Mandeltræ
Af Stig Pedersen (opdateret )Søde, blomstrende og givende mandeltræer
Med et mandeltræ i haven, vil du kunne glæde dig over det prægtige lyserøde blomsterflor og de smukke rosa nuancer i forårsmånederne. Præcis som befandt du dig ved middelhavet, i Spanien, Italien, Marokko eller Tyrkiet. Sidst på sensommeren, når frugthøsten i den nordiske have ellers er ved at være et overstået kapitel, vil du i september og oktober, kunne høste lækre, friske mandler med mild, sødmefuld og mælkeagtig smag. En hjemmebagt æble-crumble med æbler fra haven og mandler af egen avl, er en fantastisk dejlig ret at kunne servere, en eftermiddag i det begyndende efterår.
Sådan får du let succes med mandel-dyrkning i det danske klima
Kvalitets-sorter af sød mandel, tilpasset det danske klima, er værd at gå efter, når ønsker dig et smukt, bærende mandeltræ i din have. De sorter Plantecenter Fyn forhandler er allesammen tilpasset danske vejrforhold, og du vil kunne få en fin høst, både ved at plante mandeltræet i drivhus, eller på en lun, gerne sydvendt, placering i din have. Her kan du se udvalget af gode sorter af sød mandel.
Mandlen - en helt særlig stenfrugt
En mandel er ikke en nød. Men derimod en stenfrugt, ligesom f.eks. en fersken, nektarin eller blomme. Mandel-frugternes frugtkød er dog ikke den del, der er attraktivt at spise. Det er nærmest gråt/grønt og læderagtigt i konsistens. Kernen, er det der er spiseligt i denne stenfrugt. Mandlen er således kernen i frøet, i midten af frugten. På samme måde som valnødder er det.
Mandeltræet er et fint, lille og spinkelt frugttræ, sammenlignet med havens andre frugtbærende træer, som æbletræer, kirsebærtræer og pæretræer. Mandeltræer bliver ca. 2-4 meter højt og 3-4 meter bredt. Et mandeltræ er løvfældende, som havens øvrige frugttræer, og bærer dekorative, elliptiske, takkede blade. Et mandeltræ trives i god næringsholdig jord, som er godt drænet. Du kan både få succes med at dyrke mandler på friland og i drivhus.
Søde eller bitre mandler
Det er godt at vide lidt om de mandler man har i haven, inden man sætter dem til livs. Der findes nemlig overordnet to typer af mandler, der ikke er helt ens. De søde mandler, Prunus dulcis, kan du uden problemer sætte tænderne i friskplukkede fra træet. De bitre mandler smager, som navnet angiver og bør ikke spises. Herunder kan du læse mere om både de søde sorter og de bitre mandler.
De bedste sorter af søde mandler til din have
Det botaniske navn for søde mandler er Prunus dulcis. Søde mandler indeholder ikke det bitre stof glykosidet amygdalin. De er derfor milde og nærmest mælkeagtig i smagen, når det lige er plukket. De søde mandler kaldes også for fersken-mandler, fordi de faktisk er en krydsning mellem bitre mandler og fersken. Denne type af mandler, er ikke en ny opfindelse, men har været dyrket i Europa siden 1500-tallet. Mandeltræet er et særligt smukt prydtræ, du vil kunne glæde dig over i hele vækstsæsonen. Samtidig beriger beriger et mandeltræ, i have eller drivhus, dig med fantastisk sunde og velsmagende stenfrugter. .
Det er ikke ligegyldigt, hvilken sød mandel-sort du sætter i din have. Ikke alle sorter, der forhandles i supermarkeder eller byggemarkeder er tilpasset det koldere og mere afvekslende klima i Skandinavien. Det er derfor vigtigt, at du går efter et mandeltræ af god kvalitet, der er af en sort, der er tilpasset og afprøvet under danske vejrforhold. Gode produkter af sydfrugter kan du købe ved plantecentre og planteskoler. Når du investerer i et godt produkt, får du et sydfrugt-træ, der vil kunne trives og bære frugt her i Norden. Herunder får du viden om tre robuste og sunde mandel-sorter, du vil kunne få meget glæde af at plante i din have.
Palnatina
Palatina er en rigtig god selvbestøvende mandel-sort, der bærer store og ekstra søde og milde mandler i efteråret, fra september til oktober. Palatina bliver en køn, 3-6 meter høj busk, eller et lille træ. Mandeltræet blomstrer smukt i forårsmånederne april og maj. Denne mandel-sort trives rigtig godt på en lun placering. Palatina er hårdfør, og tåler fint det danske klima. Faktisk kan Palatina klare sig helt ned til minus 25 grader.
Supernova
Som en af de allertidligste sydfrugter blomstrer mandelsorten ‘Supernova’ i foråret. Denne mandel-sort vil du få gode resultater med på en god sydvendt placering i haven, gerne i sol eller halvskygge. Supernova-mandeltræet vil vokse sig til et dekorativt frugttræ på omkring 4 meter i højde. I efterårsmånederne, september og oktober, vil du kunne høste de søde mandler fra denne dejlige, selvbestøvende mandel-sort. Ovenikøbet kan du med denne mandel-sort være heldig, at finde to mandel-kerner i samme frugt.
Tuono
Denne mandel-sort blomstrer i april-maj måned med smukke lyserøde blomster, og bærer godt med frugt. Den sene blomstring gør at Tuono-mandeltræet sjældent har problemer med frostskader. Tuono er meget hårdfør og tåler det nordiske klima, ned til minus tyve grader. Denne sort er selvbestøvende, men vil bære flere frugter, hvis du også har andre mandel-sorter i nærheden. Tuono-mandler har en stærk skal, og bliver hængende på træet, også når de er modne og spiseklar.
Bitre mandler
De bitre mandlers knap så tillokende smag, skyldes store mængder af bitterstoffet amygdalin. Når man tygger på en mandel af den bitre slags, vil amygdalinen blive spaltet i bittermandelolie, druesukker og blåsyre. Blåsyre er giftig, og smager ikke godt. Der er dog ingen grund til at fælde træet, hvis du har et sundt mandeltræ med bitre mandler i haven. Mandeltræet er nemlig meget smukt lige fra den tidlige blomstring henover frugtsætning og frem til efteråret.
Er du i tvivl om, hvad det er for et mandeltræ, du har i haven, kan du som voksen prøve at smage på frugterne. Du vil ikke være i tvivl, når først du har smagt på mandlerne, da de bitre mandler virkelig er meget bitre og ikke særligt velsmagende. Du vil ikke blive dårlig af at smage på en bitter mandel, men du bør nøjes med lige at smage på den.
Derfor skal du have et mandeltræ i din have
Der er mange gode grunde til at dyrke mandler. De er righoldige på umættede fedtsyrer, e-vitamin, b-vitamin, jern,kalk og magnesium. Der er mange måder at anvende mandler på. F.eks. som brændte mandler, i risalamande eller ovenpå specier. Du kan også bruge mandler i sprøde salater, bagværk eller som en lækker panering på kylling.
Fantastiske sydfrugter, der passer godt sammen med mandeltræet i haven
Mandeltræet er ikke den eneste sydfrugt du kan få til at blomstre og bære frugt i det danske klima. Skønne, søde og saftige nektariner og bløde og aromatiske ferskner kan også sagtens gro i en nordisk have, hvis blot du køber sorter, der er afprøvede og velegnede til at vokse her. Vælger du dværgtræer, kan du sætte dine Sydfrugter i smukke, store krukker på terrassen eller i drivhus. Du kan læse mere om dværg-nektarintræer og dværg-fersknentræer og se udvalget her.
Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev