PlanteCenter Fyns logo

Lærk - Larix

Lærketræet er et smukt, løvfældende nåletræ. Træet er fuldt hårdført og passer godt til det danske klima.

Der findes flere spændende arter af Lærk, der alle bidrager med stor prydværdi. Du kan få Japansk Lærk (Larix kaempferi også kaldet Larix leptolepis), Europæisk Lærk (Larix decidua), Sibirisk Lærk (Larix sibirica) og hybrider i flere gode sorter. Måske vil en hængende eller en opstammet Lærk være det helt perfekte valg til din have.

I foråret blomstrer Lærk med smukke, rødlige blomster. Løvet består af fine, linjeformede, lysegrønne nåle, der sidder samlet i bundter på grenene. I efteråret sætter lærketræet små, runde kogler, og nålene skifter til dekorative, gule høstfarver.

Produkter

Lærketræet er et af de eneste løvfældende nåletræer. Der er dog fremavlet visse hybrider, der er stedsegrønne, for eksempel den opstammede kuglelærk “Grey Pearl”.

De originale lærketræer, som Japansk Lærk og Europæisk Lærk, kan blive op til 35 meter høje, og de kan blive 200 år gamle. Så gamle træer findes for eksempel i Tinghus Plantage, hvor der findes lærketræer, der er dateret helt tilbage til 1770'erne. I produktionen bliver de dog oftest fældet efter 75 år.

Som ungt træ vokser lærken forholdsvist hurtigt, men hastigheden aftager med alderen.

De store lærketræer har en rank og stolt statur med kegleformet krone, hvor grenene vokser lige ud fra stammen, så de store træer er fantastiske klatretræer for børn og barnlige sjæle.

Nålene er bløde og 2-3 centimeter lange, og det fine net af nåle sikrer, at der også kommer lys til jorden under træet. Derfor er lærketræet med i gruppen af lystræer. Derfor kan du med fordel plante bunddække under dit lærketræ. Det kan for eksempel være smukt med Lav Benved under lærken.

Et lærketræ er meget taknemmeligt og kan plantes i stort set alle former for jord. Træet kræver sol eller delvis skygge, men er til gengæld meget hårdført for vinden og kaldes et “stormfast træ”.

Plant eventuelt Vintergrøn som bunddække under dit lærketræ. Et bunddække, der vil lukke af for ukrudt og samtidig tilføre et smukt, stedsegrønt element til haven.

Lærketræet blomstrer hvert andet år og danner både hun- og hanblomster. Det er vinden, der sørger for, at pollen bliver ført fra blomst til blomst. Hunblomsterne minder om små, lilla kogler. Den farve har de for at holde på varmen, hvilket er vigtigt for at udvikle de små frø i koglerne efter bestøvning. Hanblomsterne er små kvaster af nåle, der sidder nær hunblomsterne.

Koglerne på lærketræet er små og runde, og de kan sprede frø, hvis de bliver bestøvet.

Det frarådes at bruge brænde af lærketræ til bål i haven eller i en åben pejs, da det høje indhold af harpiks får træet til at springe, hvilket kaster gløder i alle retninger. Men som brænde i lukket brændeovn fungerer lærketræ fint. Dog kan de store mængder harpiks i træet nogen gange gøre det lidt svært at tænde op med.

Europæisk Lærk vokser vildt i bjergegne flere steder i Europa, hvor de klarer sig utroligt godt trods stærke vindforhold oppe i bjergene. Den har gerne en eller flere store, kraftige, dybtgående rødder og derudover et overfladisk net af fine rødder, der danner god grobund for forskellige svampe. Den Europæiske Lærk blev importeret til dansk skovbrug i 1760'erne, men den dyrkes ikke til produktion af tømmer i Danmark.

Den Japanske Lærk vokser vildt i Japans bjerge i op til 3000 meters højde. Her vokser den i blandede løv- og nåletræsskove, hvor der er vulkansk, næringsrig jord og rigelige mængder af nedbør.

Japansk Lærk blev importeret til Danmark i 1889 og er siden 1920'erne blevet flittigt brugt i skovbrug, da den trives fint i de danske skove. Den bliver ikke ramt af lærkekræft, men til gengæld er grenene mere grove og giver større knaster, hvorfor det heller ikke er specielt egnet til produktion af tømmer.

Den Japanske Lærk har samme rodnet som den Europæiske Lærk og danner ligeledes god grobund for lækre svampe.

Hvor hurtigt vokser et lærketræ?

Det unge lærketræ vil vokse forholdsvis hurtigt, men vil vokse langsommere, jo større træet bliver.

Kan lærk plantes i krukke?

Du kan godt plante dit nye lærketræ i krukke. Vær opmærksom på vanding og gødskning. Plant eventuelt i Planteskolejord, der langsomt vil frigive vand og næring til træet.