Kirsebærtræer
Smukke Kirsebærtræer pryder mange danske haver. De kirsebærsorter der giver de lækreste spisekirsebær kaldes Sødkirsebær eller moreller (Prunus Avium). De kirsebærsorter, der er helt fantastiske tilberedte kaldes surkirsebær (Prunus Cerasus). Denne slags kirsebær har god kulør og kraftig, aromatisk smag og duft. Hvis du vælger forskellige kirsebærsorter, kan du plukke kirsebær fra sidst i juni til første halvdel af august. Der findes mange spændende typer af kirsebær der byder på forskellige smagsoplevelser, dufte, udseende og egenskaber.
Produkter
Sødkirsebær eller Moreller - søde og lækre kirsebær, der er lige til at spise
Et dejligt saftigt, stort kirsebær med en sød smag, som lige er plukket fra kirsebærtræet, er vel nok kirsebær, som de fleste af os kender. Sådanne kirsebær kaldes for Sød Kirsebær eller moreller. Hvis du er til søde kirsebærsorter, så har vi et stort udvalg af kirsebærtræer, der giver søde kirsebær i førsteklasses kvalitet. Som for eksempel Merton Glory, Hedelfinger og Lapins, og en masse andre.
Nogle steder bliver sødkirsebær også kaldt for moreller. Moreller er det samme som sødkirsebær, uanset om de er gule, mørkerøde eller næsten helt sorte. Der findes enkelte selvbestøvende sorter af søde kirsebær, men de fleste sorter er ikke selvbestøvende, og de har derfor brug for et andet kirsebærtræ til bestøvning, inden for ca. 50 meter. Du kan se hvilke kirsebærsorter, der fungerer godt som bestøvere for hinanden her på bestøvningsoversigt for kirsebærtræer.
Surkirsebær - flot farve, kraftig smag og god aroma til dine kirsebærretter
Du har sikkert smagt kirsebærmarmelade, kirsebærsaft, kirsebærsovs eller kirsebærvin. De kirsebær der bruges hertil, kaldes surkirsebær. Hvis du gerne vil dyrke surkirsebær i haven, kan du vælge sorter som Stevnsbær Birgitte eller Kelleriis 16. Surkirsebær er selvbestøvende, og du behøver derfor ikke flere kirsebærtræer for at kunne høste flotte og smagfulde bær. Dog vil bestøvningen være bedre, hvis du har flere kirsebærtræer i haven.
De blomstrende Kirsebærtræer har været beundret i årtusinder
Kirsebærtræet er en slægt i rosenfamilien, og er kendt i hele verden som forårsbebuder og symbol på flygtig skønhed. Kirsebærtræerne er kendt for deres smukke blomster i foråret, ikke mindst Japansk Kirsebærtræ med de smukke lyserøde blomster, der plantes som et prydtræ i mange haver.
Alt efter sorten, kan kirsebærenes nuancer variere lige fra gule til rødlige, klart røde, blodrøde eller næsten sorte farver. Vildtvoksende kirsebær er kendt i Danmark lige siden stenalderen. I oldtidens grækenland er kirsebær beskrevet allerede i år 300 f. kr. under navnet Cerasus.
Delikate, hjemmedyrkede Kirsebær
I dag produceres 80 procent af verdens kirsebær i Europa. Lækre, mørkerøde kirsebær er ofte dyre at købe i butikkerne, og de er ikke altid lige friske. Derfor er det en god ide selv at dyrke kirsebær. Kirsebær er en delikatesse, der kan både bruges både i det salte og det søde køkken. Du kan f.eks. anvende kirsebær som tilbehør i en krydret kirsebærsalsa eller sommersalat, eller til desserter eller sirup. Kirsebær er både lækre, sunde og fulde af c-vitaminer.
Beskæring af kirsebærtræer
Ved beskæring af kirsebærtræer er det bedst at beskære lidt hvert år så træet nemmere kan lukke såret igen. Man skal helst undgå en kraftig beskæring. Det bedste tidspunkt at beskære træet på er i vækstsæsonen, i juli til september.