også sylte eller råmarinerede, bruge dem i bagværk, som f.eks.crumble, i salsa eller blommerelish. Pizza med blommer og kartoffel er også værd at give sig i kast med, og blommebrændevin kan, hvis man er til den slags, også være en spændende smagsoplevelse.

Vi har et godt udvalg af store, flotte danskproducerede blommetræer til haven, du kan se nærmere på. Der er mange gode opskrifter, både til det salte og det søde køkken, og til varme og kolde retter. Læs mere om de forskellige sorter, og dig find dine foretrukne blommer.