PlanteCenter Fyns logo

Beskæring af Sydfrugter

Af Stig Pedersen (opdateret )

Beskæring af fersken, nektarin, mandel og abrikos

For at få et flot træ med et godt udbytte, bør du sætte dig ind i, hvordan Sydfrugterne skal beskæres. Den rette beskæring er vigtig for en god høst og et sundt træ. Det kan godt være lidt skræmmende at klippe og skære i et lille, fint frugttræ, men du vil få meget mere glæde af dit træ, hvis du overvinder frygten for at beskære det forkert og i stedet sætter dig ind i, hvordan du gør det korrekt.

En samling af Sydfrugterne går under betegnelsen stenfrugter. Det drejer sig om frugttræer som fersken, nektarin, mandel og abrikos. En anden fællesnævner for disse frugttræer er, at de er en del af bløder-familien. Det betyder, at træerne har svært ved at lukke sårene efter beskæring, og derfor er det væsentligt, at du beskærer på det rigtige tidspunkt.

Beskæring for en god høst

Ovennævnte bløder-træer bør altid kun beskæres lige efter høst. Dette vil ofte være i august eller september. Når du har plukket den sidste frugt, er det tiden at finde den skarpe havesaks frem og gå forsigtigt til værks, mens der stadig er grønne, friske blade på grenene. Skarpe, rengjorte haveredskaber vil give en ren snitflade, der ikke skader træet.

Som andre frugttræer bør Sydfrugterne også beskæres løbende. Det vil sige, at du skal beskære dem hvert eller hvert andet år, for at beskæringen ikke bliver for voldsom. Læg gerne en plan fra starten, hvordan du ønsker dit frugttræ skal se ud, så du har en retningslinje for beskæring hvert år. Vær opmærksom på at beskære træet jævnt, så det bliver harmonisk at se på. Når dit frugttræ bliver beskåret lidt, men ofte, vil du minimere risikoen for vanris betydeligt. Vanris opstår ofte ved kraftig beskæring og gør intet godt for dit træ. En anden fordel ved at beskære dit frugttræ jævnligt er, at de grene, du beskærer, ikke er så tykke og derfor ikke laver så store, blødende sår.

Lækre mandler

Vær opmærksom på, at første års grene endnu ikke har båret frugt, og de har sat små knopper af til næste års frugtbæring. Dem vil du gerne beholde!

 1. Ønsker du et lavt og åbent træ, kan du allerede, når træet er helt ungt, klippe toppen af stammen. Derfra kan du år efter år danne faconen på dit træ.

 2. Beskær dit Sydfrugt træ i august-september, når du har høstet de sidste modne frugter, og mens der stadig er friske, grønne blade på træet.

 3. Når du beskærer dit Sydfrugt træ, kan du se bittesmå blomsterknopper, som danner  grundlaget for næste års blomstring og dermed frugtbæring. Hav dette i fokus, når du beskærer.

 4. På grund af de små blomsterknopper, skal du beskære de grene og sideskud, der har båret frugt i år.

 5. Du behøver ikke kun at skære hele skud af. Du kan også forkorte dem og dermed gøre dem stærkere og stimulere væksten. Klip lige over en knop i en vinkel på 45°.

 6. Selv helt unge træer vil bære modne frugter om sommeren. Det kan være hårdt for de tynde grene at bære saftige frugter, så afkort eventuelt de nye skud lidt. Alternativt kan du vente, til der er kommet frugter næste år og så tynde ud i frugterne for at aflaste vægten lidt.

 7. Døde, syge eller beskadigede grene skal altid klippes af for at undgå sygdom og svækkelse. Skær disse helt væk.

 8. Du skal undgå, at der er grene, der gnider op ad hinanden. Det vil nemlig øge risikoen for at der kommer sår på træet. Behold den gren, der går mest vandret og beskær eller forkort den mest lodrette.

 9. Det er rigtig godt at få masser af lys og luft til de inderste grene på træet. Derfor er det godt at beskære de skud, der går lodret op.

 10. Undgå at beskære mere end en tredjedel af træet. Over-beskæring kan føre til at træet bliver svækket og mindre produktivt, samt der kommer flere vanris.

 11. Når du har beskåret dit træ, skal du sørge for at fjerne alle beskårne grene og blade fra området omkring træet. Dette vil reducere risikoen for sygdomme og skadedyrsangreb.

Husk, at du stadig kan have et Sydfrugt træ i haven, selvom du ikke har mod på at beskære det. Beskæringen optimerer frugtbæring, men dit træ vil bære blomster og få frugt, uanset om du tynder ud i træet eller ej.
Dog skal du under alle omstændigheder være opmærksom på at få understøttet tunge, frugtbærende grene. En knækket gren på et bløder-træ vil svække træet meget.

Bestøvning er vigtig

Bestøvning er alfa og omega for mængden af frugter på dit træ. Gartneren har selvfølgelig nogle gode råd til dig.

Hvornår skal man beskære et ferskentræ?

Du skal beskære dit ferskentræ, når du har høstet den sidste frugt på træet. Beskær mens der stadig er grønne, friske blade på træet.

Hvorfor skal jeg beskære mit ferskentræ?

Du skal beskære dit Sydfrugt træ, hvis du vil have optimalt udbytte ud af træet. Når et træ bliver beskåret, vil det give mere saft og kraft til frugtsætning og sundhed. Når træet får beskåret toppen, vil du også lettere kunne nå at plukke frugterne fra jorden. Det er bedst at begrænse træets vækst i højden, når træet er helt ungt og stammen endnu er forholdsvis tynd.Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev