PlanteCenter Fyns logo

Morbærtræer - Morus

Et morbærtræ i haven er et smukt, men lidt sjældent syn. Elegant kuppelformet krone og charmerende krogede grene kendetegner morbærtræet. Frugterne ligner aflange brombær og er særdeles rige på C-vitamin. Smag og konsistens er saftig, krydret og sødmefuld med en let syrlighed. Ligesom hindbær er denne delikatesse bedst friskplukket, og ikke så velegnet til opbevaring. Måske derfor, er det svært, at skaffe morbær i dagligvarebutikker.

Produkter

Morbær er løvfældende buske og træer, der vokser vildt i subtropiske og tempererede egne. De er meget dekorative og vokser langsomt. Siden oldtiden har der været dyrket morbær, pga. de lækre frugter.

Der findes overordnet tre arter af morbær: Sort Morbær (Morus nigra), der stammer fra Mellemøsten og bærer sorte bær. Hvid Morbær (Morus alba), der bærer hvide bær, og stammer fra Kina, hvor træets blade bruges som foder til silkesommerfuglens larver. Og endelig Rød Morbær (Morus rubra), der stammer fra Nordamerika, og bærer røde frugter. Den Sorte Morbær er den mest søde og velsmagende art, og den du oftest vil kunne finde på planteskoler og i havecentre i Danmark. Morbær kaldes også ‘falske frugter', fordi de egentlig består af en stand af mange små stenfrugter.

Morbærtræet kan trives selv i dårlig jord, og kan blive meget gammelt. Med et morbærtræ i haven, har du en glimrende forårsbebuder. Når der ikke længere er nattefrost, springer morbærtræet nemlig ud, nærmest over en nat. På den måde ved man, at man kan gå i gang med såning i køkkenhaven, når man ser at morbærtræet er udsprunget.

Et morbærtræ plantes fra maj til september måned, og fungerer ganske godt som solitærtræ. Gerne i læ, på et solrigt sted i haven, i løs og kalkholdig jord. Det er også forholdsvis let at forme et morbærtræ, f.eks. på espalier. De første år efter du har plantet et morbærtræ, vil det være godt at dække træets basis af med gran, blade eller flis, for at beskytte mod frost.

Hvis du ønsker at forme og beskære dit morbærtræ, er det godt at være opmærksom på at træet udskiller hvid mælkesaft og bløder kraftigt. Det bedste tidspunkt for beskæring af morbærtræet er sent på efteråret.

Morbærtræet blomstrer i maj måned med små hvide blomster. Friske morbær modner og plukkes løbende over en længere periode fra august til september måned.

Du kan anvende morbær på mange måder, f.eks. i bagværk, som pynt på flødekager eller pandekager, eller som friske, sunde snacks. Du kan også spise morbær tørrede, i salater eller som topping på grød. Du kan også bruge morbær til at lave vin, eddike, saft og syltetøj.

I Danmark finder man vildtvoksende morbærtræer på Samsø og på Bornholm.