PlanteCenter Fyns logo

Sne på havens planter

Af Stig Pedersen (opdateret )

Smuk sne, stor byrde

Et snedækket vinterlandskab er utroligt smukt. Det lægger en dæmper på støjen og skruer op for lyset i den mørke tid.

Har du frostsikret krukker og tømt drivhuset, skal du ikke være så bekymret for din have i den kolde tid, især hvis du har plantet danskproducerede planter.
Er planterne fra danske leverandører, er de både vant til og egnet til at gro i det varierede, danske klima.

Dog skal du alligevel være opmærksom på de stedsegrønne planter, når sneen lægger sig og gør landskabet eventyrligt. Den tunge tøsne er en tung modstander for træer, buske og hækplanter.

Tung sne på grenene

Idet der stadig er blade på de stedsegrønne træer og buske, så får sneen ligesom ekstra godt fat i grenene og lægger sig gerne i et tykt og tungt lag. Det er en stor belastning, som kan resultere i flækkede og knækkede grene. 

En knækket eller flækket gren kan være afgørende for din plantes levealder, da det flossede og åbne sår i et fugtigt miljø øger risikoen for sygdomme og mindsker levedygtigheden.

Heldigvis kan du selv gøre rigtig meget for, at det ikke skal ske for dine træer og buske i haven.

Dette kan du selv gøre

Gartnerens bedste råd er, at du går ud med en blød kost og forsigtigt fejer sneen af grenene. Det er vigtigt, du starter nedefra og arbejder dig opad, så belastningen på de nederste grene bliver belastet mindst muligt. Husk at være varsom, for planter som for eksempel bøg er meget skrøbelige i frostvejr. Når der er døgn med frost, bliver kvistene på bøg nærmest glasagtige i strukturen og splintrer nemt.

Du kan også forsigtigt ryste grenene, så sneen falder af. Med denne metode skal du være meget påpasselig, så det ikke er dig selv, der kommer til at knække grenene i stedet for sneens tyngde.

Nogle planter samler meget sne

Sådan retter du op på skaden

Er skaden sket, har gartneren selvfølgelig lidt gode råd til at mindske omfanget af skaden.

Først og fremmest handler det om at vurdere, hvor fatal skaden er. Det kan være svært at bedømme for en almindelig haveejer, men vi har forsøgt at kategorisere det for dig.

Mindre skader

En lille skade kan eksempelvis være en mindre gren, der er brækket. Denne skade er træls, men vil ikke få betydning for din plantes levetid. Til foråret vil der komme nye skud til.

Såret vil formentlig være flosset, og du bør lave et mere rent snit med din havesaks. Et rent sår heler nemmere og giver svampesygdomme sværere betingelser.

Smuk vinterhave

Moderate skader

En af de større skader kan være, at en af de store grene er flækket og har efterladt et stort, åbent sår. Avs, det er en hård nyser for eksempelvis et træ.

Dette sår bør behandles med det samme for at styrke planten i stedet for at svække den. Brug en sav eller en grensaks til at gøre såret mere rent og for at gøre helingen bedre og forhindre sygdomme. 

Store skader

Tøsne kan især være tung for dine planter, og bliver de belastet af store mængder, kan både hække og træer bukke under for tyngden.

Du kan opleve en ligusterhæk eller et mindre træ, der pludselig bukker under for presset og lægger sig ned. Det vil sige, at stammen enten er bøjet eller flækket, og dermed er skaden svær at rette op på.

En bøjet stamme kan du forsøge at rette op igen med en støttepæl. Husk at bruge blødt materiale til at binde træet op med, eksempelvis en cykelslange. Fjern først al sne, der kan tynge planten ned

Disse skader betyder ofte, at der er kommet en svaghed nederst på stammen, som gør træet eller hækken mere skrøbelig. Du kan gøre, hvad du kan, for at styrke planten ved opbinding, men planten har fået en svaghed, og det vil i de fleste tilfælde forkorte dens levealder.

Det er ikke sjældent, at en ligusterhæk bukker under for tung sne, og de væltede planter får altid et svagt led, hvor selv blæsevejr kan få den til at vælte igen. Så selvom du godt kan rette hækken op igen, så vil du formentlig opleve, at hækken vælter igen.

Er stammen flækket, er skaden meget svær at rette op på. Du kan forsøge at lappe/binde såret sammen, men din plante vil være så svækket, at du bør udskifte den, når foråret atter titter frem.

Hvis det kun er en mindre del af din hæk, der vælter, kan du plante nye elementer af færdighæk. På den måde har du en tæt og flot hæk på op til 180 centimeter lige med det samme.

Når frosten får godt fat

Overblikket kommer til foråret

Når skaden er sket, er det afgørende at handle hurtigt og effektivt. Mindre skader kan behandles med rene snit og tålmodighed, mens større skader kræver mere omhyggelig intervention for at styrke planten.

Men i denne vinterlige proces er det vigtigt at bevare perspektivet. Midt i sneen kan det være udfordrende at vurdere skadernes omfang, men til foråret vil billedet klare op. Det er tidspunktet, hvor du bedre kan gennemskue skadernes omfang og træffe beslutninger om pleje og fornyelse af din have.

Så selvom vinterens sne kan skjule nogle af skaderne, vil foråret bringe klarhed. Om det er at pleje og styrke dine eksisterende planter eller at udforske nye tilføjelser til haven, er op til dig. Så gør dig klar til forårsliv og nye begyndelser, selvom vinteren måske har lagt sit tunge tæppe over haven.

Husk, PlanteCenter Fyn er klar til at hjælpe med løsninger til at udbedre eventuelle skader, så din have kan blomstre og stråle igen. Må foråret bringe friskhed og skønhed til dine grønne omgivelser.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev