PlanteCenter Fyns logo

Honningbær

Den fantastiske honningbærbusk beriger din have med både skønhed, duft og velsmag. I foråret ved løvspring, står busken med de fineste, gulligt hvide blomsterklokker, der har en mild blomsterduft. Allerede i maj og juni måned kan du plukke af de delikate, saftige bær. Denne tidlige modning er grunden til at bærrene også kaldes for Majbær.

Den aflange facon virker ikke så bær-agtig, men lad dig endelig ikke narre af det sjove udseende. Disse bær har en fin, syrligt sød smag, og du kan nyde dem både friske og tilberedte i marmelade eller kager.

Honningbærbusken er ikke fuldt selvbestøvende, og du bør derfor have mindst 2 forskellige sorter for at opnå en rig høst af de skønne bær.

Honningbær er en Blåfrugtet Gedeblad, på latin kaldet Lonicera Caerulea, men hvor de fleste planter i gedeblad-slægten har uspiselige bær, er de aflange søde Honningbær meget velsmagende.

Honningbær er forholdsvis ny i den danske frugthave, men i andre lande er den lige så almindelig, som solbær og ribs er her i landet. Vær med til at udbrede kendskabet til dette sjove, delikate bær.

Produkter

Honningbær - en ny, spændende frugtbusk i Danmark

Honningbærbusken kommer ud af en stor og blandet familie, sammen med eksempelvis kaprifolier og gedeblad som bunddække. Dette er dog en rigtig frugtbusk, der er fuldt hårdfør og klarer sig fantastisk godt i det danske klima, også i frostvejr.

Busken kan både plantes i almindelig havejord, men trives også i surbundsbedet. Det vigtigste er, at det overfladisk beliggende rodnet ikke tørrer ud. Plant dine honningbærbuske i fuld sol eller i halvskygge, for at få masser af de velsmagende bær, og sørg for at vande i tørre perioder.

Busken har en åben vækst og bliver mellem 100 og 180 centimeter høj. Blomster og bær sidder parvist på grenene og er meget dekorative.

Honningbærrene findes i flere nuancer af blå, og bliver op til 5 centimeter lange, afhængigt af sorten. I udtrykket minder honningbærret mest om blåbær, men facon og smag afviger fra det velkendte blåbær.

På grund af et forholdsvist højt indhold af garvesyre, kan du også bruge dine honningbær til fremstilling af vin eller en god snaps.

 

Hvad kan honningbær bruges til?

Honningbær er et ganske alsidigt bær, som smager helt fantastisk lige fra busken, men som også kan bruges til marmelade, i kager og til vin. Ja, faktisk har frugtvine på honningbær allerede klaret sig godt i flere konkurrencer i Canada.

Bærret har en ganske unik smag, der kan beskrives som en kombination af vilde blåbær og syrlige hindbær. Honningbær er desuden super sunde og har et højt indhold af antioxidanter og af B- og C-vitamin.

 

Er honningbær selvbestøvende?

Nogle vil påstå, at honningbær er selvbestøvende, men hvis du ønsker at få et højt udbytte, vil vi anbefale dig, at du planter mindst 2 forskellige sorter af honningbær.

 

Hvor store bliver honningbær?

Størrelsen på honningbær afhænger af sorten, men nogle sorter kan blive helt op til 5 centimeter lange.

 

Hvordan beskæres honningbær?

Efter høst kan du beskære din honningbærbusk. Beskær de 3-4 årige grene omkring 5 centimeter over jordniveau.

 

Er honningbær en surbundsplante?

Honningbær er ikke en decideret surbundsplante, men den tåler fint at blive plantet i surbundsjord sammen med for eksempel blåbær. Dette er dog ikke nødvendigt, og du kan således også plante dem i almindelig havejord sammen med dine andre bærbuske.

 

Er honningbær stedsegrøn?

Honningbær er ikke en stedsegrøn plante. Den er derimod løvfældende og vil miste bladene i efteråret. Til foråret springer den ud med nyt, fint løv. Selve buskene er af mellemstørrelse med en udbredt forgrening og har dunede blade, der varierer i farven fra lysegrøn til friskgrøn.

 

Kært barn har mange navne

Honningbær (Lonicera caerulea var. edulis) er kendt under mange navne, både i Danmark og internationalt. Herhjemme kaldes bærret, udover Honningbær og Majbær, også for Sibirisk Blåbær, da det vokser vildt i stor stil i det østlige Sibirien. Desuden bliver Honningbær også kaldt Haskap efter det indfødte navn for bærret på den japanske ø Hokkaido.