PlanteCenter Fyns logo

Opstammet ribs

Nemme, velsmagende ribs til din have

Ribs trives storartet i det danske vejr og klima, da den oprindeligt stammer fra Skandinavien. Og ønsker man noget andet end den typiske ribsbusk - eller vil man gerne gøre plukningen af de lækre, solmodne ribs endnu lettere - kan man med fordel plante opstammede ribs.

Med opstammede ribs får man den samme fine bærbusk, men på en grundstamme der er enten 60 eller 90 cm. Det kan være en fordel for mange når bærrene skal plukkes. Det giver desuden et andet udtryk i haven og gør det muligt at plante f.eks. krydderurter, jordbær eller andet under de opstammede buske. For at få optimalt udbytte af ribs, skal du plante den et sted med mest muligt sollys, og med luft imellem planterne.

Produkter

Opstammede ribs har en rigtig god 'plukke-højde' hvor de fleste kan være med. Og så kan man udnytte den ekstra plads under de opstammede buske. Her vil det være en fordel at have et bunddække for at mindske mængden af ukrudt, og hvorfor ikke udnytte denne mulighed til at plante en anden have-favorit: Jordbær

Jordbær egner sig storartet som bunddække under de opstammede ribsbuske. En kombination som vil begejstre både børn og voksne. Afhængig af hvordan man planter et sådant bunddække omkring ribsene og om man vælger en jordbær-sort, der formerer sig med udløbere, kan man overveje at lægge nogle trædesten, så man lettere kan høste de mange lækre bær uden at skulle træde på jordbærplanterne.

Et andet populært valg er at plante krydderurter under de opstammede ribsbuske. Her er der flere forskellige muligheder, for eksempel kunne man plante timian. Så kan man nyde den aromatiske duft en lun sommeraften samtidig med at timianen vil være et hit for havens bier. Og ligesom med ribsen har timianen jo et hav af anvendelsesmuligheder i køkkenet.

Ribsbusken kan plantes overalt, så længe jorden ikke er for tør. Den trives dog bedst i sandet og humusrig jord. Humus er det organiske materiale, der dannes ved nedbrydning af for eksempel grene og blade.

Ribs kommer i flere farvevarianter, fra de lyse hvide/gule, til de mere røde. Generelt kan man sige, at jo lysere en variant er, desto sødere ribs.

Hos PlanteCenter Fyn fører vi ribssorterne Jonkheer van Tets, Rovada, Weisse Versailer og Hvid Hollandsk i opstammede versioner.

Opstammede ribsbuske bliver typisk op til to meter høje, hvor de almindelige buske bliver omkring halvanden meter høje. Begge typer ribsbuske opnår en bredde på omkring halvanden meter.

Almindelige ribsbuske kræver stort set ikke beskæring, men opstammede ribs vil i højere grad have gavn af at blive beskåret. Tommelfingerreglen er at du skal klippe de 3-4 årige grene af hvert år og lade de yngre grene sidde. Så bliver busken ikke for tæt og den vil kunne sætte masser af ribs på de yngre grene.

Bærrene fra ribsbusken er smukke, små, røde, eller hvide, bær. De er syrligt-søde med en let bitter smagsnuance. Samtidig er de rige på både a- og c-vitamin. Hvert enkelt bær indeholder mellem 20 og 100 ganske små frø. Ribs har et højt indhold af stoffet pektin, der gør, at de er velegnede til at lave gelé af.

Ribsbuske er af slægten Ribes, og menes at være en skandinavisk plante oprindeligt. Den kan stadig findes vildt i naturen, typisk i krat eller ellesumpe med halvskygge og mineralrig jord. Siden jernalderen har ribs været dyrket i Danmark som kulturplante. I dag er ribs udbredt i både Europa, Asien, Nord- og Sydamerika.

De blomstrer i foråret med gul-grønne blomster i klaser, og fungerer bedst med fremmedbestøvning.

En af sommerens fornøjelser er rysteribs, hvor man blander et par deciliter ribs med  4 spiseskefulde sukker. Både som en slags slik eller tilbehør til forskellige kødretter, er rysteribs en frisk og syrlig-sød fornøjelse.

Ribs kan også nedfryses. Du kan f.eks. lave din egen bærblanding til rødgrød med ribs, kirsebær, jordbær og hindbær. Du kan også bruge dine ribs til syltetøj, kompot, ribsvin, som topping på syrnede mælkeprodukter, i muffins eller romtopf.