Dværg frugttræer

Indretning i haven med dekorative, frugtbærende dværgtræer

De bedste frugtsorter af dværgtræer til haven

 

Med et dværgtræ i haven kan du høste frisk frugt, fra et lille charmerende træ, hvor du sagtens kan nå frugterne. Selv i den lille have, er der fint plads til et dværgtræ, eller måske endda flere. En lille frugtplantage med dværgtræer i forskellige æble- eller kirsebærsorter, eller endda sydfrugter som nektarin eller fersken er muligt, også hvor pladsen er begrænset, hvis du vælger dværgtræer. Der findes mange gode sorter af æble og kirsebær, du kan sætte i din have som frugttræer. Du kan også have dine dværgtræer i store krukker på terrassen eller ved dit indgangsparti, alt efter hvad der passer bedst i netop din haves indretning. 

 

Æble dværgtræer med mildt duftende, hvide blomster og skønne frugter

Æbletræer i haven skaber en hyggelig stemning. Især i blomstringstiden, hvor summende bier besøger den betagende blomsterpragt, der dufter mildt. Hen på sommeren eller i sensommeren, alt efter hvilke sorter du foretrækker, kan du nyde din æblehøst. Friskplukkede æbler fra haven er skønne i sig selv, sprøde og friske. Nogle æblesorter er fantastiske tilberedte, og kan blive til velsmagende retter og desserter, som æblekage, crumble eller æbleflæsk. 

 

Så højt bliver dit æble-dværgtræ

Et Æble dværgtræ bliver mellem 1,5 og 2 meter højt. Du kan altså let nå at plukke frugterne fra et dværgtræ. Er der børn i haven, vil de også kunne nå frugterne, og opleve, at være med i frugthøsten. 

 

Sådan sammensætter du bedst dine sorter af dværgæbletræer

Der er mange gode sorter af dværgæbletræer med forskellige modningstidspunkter. Vælger du at sætte flere æble dværgtræer, kan du sammensætte dine sorter sådan, at du får en lang høstperiode. Du kan f.eks. sætte Rød Ananas og Discovery, der modner som nogle af de allertidligste førsteklasses spiseæbler sammen med Ingrid Marie og Belle de Boskoop, der modner i sensommeren og de begyndende efterår. Du kan se, hvornår de forskellige æblesorter er spiseklar på modnings-oversigten for æbler. En fordel ved at vælge flere forskellige sorter er samtidig, at det forbedrer bestøvnings-mulighederne, og du vil få en rigere høst. Du kan se hele det spændende udvalg af de bedste Æble dværgtræer i shoppen.

 

Kirsebær-dværgtræer med lyserød blomsterpragt og søde, saftige bær

Kirsebærtræerne er nogle af de første frugttræer, der blomstrer. De delikate og yndefulde blomster er de skønneste bebudere af forårets komme. De tilfører haven tilbagevendende skønhed. Sæsonen for kirsebær ligger i tiden juli -august måned. En af sommerens store glæder at at plukke kirsebær direkte fra træet. Med et dværgkirsebærtræ kan du let nå. Hvis du vælger at sætte et dværgkirsebærtræ, kan du, selvom pladsen er sparsom, nok få plads til adskillige sorter. På den måde vil du kunne nyde de forskellige smagsvariationer og få udbytte over en længere periode af kirsebærsæsonen.  Ved at plante flere kirsebærtræer skaber du også gode betingelser for bestøvning.

Kirsebær fra dværgtræer søde og velsmagende. Du kan få dværkirsebær med frugter i nuancerne mørke-rød, rød, rød-gul og gul. Du kan nyde dine søde kirsebær eller moreller enten friske, eller tilberedte. F.eks i kirsebærtiramisu, kirsebærsauce, crumple eller saft.

 

Så højt bliver dit kirsebær-dværgtræ

Hvis du ønsker et lille kirsebærtræ, er det et dværg-kirsebærtræ, du skal vælge.

kirsebær-dværgtræer er podet på den  grundstamme, der hedder Gisela 5. Det er den mest anvendte dværgstamme til kirsebær. Den færdig højde vil være omkring 2 meter. Kirsebærtræer, på Gisela 5, kommer hurtigt i bæring end standard-kirsebærtræer.

 

Sådan sammensætter du bedst dine sorter af dværgkirsebærtræer

Der findes mange skønne kirsebærsorter, er også fås som dværgtræer. Vælger du at sætte flere kirsebærtræer, skaber du gode muligheder for bestøvning og summende bier i haven. Vil du gerne opnå en lang høstperiode, er det en god ide at sammensætte kirsebærsorter, der modner på forskellige tidspunkter. Du kan f.eks. plante tidlige kirsebærsorter, som Merton Glory,  der giver hjerteformede rød-gule bær, eller Sunburst, der bærer orange-røde, sødmefulde bær, sammen med senere kirsebærsorter som Skeena og Dønissens Gule. Skeena bærer aromatiske mørkerøde kirsebær, mens Dønissens Gule, som noget helt specielt er en kirsebærsort, der får smukke gule, velsmagende frugter. Du kan se hele udvalget af Kirsebær-dværgtræer på hjemmesiden, og vælge netop de sorter af dværgkirsebær, der passer bedst i din have, efter din smag. Du kan også se nærmere på, hvornår de mange gode kirsebær-sorter modner, ved at åbne modnings-oversigten for kirsebær.

 

Fersken- og nektarin-dværgtræer skaber middelhavsstemning i din have

Holder du af solmodne sydfrugter, er der ingen grund til at lade sig nøje med dagligvarehandlen importerede frugter. Du kan sagtens dyrke fine sydfrugter, som fersken og nektarin, i din egen have, enten på friland eller i drivhus. Det er vigtig, at du vælger gode og sunde sorter, der er robuste og velafprøvede i det danske klima. Med dværgtræer er der god mulighed for at få plads til flere træer. Du kan også vælge at bruge dine dværgtræer, som dekoration på terrassen, eller et andet sydvendt sted i haven. 

 

Så høje bliver dit fersken-dværgtræ og dit nektarin-dværgtræ

Fersken-sorten ‘Bonanza’ trives godt under danske vejrforhold, og er både og modstandsdygtig. Denne sort bliver som dværgtræ 1,m meter højt, og du vil altså let kunne høste frugterne, der hvor du vælger at plante dine sydfrugter. Bonanza er en selvbestøvende fersken-sort, der danner vidunderlige frugter med  saftigt gult frugtkød og orange-rød solside. 

Nektarin-sorten ‘Nectapersica’ udvikler sig til et lille, kønt buskagtigt frugttræ på 1,5 m. 

Nektariner af denne sort har rød-orange kind og en dejlig sød smag og saftig konsistens. moden i august 


Du kan se mere om Fersken-dværgtræ og Nektarin-dværgtræ i shoppen.