PlanteCenter Fyns logo

Plant nyt i november

Af Stig Pedersen (opdateret )

Klimaet ændrer sig, og det betyder også, at sæsonen i haven ofte har udvidet ‘åbningstid’ både forår og vinter. Det er ikke ofte, vi oplever lang og hård vinter længere. For nogle er det svært at vurdere, hvornår det er for sent at plante nye planter i haven. 

Læs med her og få gartneres bedste tricks til at vurdere, hvornår det er på tide at hænge spaden på plads i skuret og rulle vandslangen sammen.

Er det for sent at plante i haven i november?

Det er ikke for sent at plante nyt i haven i november måned. Så længe der ikke er frost i jorden, kan du plante nyt. I og med at alle planter fra PlanteCenter Fyn er danskproducerede, er de vant til det danske klima. Det betyder, at planterne er gået i dvale på denne årstid, hvorfor det ikke vil være en stor omvæltning for dem at blive plantet i ny jord. De skal ikke bruge kræfter på at sætte nye skud eller holde liv i bladene for at overleve, de skal blot bruge kræfter på at etablere sig i jorden.

Du kan både plante hæk, frugttræer, bambus, bunddække og meget mere.

Smuk efterårs farver

Hvad kan jeg plante i haven i november måned?

Der er næsten ingen grænser for, hvad du kan plante i din have i november måned. Du kan etablere en ny hæk, dække jorden af med gode bunddækkeplanter eller forberede frugthaven, så du kan få glæde af den allerede til sommer.

Dog bør du kun plante danskproducerede planter på denne årstid. Planter, der er transporteret sydfra vil have svært ved at klare nattefrost og vinterkulde. På PlanteCenter Fyns hjemmeside vil du kun finde danskproducerede varer.

Det er også på denne årstid, du skal plante dine hvidløg. Det virker skørt, men vil du gerne høste lækre hvidløg til sommer, er det nu, du skal have dem i jorden.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg planter i november?

Når du vælger at plante i november, skal du først og fremmest være opmærksom på, om der er frost i jorden. Selvom der har været nætter med frost og kolde morgener, er det ikke ensbetydende med, at det er for sent at plante nyt i haven. Nattefrost og dagtimer med plusgrader gør ikke jorden så kold, at nye planter ikke kan etablere sig, da rødderne vil søge nedad.

Efter du har plantet dine nye planter, skal du vande. Selvom jorden i forvejen er våd af regnvand, vil en god eftervanding få jorden til at pakke sig godt omkring rødderne og gøre etableringen lettere.

Du kan med stor fordel lægge et lag på cirka 5 centimeter Champost Jordforbedring ovenpå jorden efter plantning. Det vil holde på både varme og fugt, det vil beskytte jorden ved meget nedbør, og samtidig hæmmer det vækst af ukrudt og giver dine nye planter gode vækstbetingelser, ikke mindst på grund af alle de gode næringsstoffer Jordforbedring indeholder. 

Har der været en længere periode med frostgrader, skal du til at overveje at stille spaden på plads og glæde dig til havesæsonen går i gang igen.

Visne blade, oprydningen i haven.

Hvordan kan jeg beskytte det, jeg har plantet?

Alle de træer, du har plantet i år, kan du med fordel beskytte ved at lægge et lag af visne blade eller granris omkring stammen. Det vil forsinke og måske helt forhindre, at frosten når ned til rødderne og gør skade på dem.

Når du benytter visne blade og granris giver du også pindsvinene rigtig gode muligheder for at skabe et godt vinterhi. Hvis du vil læse mere om, hvorfor pindsvin er dine hjælpere i haven, kan du klikke her.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev