PlanteCenter Fyns logo

Bestøvning af Sydfrugter

Af Stig Pedersen (opdateret )

Bestøvning fremmer høsten

Sydfrugter har den skønneste, frodige blomstring i det tidlige forår. Det er så smukt, når træet står i fuldt flor, på det tidspunkt vi glæder os allermest til farver, lys og ny begyndelse.

I det danske klima kan det dog være en ulempe, at træet blomstrer så tidligt på året, da bierne endnu ikke er så aktive allerede i slutningen af marts/først i april.

Saftige abrikoser

Gartneren har selvfølgelig gode råd til dig, så du kan få succes med høsten, selvom dine Sydfrugter er sprunget ud tidligt i foråret. 

Du kan med stor fordel hjælpe med bestøvningen af dit ferskentræ, dit nektarintræ, dit abrikostræ og dit mandeltræ. Selvom træerne som udgangspunkt er selvbestøvende, så kan det gøre rigtig meget for frugtbæringen og høsten, hvis du under blomstring går ud med en vatpind eller en lille pensel og leger bi.

Dyp vatpinden eller penslen i den ene blomst efter den anden. På den måde dupper du den livgivende pollen fra hanblomsterne i hunblomsterne. Det vil rigtig sætte skub i bestøvningen og give masser af dejlige frugter.

Den særligt tidlige blomstring er også truet af den danske nattefrost, som kan forekomme helt hen i maj måned. Derfor vil vi altid anbefale dig at plante dit Sydfrugt træ på en varm og solrig plads i haven med masser af læ. Det har vi skrevet mere om her.

Mandel i blomst

Kan fersken bestøve sig selv?

Det ferskentræ, du køber hos PlanteCenter Fyn, er en selvbestøvende sort. Det vil sige, at ferskentræet kan bestøve sig selv. Du kan læse ovenfor, hvordan du kan hjælpe bestøvningen lidt på vej. Det vil nemlig give dig en bedre høst af de saftige frugter. 

Hvor mange ferskentræer skal jeg købe?

Eftersom ferskentræet er selvbestøvende, behøver du blot at købe et enkelt ferskentræ. Er du helt vild med Sydfrugter kan du naturligvis supplere din frugthave med for eksempel et abrikostræ eller et mandeltræ, som kræver samme pleje, som dit ferskentræ.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev