PlanteCenter Fyns logo

Kirsebærtræer

Af Stig Pedersen (opdateret )

Introduktion og beskrivelse af kirsebærtræet

Kirsebær fra haven er en delikatesse. Der er ikke ret meget, der kan måle sig med den fantastiske smag af et fuldmodent, sødt kirsebær, der lige er plukket.

Desværre er kirsebærsæsonen ikke så lang, men de bær man køber i supermarkedet, kan slet ikke måle sig med smagen af kirsebærrene fra egen have. Den korte sæson er endnu en god grund til at overveje at have 2 træer af forskellige sorter, så man kan forlænge nydelsen. Udover at der er modne kirsebær i længere tid, så får man også en bedre bestøvning, når man har 2 træer. Bedre bestøvning giver flere og bedre kirsebær.

Kirsebærtræ

Plantning og vækst

Kirsebærtræer kan plantes næsten hele året. Det er ikke en god ide at plante, når der er frost i jorden, for det kan være svært, at få jorden til at lægge sig ordentligt ned omkring roden på træet. Hvis du planter midt i den varmeste sommer, kan det være svært at få vandet grundigt nok, og man risikerer da, at det nye kirsebærtræ kommer til at mangle vand og går ud.

Kirsebærtræer er et af de frugttræer, der vokser hurtigt, og de er ofte rimeligt store, når man køber dem. Man skal derfor tænke på, om træet kommer til at stå et sted, hvor det blæser, og måske give det en god stolpe og opbinding. Det er vigtigt, at træet står godt fast. Stammen må gerne ’svaje’ lidt, men rodklumpen skal stå helt fast, så de små, nye rødder kan få ro til at gro ud i havejorden. 

Kirsebær

Anvendelse af kirsebær

De modne kirsebær er lækre fra træet, men der findes flere måder at gemme de lækre bær på.  Man kan sylte, henkoge, tørre, fryse eller lave saft. Der kan også laves en lækker kirsebærsnaps eller likør. Det er en sand fornøjelse at kunne servere hjemmelavet kirsebærsovs til julens dessertbord, og der findes mange gode opskrifter på nettet. Prøv dig frem med sæsonens bær.

Tærte

Kirsebær eller moreller?

Der er meget forvirring om navnene på de røde bær.  En del af forvirringen kommer, fordi de forskellige navne anvendes forskelligt alt efter, hvor i landet man kommer fra.

Som grundregel er der 2 forskellige typer af kirsebær.  

  • Der er de søde kirsebærbær, som kaldes for sød kirsebær, spise kirsebær eller Moreller. De findes i gule og røde nuancer. 
  • Så er der de sure kirsebær. De kaldes for sur kirsebær, sylte kirsebær eller fugle kirsebær. De indeholder meget mindre sukker, men de har en fantastisk god og kraftig kirsebærsmag. De sure kirsebær bliver oftest brugt til at lave saft, marmelade eller andet henkogt.

Kirsebær

De fleste frugttræer, der plantes, er på en mellemvoksende grundstamme.  Hos kirsebær hedder den ‘Prunus Colt’. Det er også i denne gruppe, du finder det største udvalg af sorter.

Dværg-kirsebærtræer

Når du skal vælge, hvilket kirsebærtræ du vil have, så er det vigtigt at vide, hvor træet skal stå. Kirsebærtræer bliver forholdsvis kraftige træer. Hvis der ikke er så meget plads, så kan det være en god ide, at kigge på nogle af de træer, der er podet på en dværgstamme. Det er træer, der ikke bliver så høje.

Bestøvning

Når du har fundet ud af, hvilken størrelse træ du vil have, skal du til at vælge, hvilken sort du kan tænke dig. Hvis der kun er plads til ét træ, kan det være en god ide at kigge efter en af de sorter, der er selvbestøvende. Så er du sikker på at få frugter, selvom der måske ikke er et andet kirsebærtræ i nærheden.

Har din nabo et kirsebærtræ, er du sikret en god bestøvning. Bierne kender heldigvis ikke til grænser og skel.

Eksempler på selvbestøvende kirsebær er sorterne ‘Stella’, ‘Lapins’ og ‘Sunburst’. De selvbestøvende kirsebær vil stadig få en bedre bestøvning, hvis der er andre kirsebærtræer i nærheden. Alle sylte-kirsebær er selvbestøvende.

Bi - bestøver

Beskæring af kirsebærtræer

Alle kirsebær (også de japanske) hører til den gruppe af træer der kaldes ’blødere’. Det betyder, at de er dårlige til at lukke deres sår efter en beskæring. Det er derfor vigtigt, at man beskærer på det rigtige tidspunkt. Alle træer og buske i bløder-gruppen skal beskæres i juli, august eller september. Hvis du beskærer på andre tider af året, er risikoen for angreb af svampe og sygdomme meget større på grund af at de åbne sår.

Ved korrekt beskæring vil du få et smukt, produktivt og sundt kirsebærtræ. 

  1. Ønsker du et lavere træ med en mere åben krone, kan du klippe toppen af grundstammen på det helt unge træ. Det er vigtigt, at foretage denne beskæring, mens træet stadig er helt ungt for at undgå vanris.

  2. Sørg for at beskære, så træet bliver harmonisk at se på.

  3. Beskær kirsebærtræet i juli, august eller september lige efter høst, og mens der stadig er grønne blade på grenene.

  4. Du behøver ikke kun skære hele skud bort. Du kan også nøjes med at forkorte skuddene for at stimulere væksten. Sørg for at klippe lige over en knop.

  5. Helt unge kirsebærtræer kan også producere store mængder bær. Vær opmærksom på, om de tynde grene har brug for at blive understøttet, når bærrene hænger tæt og tungt.

  6. Du skal altid sørge for at fjerne døde, syge og beskadigede grene. Sådan undgår du, at eventuel sygdom og svamp breder sig.

  7. Det er aldig godt, hvis grenene gnider op ad hinanden. Beskær, så grenene ikke rører hinanden, for at undgå sårdannelse.

  8. Beskær som udgangspunkt de mest lodrette grene. På den måde vil du få mere lys og luft ind mellem grenene og en bedre høst.

  9. Undgå altid kraftig beskæring. Det vil gøre træet stresset og skabe en masse ubrugelige vanris. Derfor er det bedst at beskære lidt hvert eller hvert andet år.

  10. For at undgå sygdoms- eller skadedyrsangreb skal du fjerne afskårne grene og blade fra området omkring træet.

Husk, at du sagtens kan have glæde af dit kirsebærtræ, selvom du ikke beskærer det. Der vil komme masser af saftige bær, selvom du lader træet gro, som det vil.

Beskæring

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev