I marts sender vi, helt uden beregning, planteaktivator med på alle ordre af Færdighæk fra NemHæk

PlanteCenter Fyns logo

Morbær, en meget lækker frugt

Af Stig Pedersen (opdateret )

Hvad er et morbærtræ?

Morbærtræet er et meget overset træ, der trods de lækre frugter og den smukke form ikke ses i ret mange haver herhjemme. Morbærtræet kan gro i næsten al slags jord, også på næringsfattige og tørre områder, så alle i Danmark kan få stor glæde af et morbærtræ i haven.
Træet er langsomt voksende og bliver ca. 5-7 meter højt i Danmark. På grund af den langsommelige vækst, kan morbærtræet blive virkelig gammelt og smukt med krogede grene og kuppelformet krone. Og når vi siger virkelig gammelt, så er det altså op til 300 år! 

Morbær er løvfældende træer og vil således stå med et fint efterårsløv, indtil bladene slipper taget og falder til jorden, inden næste års skud springer frem på grenene i foråret.

På grund af bærrenes form vil mange tro, at Morbærtræet er i familie med hindbær og brombær, men faktisk er morbærfamilien, Moraceae, en familie af 48 slægter, heraf kan blandt andet nævnes brødfrugt og figen.

Der findes cirka 10 forskellige arter af morbærtræet, som er delt op i tre kategorier.
Morus nigra stammer fra Mellemøsten og giver sorte, smagfulde og søde bær. Denne art er den mest almindelige i Danmark, da de sorte bær er de mest velsmagende.
Morus alba stammer fra Kina og giver hvide frugter. Denne art bliver hovedsageligt dyrket i Asien til silkeindustrien. Silkelarverne lever af de grønne blade og giver den smukkeste silke til gengæld. Måske har du hørt om morbærsilke?

Morus rubra stammer fra Nordamerika og giver smukke, røde bær. Indianerne har brugt bark og rødder fra denne art til behandling af forstoppelse, urinvejslidelser og ringorm. Det er dog ikke noget, vi vil anbefale at eksperimentere med.

Hver af disse arter har flere underarter

Her kan du se vores udvalg af Morbær.

Køb altid dit morbærtræ hos et plantecenter med uddannet personale, som her hos PlanteCenter Fyn. Enkelte morbær-arter er giftige, og andre klarer sig ikke godt i Danmark, så derfor er det vigtigt, at du køber dit morbærtræ et sted hvor de ved noget om træer, hvis du har intentioner om at indtage de lækre frugter fra dit morbærtræ. Og tro os, du vil virkelig gerne prøve at smage friske morbær!


Morbærtræ

Hvad er et morbær?

Morbær går under betegnelsen ‘falsk frugt’, og det er altså ikke fordi, bærret ikke kan spises. Det er fordi, et morbær reelt set ikke er et bær, men en samling af små, sammenvoksede frugter, som er samlet på en frugtstand. Hver lille frugt indeholder sit eget lille bitte frø. 

Morbær er aflange og minder lidt om brombær, men det er bestemt ikke det samme. Smagen på morbærret er meget delikat og let krydret med en dejlig balance mellem det syrlige og det søde. Bærrene er fyldt med masser af gode C-vitaminer, så de er et perfekt tilskud til den daglige kost. 

Hvad er en morbærbusk?


Morbærtræet fås også i mindre, busklignende form. Den størrelse er særligt egnet til parcelhushaven, da den med den mere beskedne vækst er meget anvendelig i de danske haver. Det er en type, der er blevet meget populær i Danmark. Morbærbusken kræver ikke så meget plads, og grundet den mere beskedne størrelse er bærrene lettere at plukke. Desuden er morbærrene mindre udsatte på dage med vind på en morbærbusk med lavere vækst, end de er på et højt træ midt i haven. 

Hvis du vælger at købe en morbærbusk får du de samme smagfulde, lækre bær, som hvis du vælger et stort træ.

Morbærbusken burde stå i mange flere haver.

Morbær

Kan man dyrke morbær i Danmark?

Ja! Du kan med stor fornøjelse dyrke dine egne morbær i haven. Som nævnt ovenfor, er morbærtræet et meget taknemmeligt træ, der ikke kræver det vilde af jorden, hvorfor det kan dyrkes overalt i Danmark.
På Samsø og Bornholm findes der vilde morbærtræer i naturen. Det viser blot, at Danmark og morbær er en rigtig fin kombination, uanset om det er på en klippeø eller i god, dansk muld.

Morbærhøsten er på grund af den forholdsvis sene blomstring næsten altid rigtig givende. Den sene blomstring gør, at nattefrosten har sluppet sit tag, og de sarte blomster således ikke bliver skadet af kulden, som vi nogle gange kan opleve med for eksempel kirsebær. (Du kan læse mere om kirsebær her) Faktisk kan du bruge dit morbærtræ som rettesnor. For når morbærtræet blomstrer, er det sikkert at så i køkkenhaven. Og morbærtræets blomstring er virkelig noget for sig selv. Det springer så kraftigt og ensartet ud, at det nærmest sker fra den ene dag til den anden. Det er et meget overvældende og smukt syn.

Hvordan skal mit morbærtræ plantes og passes?

