Paradisæble

Paradisæbletræer er en pryd i haven. Særligt i foråret, hvor de blomstrer overdådigt med hvide eller rosa blomster. Mange sorter af paradisæbler får også særligt dekorativt løv i smukke høstfarver i efteråret. Paradisæbler er spiselige syrlig-søde miniature-æbler, der egner sig rigtig godt til gelé eller paradisæblesnaps. Med paradisæbletræer i haven, får du flotte, små frugttræer, med både nytte- og prydværdi. Havens bier og fugle vil elske et nyt paradisæbletræ, mindst ligeså meget som husets beboere. 

Paradisæbletræer skaber rigtig gode bestøvningsforhold

Et blomstrende paradisæbletræ i haven vil tiltrække mange bier. Du vil derfor opnå rigtig gode betingelser for bestøvning, når du vælger at plante de flotte paradisæbletræer. Har du andre gode æbletræer, der kræver fremmedbestøvning, vil et eller flere paradisæbletræer være gavnlige. Har du en mindre have, og vil du gerne både have paradisæbletræer og et dejligt traditionelt æbletræ, kan dette lade sig gøre, ved f.eks. at vælge at sætte et espalieret æbletræ, søjleæbletræ eller et dværg-æbletræ sammen med dit nye Paradisæbletræ. 

 

Et paradisæbletræ er et af havens mest dekorative prydtræer

Paradisæbletræer er meget flot forgrenede prydtræer med smuk blomstring, kønt løv og dekorativ frugtsætning. Paradisæbler har nytteværdi, men er i høj grad også prydæbler. Nogle gange omtales paradisæbler også som ‘bær-æbler’ eller ‘pynte-æbler’. Paradisæbler er miniature-æbler med en diameter på 1,5-4 cm, alt efter hvad sort du planter. Nogle sorter har mørkerøde paradisæbler, mens andre har gul-røde eller orange-farvede frugter. Paradisæblerne sidder længe på paradisæbletræet, og pryder haven, også efter løvfald. 

 

Beskæring af havens paradisæbletræer

Paradisæbletræet behøver sjældent beskæres. Bliver paradisæbletræet meget tæt, eller er der beskadigede grene, kan beskæring dog være en god ide. Beskæring er for paradisæbletræerne bedst i juli, august og september måned. Ligesom ved andre frugttræer. Du kan læse mere om grundlæggende beskæring af havens frugttræer i bloggen. Ønsker du et opstammet paradisæbletræ, er det også muligt. Du vil kunne danne et meget flot opstammet frugttræ af mange gode paradis-æblesorter. 

 

Plantning af det nye paradisæbletræ

Du kan plante dit nye paradisæbletræ i enten sol eller halvskygge. Den rigeste bæring og mest fortryllende blomstringstid opnår du, hvis du vælger en god solrig placering til dit paradisæbletræ. Paradisæbletræet er et nøjsomt og robust frugttræ, der trives godt i almindelig veldrænet havejord. 

 

De bedste sorter af paradisæbler til din have

Der findes rigtig mange sorter af paradisæbletræer. Nogle blomstrer med rosafarvede blomster i maj, mens andre har hvide blomster. Nogle sorter har fantastiske høstfarver, mens andre forbliver frodigt grønne frem til løvfald. Paradisæblernes kulør er også forskellig fra sort til sort. Hvilken sort af paradisæbletræ du ønsker til netop din have, afhænger i høj grad af smag og behag.  Det er altid en god ide at vælge frugttræer af god kvalitet, tilpasset det danske klima, også når det gælder paradisæbletræer.

 

Paradisæbletræer med frugter med en lidt større diameter foretrækkes af mange, der ønsker at tilberede frugterne. Du kan f.eks se nærmere på sorten ‘Hyslop’, der bærer store rød-gule frugter, der egner sig godt til husholdningsbrug. Vil du hellere have en paradis-æblesort, der får meget fine små, dekorative, røde paradisæbler, så er sorten ‘Brændkjær’ nok din favorit. Vil du gerne plante et prydtræ med pyramideformet krone og dekorative orangefarvede paradisæbler, så er sorten ‘Evereste’ et smukt valg til haven. 

 

Paradisæble-høst i sensommeren

Du kan høste paradisæbler i haven fra august måned til november. Sætter du flere flotte sorter af paradisæbler i haven, kan du høste mange forskelligartede, velsmagende frugter. Både mørkerøde, orangefarvede og rød-gule små æbler i forskellig størrelse, vil du kunne få gavn og god smag i mange retter af. Du kan f.eks. anvende dine friskhøstede paradisæbler til en klassisk paradisæblegelé eller sylte dem. 

 

Paradisæblegelé, paradisæblesnaps og andre gode opskrifter med paradisæbler

De syrlig-søde paradisæbler har en højt indhold af geleteringsstoffet pektin. Du kan derfor let lave en meget fin gelé af havens paradisæbler. Du behøver faktisk ikke tilsætte andet end sukker for at få et godt resultat. Vil du gerne variere smagen, kan du eventuelt også tilsætte vanilje eller citron. Du kan på den måde lave en meget rent produkt. Du kan anvende paradisæble-geléen som tilbehør til kødretter, ligesom ribsgelé, eller som en velsmagende, hjemmelavet marmelade på lækkert brød. Paradisæblegelé kan også bruges i mange kager og frugttærter.

 

En anden lidt anderledes mulighed, er at lave en særlig paradisæblesnaps af havens paradisæble-høst. Det er meget nemt, og giver en velsmagende snaps, der f.eks. kan serveres til julefrokost. Du kan vælge den paradisæble-opskrift, du synes bedst om, eller lade frugterne side, som vinterføde til havens fugle. 

 

Paradisæbletræet er en favorit for havens fugle

Paradisæbletræer er et godt valg for dig, der gerne vil have et livligt fugleliv i haven. Planter du dine nye paradisæbletræer i nærheden af vinduer, vil du kunne få mange hyggelige stunder, med at se på de mange fugle, der besøger træet. Særligt når træet bærer frugt, vil du se mange forskellige fugle i haven. Paradisæblerne er en god fødekilde for de overvintrende fugle, fordi de sidder længe på træerne. 

 

Paradisæbletræer står særligt flot sammen med stedsegrønne planter

Paradisæbletræet er et meget dekorativt pryd- og frugttræ. Særligt flot fremstår det, når du sætter det sammen med en bund af stedsegrønt bunddække. Du kan f.eks. plante dine paradisæbletræer omkranset af et flot og tæt bunddække af Lav Benved eller de lavere Gedeblad-sorter. Et bunddække af Vinca Minor er også særdeles dekorativt, hvis du kan lide et blomstrende bunddække i haven. 

 

Placering af havens paradisæbletræ

Mange vælger at placere deres paradisæbletræ i forhaven, hvor det skaber et flot indtryk. Du kan også med fordel placere dit paradisæbletræ nær en god terrasse i haven, hvor paradisæbletræet vil danne en passende skygge. Alt efter sort, vil paradisæbletræet blive et 3-6 meter højt prydtræ. Kronen på paradisæbletræet vil opnå en bredde på 2-4 meter i diameter. Det er selvfølgelig godt at have i tankerne, når du vælger hvor netop dit paradisæbletræ skal stå i haven.