Blomme - Rosinblomme - Kræge

Rosinblomme (Kræge) - Blommetræ

Frugterne fra Rosin-blommetræet er ganske små, ovale sortviolette, husholdnings-blommer med et let strejf af blålig dug. Rosin-blommer er søde og har en helt særlig, meget krydret, smag. Tørrede, henkogte eller syltede rosin-blommer har været en del af dansk madkultur siden vikingetiden.
Rosin-blommetræet blomstrer tidligt, og havens insekter og bier vil elske det blomstrende rosin-blommetræ. Et Rosinblomme-træ er selvbestøvende, fantastisk hårdfør og buskagtig frugttræ, der bærer frugter med mange spændende tilberedningsmuligheder.

299,00 DKK

På lager - Leveringstid: 1-2 dage

Rosinblomme - en næsten glemt delikatesse fra vikingetiden

Nærmest før løvspring blomstrer Rosinblomme-træet i haven med store hvide blomster, der næsten kan ligne snefnug i forårshaven. Søger du et ganske særligt frugttræ, der også er til gavn for insekterne i haven, er rosinblomme-træet et rigtig godt valg. ‘Prunus Domestica ssp. insititia’ er det latinske navn for dette helt specielle blommetræ. Rosin-blommer er jyske  kræger og danner busklignende, tæt forgrenede frugttræer, der kan blive op til 4 meter høje. Efter sigende skulle Rosinblomme-sorten stamme fra Haderslev-egnen. Vælger du at plante Rosinblomme-træer i din have, får du meget hårdføre planter, der kan gro selv, hvor forholdene er vanskelige. Som læhegn er Rosinblomme-træerne også velegnede. 

Størrelsesmæssigt minder rosinblommen om en mirabelle. De små dybblå og purpurfarvede rosin-blommer er ikke velegnede som friske spiseblommer, men helt fantastiske husholdnings-blommer. Rosinblommer er sødmefulde, og den bitterhed de også indeholder, aftager efter en gang frost. Rosin-blommer er helt enestående til henkogning og syltning. Du kan også tørre rosin-blommerne, og bruge dem som sunde snacks eller ingrediens i bagværk, eller som topping på morgenmadsprodukter. Rosinblomme-brændevin eller ‘Kræger i rom’ er en helt enestående delikatesse. 

Du vil kunne høste dine rosin-blommer i august måned og frem til september. Førhen lod man rosin-blommerne sidde på træet indtil den første nattefrost, for at opnå den gode virkning kulden har på blommernes smag. Rosin-blommer, der ikke har fået frost har en bitter smagsnuance. I dag kan man let lægge de nyhøstede rosin-blommer i fryseren natten over, og få velsmagende krydrede rosin-blommer klar til tilberedning. 

Et Rosinblomme-træ er en selvbestøvende, rødlig kræge-art med en del torne på grenene. 

Førhen høstede man rosin-blommerne ved at slå på træet med store grene, for på den måde at undgå de stikkende torne. Samme metode bruger man i middelhavslandene til Olivenhøst. 

Grundstamme St. Julien, Middelvoksende.