Uanset om du har valgt et morbærtræ eller en morbærbusk, så plant gerne på en dejligt, solrig plet i haven, hvor der er læ for stærk vind. Det anbefaler vi, da morbær er lidt sart overfor kulde, men også fordi frugterne meget let slipper taget i stilken, når de er færdigmodnet. Så hvis træet bliver udsat for blæsevejr på dette tidspunkt, kan du risikere, at de fleste frugter går til spilde. Derfor er det også vigtigt, at du får plukket bærrene, lige når de modner, for du kan risikere, at de falder ned og bliver stødt. Det skal du nok lære hen ad vejen - ingen grund til panik. Det er i august og september, du kan se frem til, at de meget lækre morbær modner. 

Umodne morbær er røde, og det er først, når de bliver sorte, at de er modne og klar til at blive plukket.

Generelt kræver et morbærtræ minimal pasning og pleje. I de første år efter plantning, kan du med fordel beskytte rødderne mod frosten ved at lægge et lag af granris eller lignende på jorden omkring stammen. Det er især vigtigt hvis der kommer hård frost, inden træet har fået et solidt tag i jorden.

Som nævnt ovenfor kan morbærtræer gro i stort set alle former for jord, men hvis du gerne vil forkæle dit morbærtræ, så plant det i fugtbevarende, kalkholdig jord, gerne med lidt dræn som vasket grus eller legakugler, hvis din jord er meget lerholdig.

Morbærtræet er et solidt træ, der vokser langsomt, og derfor vil det ikke være ofte, der er behov for beskæring. Bliver træet for stort, eller du på anden måde gerne vil reducere det, bør du altid vente til august-september. Ved beskæring eller styning bløder morbærtræet kraftigt med mælkehvid saft. Det kan virke lidt voldsomt, men hvis du beskærer på det rigtige tidspunkt, vil blødningen være betydeligt svagere.

Morbærtræet er faktisk let at forme, som du gerne vil have det, og det kan meget fint anvendes til espalier. Det vil give en fantastisk opdeling af haven, eller afskærmning til terrassen. Du kan læse mere om beskæring lige her.

Vil du gerne formere dit morbærtræ, kan du tage en af de lavthængende grene og stikke i jorden. Efter cirka et år vil grenen have slået rod, og du kan klippe den af, og så har du lavet endnu et morbærtræ. Husk at klippe på rette tidspunkt, for at mindske blødningen på træet.

Morbær med frugter

Hvad kan jeg bruge morbær til?

Morbær er sarte og egner sig kun til at blive brugt med det samme eller frosset ned til senere brug. De kan kun holde kort tid i køleskabet eller på køkkenbordet. 

Når det er sagt, så er morbær fantastiske og kan anvendes til mange forskellige ting.

Hvis du har mulighed for at bruge bærrene lige efter plukning, så brug dem endelig som smagsgiver og pynt på en lækker lagkage eller en luftig og sprød pavlova. De vil både tilføre en fantastisk sød smag og se utroligt flotte ud på kagen. De friske bær er også skønne at bruge som topping på morgenmaden, på pandekager eller i salaten.

Har du ikke mulighed for at bruge dem med det samme, så frys dem ned til senere brug. Frosne morbær er ideelle at benytte til smoothies og syltetøj, og nogle laver også både saft, vin og eddike af de søde, smagfulde morbær.

Man kan i nogle butikker købe tørrede morbær, som er gode i bagværk eller som topping på morgenmaden. 

Bladene på morbærtræet er også spiselige. De kan dampes og anvendes i det salte køkken, for eksempel i en lækker lasagne eller pakket om kødfars og dampet, som man også kan gøre med vinblade. 

Vi vil helt klart anbefale dig at prøve morbærsyltetøj, som er vidunderlig til ostemaden, som tilbehør til is, eller hvordan du ellers kan lide dit syltetøj. 

Opskrift morbærsyltetøj

500 g sorte morbær
300 g sukker
1 tsk. rød melatin
1-2 spsk. citronsaft
Evt. et skvæt rom eller gin

  1. Hæld bærrene i en gryde med sukker
  2. Bring langsomt til kogepunktet og lad det koge i 2 minutter
  3. Hvis der dannes skum, så fjern dette med en ske
  4. Tag gryden af varmen og tilsæt 1 tsk. rød melatin rørt med 1 spsk. sukker. Rør forsigtigt
  5. Bring langsomt syltetøjet til kogepunktet og tag gryden af varmen
  6. Smag til med citronsaft og eventuelt lidt mere sukker
  7. Til den mere voksne smag kan du tilsætte et skvæt god rom eller gin
  8. Syltetøjet hældes på skoldede glas og lukkes med tætsluttende låg

Velbekomme!



Hvorfor skal jeg vælge et morbærtræ?

Du skal vælge at investere i et morbærtræ, da det er et utroligt smukt træ. Træet står fantastisk smukt i sig selv, og du har også mulighed for selv at forme det, så det passer ind i netop din have.

Udover det skønne ydre, så giver morbærtræet dig de lækreste bær, som du altså kun kan finde i butikkerne i tørret form. Så for at kunne nyde de sorte, smagfulde bær, bliver du nødt til at have dit eget morbærtræ i haven. 

Vi synes, at blandingen af prydtræ og nyttetræ er helt perfekt, og det er da en fantastisk grund til at plante et morbærtræ i haven.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev