PlanteCenter Fyns logo

Æbletræer på vildstamme

Store kraftige æbletræer på vildstamme, som i gamle dage

Har du god plads, og drømmer du om et stort, solidt og bredkronet æbletræ i din have, er det de prægtige æbletræer, der er podet på vildstammer, du skal se efter. Vildstamme-æbletræer kan blive helt op til 6-8 meter høje, og vil med tiden bære rigtig godt med frugt. Mange steder i Danmark er jorden mindre næringsrig, og du vil derfor kunne undgå meget pasnings-arbejde, når du vælger et sundt, kvalitets-æbletræ på vildstamme.

Produkter

Mange fordele ved et æbletræ podet på vildstamme

Vildstamme-æbletræer kræver ikke ret meget pasning. Grunden til at de meget hurtigt klarer sig selv, har at gøre med vildstamme-æbletræernes særligt kraftige rødder. Med et solidt og veludviklet rodnet kan dine æbletræer hurtigt nå langt ned i jorden, hvor de kan skaffe sig godt med vand og de fornødne næringsstoffer, alt hvad de skal bruge for at gro og sætte frugt. Holder du meget at at betragte de smukke æble-træers blomstringsperiode, vil et æbletræ på vildstamme, give dig mange smukke forår-stunder. De store vildstamme-æble-træers kroner er betagende, når de står i fuldt flor, mildt duftende og omsværmede af havens bier.

Derfor er mange moderne æbletræer i dag blot middelstore

Mange af de æbletræer, der vokser i danske haver i dag, er træer podet på grundstammer som f.eks. MM106 eller M7. Det gør at æbletræerne bliver middelstore. Disse standard-æbletræer, som er meget populære, er tilpasset den typiske, gennemsnitlige danske haves størrelse, og egner sig godt i parcelhushaver og lignende. 

Et æbletræ på vildstamme trives selv i næringsfattig jord 

Et æbletræ på vildstamme, eller frøstamme, som nogle kalder det, er et særligt godt valg, hvis du bor i et område af Danmark, hvor jordkvaliteten ikke er i top. Er jorden i din have noget sandet eller næringsfattig, vil et æbletræ på vildstamme være et bedre valg end et standard-æbletræ. Særligt, hvis du vil spare tid på pleje og pasning af frugthaven. Vildstamme-æbletræer har helt fantastisk god vækstkraft, og deres kraftige rødder gør at de klarer sig fint, selv hvor andre æbletræer, på mere almindelige grundstammer, ville have det svært. 

Podning af æbletræer

Der findes forskellige grundstammer, der er meget hyppigt anvendt til produktion af æbletræer i dag. Nogle af de grundstammer, der er mest hyppigt brugt og populære til podning er i dagens Danmark, grundstammer som f.eks. M7 og MM106, der giver æbletræer af standard-størrelse. Du kan også købe mindre frugttræer, kaldet dværgtræer. Et Æble-dværgtræ er et æbletræ podet på M9-grundstamme, der giver træet en svag vækst. På den måde vil træet forblive mindre omfangsrigt. Et dværgtræ er velegnet, hvor der ikke er så meget plads til frugttræer. Holder du af store gammeldags æbletræer, så er det æbletræer podet på vildstamme eller frøstamme, du søger. Frøstamme er det samme som vildstamme, dvs.en meget kraftig grundstamme, der giver store, sunde æbletræer. 

De gamle æblesorter på vildstamme

Måske er det ikke blot et æbletræ, der af størrelse minder om fortidens frugtplantager , landbohaver eller præstegårdshaver, du ønsker. Måske er det også en af de gamle sorter, der har vokset i danske frugthaver i generationer, du gerne vil investere i.  Har du god plads til et stort æbletræ i din have, er der gode muligheder for at få et flot resultat med en af de traditionelle, gamle æblesorter på vildstamme. Du må dog have lidt tålmodighed med frugtsætningen på disse prægtige frugttræer. Et Æbletræ på vildstamme bruger meget energi på at vokse, og du må derfor vente lidt længere tid inden dit frugttræ blive helt rigtbærende, sammenlignet med æbletræer, der er podet på mindre kraftige stammer .

De tre sorter ‘Filippa’, ‘Astrakan Gyllenkrok’ og ‘Discovery’ er alle meget afholdte sorter, der har været dyrket i danske og nordiske haver i mange år. 

Gode nyere sorter af æbletræer på frøstamme

Kunne du tænke dig et stort og kraftigt frugttræ i haven, der både er sundt og kraftigt, og som samtidig byder på nyere æblesorter, så er der også mange gode muligheder. Du kan f.eks. se nærmere på æblesorten ‘Ritt Bjerregaard’, der er en ny, velsmagende dansk sort, opkaldt efter den tidligere minister, af samme navn. Du kan læse mere om sorterne ‘Rubinola’ og ‘Katja Balsgaard’, der smukke røde og sprøde frugter.

Der findes også Pære på Vildstamme

Fuldend din prægtige frugthave med et Pære på Vildstamme. På den måde får du i den grad en smuk og majestætisk have med et sundt og frodigt udtryk.