👉 Lige nu ... Gode tilbud på frugttræer og buske. Tryk her, og se mere. 👈

PlanteCenter Fyns logo

Havens små fugle

Af Stig Pedersen (opdateret )

Små fugle, store hjælpere

Velkommen til haven, hvor naturens små skabninger bringer liv og glæde.
I dette indlæg udforsker vi den charmerende verden af fjerklædte havehjælpere, der ikke kun er en fryd for øjet og øregangen, men som også er uundværlige allierede i kampen mod havens skadedyr.

Skønsang i baghaven

Hele året har du og din have glæde af de små fugle.
Et snedækket vinterlandskab er ikke kun en visuel fest, men også et lydligt mesterværk skabt af havens fine fugle, og fra de første forårsmorgener, henover sommeren og til efterårets sidste suk synger de små fugle ligeledes en charmerende symfoni, der fylder haven med liv og glæde. Vi håber, du også nyder dette naturlige orkester, der skaber en atmosfære af fred og ro.

Musvitten får et lille bad

Naturlige skadedyrsbekæmpere

Men disse fjervenner er ikke kun at finde i din have for deres musikalske talenter. De er også naturens egne skadedyrsbekæmpere, der hjælper med at holde haven i skak. Fuglene er  små krigere på vingerne, der er ivrige efter at gøre rent bord, når det kommer til insekter og skadedyr.
Vi vil gerne opfordre dig til at betragte disse små væsener som dit partnerskab med naturen, der arbejder sammen med dig for at skabe et sundt og balanceret miljø.

Eksempelvis kan gåsebiller være en plage for enhver haveentusiast, især når de begynder at hærge græsplænen. Heldigvis er der en naturlig og effektiv løsning inden for rækkevidde, nemlig fuglene i din have.
Fugle er fantastiske hjælpere i kampen mod gåsebiller, og de kan gøre en betydelig forskel for din græsplæne og have. Mange fuglearter, såsom mejser, stære og spurve, er kendt for at inkludere gåsebiller som en vigtig del af deres kost.

En lille lækkerbisken

Ligeledes har vi bladlusene, der kan true dine planter. De små lus er på menuen for mange fuglearter i haven. Fuglene, med deres skarpe øjne og hurtige vingeslag, opfatter hurtigt en bladlusinfektion og går straks til handling. Spættede mejser, siskener og rødhalse er kendt for at være effektive bladlusjægere.
Fuglene går ikke kun efter bladlusene for at sikre deres egen kost, men også for at bevare dine planter. Dette naturlige rovdyr-byttedyrs forhold er en del af den cyklus, der opretholder en sund have.

Du kan også glæde dig over, at fugle er kendt for at indtage snegle og snegleæg som en del af deres diæt. Fuglearter som skovduer, stære og mejser har vist sig at være særligt dygtige sneglejægere. De sparer ikke kun dine planter for skade, men hjælper også med at kontrollere snegle bestanden og reproduktionen.

Skab et imødekommende miljø

For at tiltrække disse små havehjælpere skal du skabe et fuglevenligt miljø. Vi vil anbefale dig at tilføje fuglekasser, hvor der kan bygges rede og hviles ud, og at du opstiller fuglebade eller små skåle med vand til at slukke tørsten og opfriske fjerdragten.
Glem ikke at plante buske og træer, der giver ly og mad i form af bær, frugter og kerner. Dette er ikke blot for at gøre din have mere tiltalende for øjet, men også for at styrke dens naturlige balance.

Sultne fugleunger

Fuglevenlige råd fra gartneren

  • Hold din have fri for skadelige kemikalier for at bevare et sundt miljø for både planter og fugle. Vi vil gerne understrege vigtigheden af at udnytte den biologiske tilgang til havearbejdet for at skabe et bæredygtigt miljø, hvor flora og fauna trives side om side. Det vil sige, du skal lade naturen arbejde sammen om at være sund i stedet for at tage unaturlige midler i brug, når det kommer til ukrudts- og skadedyrsbekæmpelse

  • Opsæt fodringsstationer med en blanding af frø og nødder for at tilbyde fuglene en ekstra snack og for at hjælpe dem gennem de kolde måneder. Vi har både blomsterblandinger og frugttræer og -buske, der imødekommer de forskellige behov hos dine små fjervenner

  • Skab rummelige redepladser ved at installere fuglekasser og skabe trygge steder for yngleaktiviteter. Du kan både bygge og købe fine redekasser, der tilføjer en dekorativ dimension til din have, men hækken og havens buske vil også være særdeles gode ynglepladser for de små fugle. Du skal dog være opmærksom på, hvornår du eksempelvis klipper hæk. Er der reder i hækken, bør du vente til efter den 1. august

Tænk i biodiversitet

Summa summarum

Næste gang du ser en lille mejse suse forbi eller hører solsortens melodi i haven, så husk på, at disse små væsener ikke blot er nogle, der pynter på landskabet. De er dine haveallierede, der bringer liv, skønhed og balance.
Skab et fuglevenligt miljø, og lad de små fjerklædte hjælpere være dit partnerskab med naturen. PlanteCenter Fyn ønsker dig en have fuld af fuglesang og naturlig harmoni.
Vi håber, at disse tips vil inspirere dig til at skabe et hjem for dine små fjervenner og bringe endnu mere glæde til din udendørs oase.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev