PlanteCenter Fyns logo

Bunddække med Vedbend

Af Stig Pedersen (opdateret )

Vedbend som bunddække

Vedbend er en populær og traditionel plante, der danner stedsegrønne og tætte områder med bunddække, i mange haver, parker og skovlignende områder i Danmark.  Efeu er fantastisk nem at passe og forme, og så vokser den hurtigt. Efeu giver et både et frodigt og enkelt udtryk i havens fauna. Vedbend-planter kendetegnes ved hårdførhed og nøjsomhed. Et veletableret bunddække af Vedbend er tæt, og udvikler sig til et stort set vedligeholdelsesfrit helårsbunddække. 

Vedbend breder sig effektivt, både i højde og bredde. Med Vedbend i haven, kan du skabe et smukt bunddække, som står flot hele året, med grøn eller broget, lappet bladvækst. Vedbend-plantens bark er brun, med et dekorativt, rødbrunt skær, på den unge plante. Den ældre plantes bark skifter til en mere grålig nuance, og blomstrer. De fleste sorter af Vedbend har mørkegrønne blade, med en underside i en lysere nuance af grøn, samt fine bladnerver i hvid.

Hedera, Vedbend eller Efeu?

Alle tre navne, betegner en og samme gruppe af planter. Det danske navn er Vedbend. På tysk hedder planten, der egner sig fortræffeligt som bunddække i haven, Efeu. Efeu betyder egentlig “træbund”. På latin er den botaniske betegnelse Hedera. Kær plante har mange navne. I Grækenlands oldtid anvendte man Hedera Helix til at dekorere søjler på Templer med. Helisso er græsk, og betyder “Jeg snor mig”. Disse hårdføre stedsegrønne lianer symboliserer efter sigende både udødelighed, lystighed og samvær. 

Efeu - Vedbend - Formering af Vedbend

Hurtigtvoksende bunddække af Efeu 

Det er forholdsvis hurtigt og nemt, at etablere et flot bunddække med Efeu i haven. Efeu 

breder sig effektivt, og har den heldige sidegevinst, at den i høj grad evner, at holde ukrudt væk, når bunddækket først er er tæt. Du vil  kunne forvente, at hver Efeu-plante, som bunddække, bliver 10 cm i højde, og 20-30 cm i bredde. 

Hvor hurtigt vokser de grønne ranker af Efeu så, tænker du måske. Et bunddække af Efeu breder sig årligt omkring 50 cm i bredde som bunddække, og slår flittigt rødder. Har du Efeu, som vokser op ad et espalier, murværk eller lignende, vil den også kunne brede sig 50 cm opad. 

Hvor og hvornår planter man Vedbend

Vedbend kan du få til at gro, både hvor der er sol, halvskygge og skygge. Også på steder, hvor andre planter, vil have svært ved at trives, kan du få et flot og dækkende resultat med Efeu. På en skråning, hvor du ønsker et grønt eller broget bunddække mellem buske og træer, kan du fint sætte Efeu. Vedbend-plantens klatrende egenskaber, gør skråningen uproblematisk. Vil du gerne undgå for meget tid med at luge ukrudt, i etableringsfasen, kan du vælge at lægge en ukrudtsdug. 

Du kan anlægge et bunddække af Efeu, når jorden er frostfri. Både forår og efterår egner sig godt, til at sætte nye planter i jorden. I højsommeren vil etableringen ikke have optimale betingelser, hvis det er meget varmt og tørt. 

Gødning af Vedbend 

Et tætvoksende bunddække af Vedbend står flot både forår, sommer, efterår og vinter. Især hvis de får tilstrækkeligt med vand og næring. Vil du gerne give dine Vedbend planter lidt ekstra næring at vokse af, kan du gøde dem. Det bedste tidspunkt for gødning af Vedbend-planter er i foråret og forsommeren. I foråret har planterne tømt deres reserver af næringsstoffer, og vil have godt af at blive gødet. I april og juni måned vil det være passende at gøde Vedbend. Anvender du organisk gødning, får planterne glæde af, at næringsstofferne frigives løbende, over en længere periode. 

Vedbends blomstring

Vedbend er en lidt speciel plante, hvad blomstring angår. De første mange år, vil du nemlig ikke se nogle blomster på de grønne ranker, der breder sig flittigt. Planten har i sine unge år, travlt med, at brede sig, og bruger ikke kræfter på blomstersætning. Efter et årti, har planten nået det ønskede omfang, og ændrer da sin vækstform, hvis den har haft mulighed for at klatre. Man kan derfor inddele en Efeu-plantes udtryk og form i to perioder.

