PlanteCenter Fyns logo

Figen - FAQ

Af Anette

Du kender sikkert godt de tørrede figner, der ofte er at finde på slikfadet til jul. De knaser lidt mellem tænderne og er søde. Nogle elsker dem, andre ikke så meget.

Men vidste du godt, at figner smager helt forrygende, lige når de bliver plukket fra træet? Søde, saftige og fantastisk velsmagende. Det vilde er, at du ikke behøver at rejse sydpå for at få den dejlige smagsoplevelse. Du kan blot plante et figentræ i din have for at plukke dine egne, lækre figner.

Figner

Når du planter dit eget eksotiske træ i haven, får du den fulde smagsoplevelse af frugterne, frem for når du køber frugterne i supermarkedet. Dem du køber, er blevet plukket, inden de er helt solmodne, for at kunne holde sig friske på den meget lange transport til de danske supermarkeder. Du sparer tilmed miljøet for unødig transport, når du høster dine egne figner i haven.

Pluk figner, når de er helt modne og spiseklar. Så får du den bedste smagsoplevelse. En figen er moden, når den er blød, brun og en lille smule rynket udenpå. Umiddelbart kan man godt tænke, at den er overmoden, når den ser sådan ud, men det er på dette stadie, at den smager bedst og er spiseklar.

Nedfaldne figner vil ofte blive bløde og stødte, men de vil stadig kunne bruges til for eksempel marmelade eller tærte.

Faktisk kan du også selv tørre dine figner, men det kræver 2-3 dage ved svag varme i ovnen, eller i en tørremaskine.

Brug figner til marmelade

Gode råd til figentræer i haven

Er figentræet løvfældende?

Et figentræ er et løvfældende træ og taber således bladene om efteråret. Til foråret vil der igen komme nye, fine skud, der bliver til de flotte, fligede blade, som er kendetegnende for figenblade.

Pluk skønne frugter

Kan figen tåle frost?

Figen fra danske producenter tåler frost. Hos PlanteCenter Fyn kan du udelukkende købe planter fra danske producenter. Derfor er vores figentræer egnede til det danske klima og er vant til både temperaturskift og sæsoner med meget nedbør.

Hvordan skal man plante et figentræ?

Du skal sørge for at plante dit figentræ et sted, hvor der er masser af læ og varme, eventuelt op ad en sydvendt mur. Her har vi skrevet mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du planter et figentræ.

Plant i den rette jord

Kan jeg plante figentræ i krukke?

Du kan godt plante dit figentræ i en stor krukke. Når du planter din figen i krukke, skal du tage den ind om vinteren for at beskytte rødderne mod frost, da de er mere udsatte i krukken, end de er i jorden. Et figentræ i krukke vil blive begrænset i vækst, da der er mindre plads. Det kan være en fordel i en mindre have. Du kan altid plante dit figentræ ud i haven, hvis det får brug for mere plads.
Når din figen er plantet i krukke, skal du være opmærksom på at få vandet tilstrækkeligt. Desuden skal krukken være dræneret i bunden, da figen ikke bryder sig om at soppe i vand.

Hvilken type jord er bedst for et figentræ?

Den jordtype, der er bedst for dit figentræ, er en let og sandet jord, evt. også lidt stenet. Har du god muld eller leret jord i din have, skal du derfor blande sand eller grus i jorden, når du planter din figen.
Dit figentræ har ikke brug for ret meget næring, men vil gerne have kalkholdig jord. Dette kan tilføres med gødning.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev