PlanteCenter Fyns logo

Prydgræs

Af Anette

Prydgræsser er utroligt dekorative og hyggelige i haven. Du kan forholdsvis nemt skabe et meget elegant udtryk i din have med en variation af græsser eller et mere minimalistisk udtryk med ens græsser. Der er rigtig mange anvendelsesmuligheder til græsser, og det er kun din fantasi, der sætter grænserne.

Vælger du de høje græsser vil de skabe liv i haven, når bladene danser og hvisler i vinden, mens de lave græsser vil dække bunden smukt og samtidig være til stor glæde for insekterne.
Brug dem alene eller sammen med dine stauder. De egner sig også fortræffeligt i surbundsbedet. Vi har samlet en hel kategori af planter, der passer godt sammen med græsser i bede og krukker.

Hvornår skal jeg beskære mine prydgræsser?

Uanset hvilke sorter af prydgræsser, du har valgt, vil vi til enhver tid anbefale dig at vente til det meget tidlige forår med at beskære græsserne. Dette er for at beskytte planterne bedst muligt.

Selvom græsser generelt er meget stærke og sejlivede, så får du de smukkeste og stærkeste planter, når du beskytter dem mod meget nedbør og frost. Eller det vil sige, at græsserne er særdeles gode til at beskytte sig selv, og du kan hjælpe dem, hvis du venter med beskæring til lige inden, de begynder at skyde på ny. En meget våd og kold vinter kan således være ret fatal for dine græsser, hvis du har valgt at beskære i efteråret.

Og husk! Det er ikke alle prydgræsser, du behøver at skære helt ned. Mange af dem har blot brug for at få fjernet de visne blade.

Festuca græs

Hvordan skal jeg beskære mine prydgræsser?

Det er meget forskelligt fra sort til sort, hvordan du bedst beskærer dine prydgræsser. Vi vil prøve at guide dig igennem, hvordan du kan ‘læse’ dine græsser. Det er nemlig afgørende for, hvordan du passer dem bedst muligt.

For det første så er det ikke alle prydgræsser, der visner ned om vinteren. Nogle er stedsegrønne, mens andre er delvist stedsegrønne og andre igen visner helt for at skyde på ny til foråret. Det er dette, der er afgørende for, hvordan beskæringen skal gøres.

Som nævnt, så bør du vente med at beskære dine prydgræsser til det meget tidlige forår. Når du venter så længe, er dine planter også lettere at aflæse i forhold til beskæring. Efter vinterens kulde vil de blade, der ikke har tænkt sig at tage endnu en sæson, nemlig givet efter og ladet alle næringsstoffer blive nede ved rødderne for at styrke dem.

  • Hvis alle bladene på din prydgræs er visnet, så klip stråene ned til 4-5 centimeter og giv lys og luft til de nye strå, der venter på at skyde på ny. Inden du går i gang med beskæringssaksen, så læg lige mærke til, om planten allerede er begyndt at lave små skud og vær påpasselig med, at du ikke får klippet i dem.
    Kommer du til at klippe i de nye skud, vil de alligevel gro op, men bladene vil ikke være nær så smukke, når de mangler den prydende, spidse facon.
    Som eksempel får den smukke Lampepudsergræs flotte høstfarver, som du i det tidlige forår klipper ned med havesaksen. Den vil nu bruge sine kræfter på at lave en masse nye, grønne skud og smukke blomsteraks.

  • Er det kun nogle af bladene, der er visnet, så skal du nøjes med at klippe dem af. Der er ingen grund til at klippe planten helt tilbage, hvis det kun er nogle af bladene, der har givet op i vinterens løb. Igen er det vigtigt at fjerne de visne blade for at give luft til de nye skud.
    En lav, tæt græs som Blå Star er beskrevet som vintergrøn, og selvom den vil miste noget af det kraftige i farven, så vil den ikke visne helt. Den vil være svær at trimme med en beskærersaks, og vi vil anbefale dig at bruge dine hænder til at rive de visne strå af med. 

Smuk prydgræs

Er prydgræsser surbundsplanter?

Prydgræsser kan faktisk rigtig godt lide den luftige og porøse struktur, der er kendetegnende for et surbundsbed, selvom de som sådan ikke er surbundsplanter.
Den form for luftig og veldrænet jord kan også opnås på andre måder. For eksempel kan du med fordel blande grus, sand eller grov spagnum i din almindelige havejord, inden du planter dine prydgræsser. På den måde får rødderne den ilt, som de har brug for.
Prydgræssernes rødder bryder sig meget lidt om fugtig, tung og klæg jord, og du kan risikere, at de vil rådne, hvis de ikke får luft nok. Rådne rødder giver døde planter, så brug lidt ekstra tid, når du planter dine græsser for at få glæde af dem i mange år.

Kan jeg plante prydgræsser i krukker?

Prydgræsser er særdeles dekorative og velegnede til krukker. Bruger du høje græsser vil du kunne skabe små rum med græs, der hvisler beroligende i vinden, samtidig med at det ser rigtig smukt ud. De lave græsser vil give et smukt spil i krukken sammen med andre, skønne sommerblomster. Som eksempel kan Slangeskæg være rigtig smuk i samspil med Irsk Lyng, uanset om det er i krukke eller bed.
Igen er det vigtigt, at jorden er veldrænet i krukkerne. Vandet skal let kunne ledes væk fra rødderne, så de ikke står i krukkerne og rådner.