Vedbend - Er Vedbend giftigt?

Efeu i ungdomsform

En ung Efeu er krybende eller klatrende i vækst. Den breder sig flittigt både i højde og bredde, og slår rødder undervejs. Har du udelukkende Efeu som bunddække, altså ikke klatrende, men krybende, vil du sandsynligvis ikke se mange Efeu-blomster.

Efeu i voksenform

Vedbend-planter, der er omkring 8-10 år, og som har haft mulighed for at klatre, vil blomstre med kugleformede blomsterstande. Insekter er meget begejstrede for Vedbends blomster, der er meget nektar-holdige. Den voksne, klatrende Efeu danner en busk af mange skud, og overrasker med en overdådig blomstersætning og bærformering med blå-sorte bær. Blomsterne er gule eller rødlilla. Vedbends blomstring giver insekterne en fest i efterårsperioden. 

Sorter af Vedbend

Vedbend findes i mange typer og farver. I Vedbend-familien, der også kaldes Araliaceae, er der 43 vedbend-slægter og hele 1450 sorter. Vedbend-planter, kan derfor se ret forskellige ud. Den slægt, der egner sig som bunddække i haven, er Hedera. Hedera er den type af Vedbend, de fleste vil forbinde med almindelig Vedbend. Herunder vil du finde en beskrivelse af flere af de Hedera-sorter, der egner sig rigtig godt, som bunddække i haven. 

Hestor 

Hedera Hibernica ‘Hestor’ er en stedsegrøn, storbladet Vedbend. Sorten ‘Hestor’ kan kendes på den smukke mørkegrønne bladvækst. Hvert blad har dekorative, hvide bladnerver, og er blankt i overfladen. Du skal beregne mellem 6 og 8 planter pr m2 af Vedbend-sorten ‘Hestor’, for at opnå et sundt og tæt område med bunddække. ‘Hestor’ er velegnet i haven, både i sol og skygge.

Hardy Cover

Hedera Hibernica ‘Hardy Cover’ er en fantastisk sund og stærk dansk sort af Efeu. ‘Hardy Cover’ kendetegnes ved store grønne blade med nydelige hvide bladnerver. Vedbend-sorten ‘Hardy Cover’ er robust og kraftig i vækst. For at få et dækkende område med Vedbend af sorten ‘Hardy Cover’, skal du plante 6-8 planter pr m2.

Hesma 

Hedera Helix ‘Hesma’ er en rigtig god, tætvoksende og stærk bunddækkeplante. ‘Hesma’ er en stærk stedsegrøn Efeu, der kan kendes på sine mørke, grønne, glansfulde blade.  ‘Hesma’ egner sig godt til beplantning på skrænter, eller andre omfangsrige områder.

8-10 planter pr m2 er at anbefale, for at opnå et godt resultat med bunddække af Efeu-sorten ‘Hesma’ . 

Koldinghus

Hedera Helix ‘ Koldinghus’ er en rigtig god og sund dansk sort af Vedbend. ‘Koldinghus’ er vinterhårdfør og står flot som bunddække året rundt. Bladene på denne sort af Vedbend er hvid og grøn-brogede. Farvespillet giver ‘Koldinghus’ et meget dekorativt udtryk. Du skal beregne 6-8 planter pr m2, for at etablere et tæt og smukt bunddække. 

Hevil

Hedera Helix ‘Hevil’ er en smuk, kraftig og tæt vækst, der egner sig godt som bunddække. ‘Hevil’ udmærker sig ved hårdførhed og nøjsomhed. Denne sort af Vedbend er småbladet.

8-10 planter pr m2 er, hvad du skal beregne, når du går i gang med at anlægge et nyt område i haven, hvor du ønsker et tæt og dækkende grønt tæppe af Vedbend.

Vil du vide mere om planter og pasning af dem, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her

Vedbend - Vedbend som bunddække

Hvilke planter egner sig godt sammen med Vedbend?

Vedbend er i naturen en skovbundsplante. Du kan derfor med stor succes vælge. at anlægge dit bunddække med Vedbend mellem større buske og træer. Vedbend er en hårdfør og robust vækst, og kan trives både hvor der er sol, halvskygge og skygge. Du kan også anlægge et større område, der hovedsageligt er dækket af Vedbend. F.eks. på en skrænt eller skråning. 

Efeu, der får lov at brede sig mellem fyrretræer giver et frodigt og eventyrligt udtryk. Du kan også opnå et flot grønt resultat ved at plante Efeu ved buksbom. Har du kristtorn, eller andre stikkende vækster, i haven, vil omkringliggende bunddække med vedbend, reducere lugearbejdet, og dermed vil din risiko for at stikke dig på din skarpe blade også blive mindre. 

