Kirsebærtræer

Kirsebær

Introduktion og beskrivelse af kirsebærtræet

Kirsebær fra haven er en delikatesse. Der er ikke ret meget, der kan måle sig med den fantastiske smag af et fuldmodent, sødt kirsebær, der lige er plukket.

Desværre er kirsebærsæsonen ikke så lang, men de bær man køber i supermarkedet, kan slet ikke måle sig med smagen af kirsebærrene fra egen have. Den korte sæson er endnu en god grund til, at overveje at have 2 træer af forskellige sorter, så man kan forlænge nydelsen. Udover at der er modne kirsebær i længere tid, så får man også en bedre bestøvning, når man har 2 træer, og bedre bestøvning giver flere, og bedre kirsebær.

 

Plantning og vækst

Kirsebærtræer kan plantes næsten hele året. Det er ikke en god ide at plante, når der er frost i jorden, for det kan være svært, at få jorden til at lægge sig ordentligt ned omkring roden på træet. Hvis du planter midt på sommeren, kan det være svært at få vandet grundigt nok, og man risikerer da at det nye kirsebærtræ kommer til at mangle vand, og går ud.

Kirsebærtræer er et af de frugttræer, der vokser hurtigt, og de er ofte rimeligt store, når man køber dem. Man skal derfor tænke på, om træet kommer til at stå et sted, hvor det blæser, og måske give det en god stolpe og opbinding. Det er vigtigt at træet står godt fast. Stammen må gerne ’sveje’ lidt, men rodklumpen skal stå helt fast, så de små nye rødder kan få ro til at gro ud i havejorden. 

 

Anvendelse af kirsebær

De modne kirsebær er lækre fra træet, men der findes flere måder at gemme de lækre bær.  Man kan sylte, henkoge, tørre, fryse eller lave saft. Der kan også laves en lækker kirsebærsnaps eller likør. Det er en sand fornøjelse at kunne servere hjemmelavet kirsebærsovs til julens dessertbord, og der findes mange gode opskrifter på nettet. Prøv dig frem med sæsonens bær.

Kirsebær eller moreller?

Der er meget forvirring om navnene på de røde bær.  En del af forvirringen kommer fordi, de forskellige navne anvendes forskelligt alt efter hvor i landet, man kommer fra.

Som grundregel er der 2 forskellige typer af kirsebær.  

  • Der er de søde kirsebærbær, som kaldes for sød-kirsebær, spise-kirsebær eller Moreller. De findes i gule og røde nuancer. 
  • Så er der de sure kirsebær. De kaldes for sur-kirsebær, sylte-kirsebær eller fugle-kirsebær. De indeholder meget mindre sukker, men de har en fantastisk god og kraftig kirsebærsmag.  De sure kirsebær bliver oftest brugt til at lave saft, eller andet i køkkenet.

 

De fleste frugttræer, der plantes, er på en mellem-voksende grundstamme.  Hos kirsebær hedder den ‘Prunus Colt’. Det er også i denne gruppe, du finder det største udvalg af sorter.

 

Dværg-kirsebærtræer

Når du skal vælge, hvilket kirsebærtræ du vil have, så er det vigtigt at vide, hvor træet skal stå. Kirsebærtræer bliver forholdsvis kraftige træer. Hvis der ikke er så meget plads, så kan det være en god ide, at kigge på nogle af de træer, der er podet på en dværgstamme. Det er træer, der ikke bliver så høje.

 

Bestøvning

Når du har fundet ud af, hvad størrelse træ du vil have, skal du til at vælge, hvilken sort du kan tænke dig. Hvis der kun er plads til ét træ, kan det være en god ide at kigge efter en af de sorter, der er selvbestøvende. Så er du sikker på, at få frugter, selvom der måske ikke er et andet kirsebærtræ i nærheden.

Eksempler på selvbestøvende kirsebær er sorterne ‘Stella’, ‘Lapins’ og ‘Sunburst’. De selvbestøvende kirsebær vil stadig få en bedre bestøvning, hvis der er andre kirsebærtræer i nærheden. Alle sylte-kirsebær er selvbestøvende.

 

Beskæring af kirsebærtræer

Alle kirsebær (også de japanske) hører til den gruppe af træer der kaldes ’blødere’. Det betyder, at de er dårlige til at lukke deres sår efter en beskæring. Det er derfor vigtigt, at man beskærer på det rigtige tidspunkt. Alle træer og buske i bløder-gruppen skal beskæres i juli, august eller september. Hvis du beskærer på andre tider af året, er risikoen for angreb af svampe og sygdomme meget større, på grund af at de åbne sår.