Har du store, velvoksne stauder som Bronzeblad, Ærenpris eller Hosta, kan du godt lade Efeu-bunddækket omkredse planterne. Mindre stauder vil muligvis blive udkonkurreret af de kraftigt voksende Vedbend i bunddækket. 

Formering af Vedbend

Vedbend-stiklinger er noget af det nemmeste i verden at få succes med. Du kan med fordel sætte stiklingerne i spiremuld. Efter et par uger, vil den lille stikling have slået rødder, og er blevet til en ny plante. Når de nye planter er vokset godt til, kan du sætte dem i haven, hvor de vil stå smukt, og dække praktisk for uønsket ukrudt.

Beskæring af Efeu

Efeu er en hårdfør og nøjsom stedsegrøn plante, der både kan krybe og klatre i højden. Måske har dine Vedbend-planter bredt sig mere end du ønsker.  F.eks. til områder og bede tiltænkt andre planter, eller på vej opad et murværk, rækværk eller lignende, du ikke ønsker dækket af Vedbend. Afrensning af murværk, hvor der har vokset Vedbend er et lidt større projekt. Det er derfor en godt ide at beskære sine vedbend-planter, så de holder sig til ønskede område. 

Det har tidligere været tradition at beskære Efeu i de tidlige forårsmåneder, i februar og marts. I dag ved man at det bedste tidspunkt for planten er i juli og august, hvor den bedre tåler og heler de sår, beskæringen påfører planten. 

De afskårne ranker er dekorative, og kan ved en god anledning, bruges til festligt bordpynt eller lignende.

Efeu -  Vedbend som bunddække

Vedbend i i halvskygge-bedet eller skovhaven

Har et skyggefuldt bed eller en del af haven, der er præget af skovagtig stemning, vil det være flot, at lade Vedbend brede sig som bunddække eller slyngplante. I det skyggefulde bed kan du sætte vedbend i samspil med Hosta, Bregner og Høstanemoner, hvor de vil danne et fint mørkegrønt tæppe. Du kan også lade dine Vedbend-planter klatre op af stammer på fyrretræer eller andre gamle træer, hvor de vil skabe et lidt vildt og naturligt udtryk. 

Hæk eller levende hegn af Vedbend

Vedbend er en plante, der både kan krybe og klatre. Vedbends krybende egenskaber egner sig godt, på steder i haven, hvor du ønsker at etablere et stærkt, sundt og tæt bunddække. Vedbends klatrende egenskaber kan du benytte dig af, hvis du påtænker at investere i et hegn af levende planter, frem for en mere traditionel hæk. Der er mange anvendelsesmuligheder med Vedbend i haven, både på lodrette og vandrette flader.

Hegn, rionet eller espalier med Efeu

Både som bunddække og slyngplante egner Vedbend sig godt i haven. Efeu er en form for lian med klatrerødder. Sætter du Efeu ved et espalier, rionet eller andre former for hegn, vil Efeu-planten med tiden danne et tæt og dekorativt løvværk. 

Vedbend indendørs

Efeu findes vildtvoksende i naturen i Europa, Asien og Nordlige egne af Afrika. Men der er også gode grunde til, at have Efeu-planter indendørs. NASA har testet forskellige planters evne til at rense luften for giftige stoffer. Her viser Efeu sig, at have ganske gode evner.  Institut for plante- og miljøvidenskab i Danmark bekræfter, at det forholder sig sådan, at Vedbend har en rensende effekt, der påvirker luften indendørs i en positiv retning. 

Vil du vide mere om planter og pasning af dem, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev her

Vedbend - Vedbend som bunddække

Er Vedbend giftigt?

Ja, Vedbend er en giftig plante, som du på ingen måde bør indtage. Når det er sagt, er der ikke mange forgiftninger i Danmark, der skyldes indtagelse af Vedbend. Mange af havens øvrige planter er også giftige, og med lidt omtanke, er der ingen grund til, at være bekymret over, at ikke alle havens planter er spiselige.  Rhododendron, taks og liljekonval er andre eksempler på, hvilke haveplanter, du ikke bør indtage. 

Vedbend indeholder saponiner, der er giftige. Især blomster og bær fra de ældre Vedbend-planter er giftige. De øvrige dele af planten indeholder også dette giftstof, dog i mere begrænsede mængder. Hunde, børn og babyer, og alle andre, bør ikke indtage dele af Vedbend.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev