PlanteCenter Fyns logo

Beskæring af figentræ

Af Stig Pedersen (opdateret )

Lad dig ikke skræmme af beskæring, når det kommer til figentræet. Beskæring handler om at få den rette facon på træet og optimal frugtbæring, men din figen vil skyde, vokse og sætte frugter, uanset om du beskærer eller ej.

Som ved alle andre frugttræer opnår du et smukkere træ og en bedre frugtbæring, når du jævnligt beskærer dit figentræ. En figen tåler en del beskæring, så du skal ikke være bange for at gå i gang. Det er vigtigt, du bruger en skarp og rengjort beskæresaks, når du skal udtynde dit træ. Dette for at såret bliver så rent og lige som muligt. Hvis du har sart hud, vil vi anbefale dig at bruge handsker, når du beskærer dit figentræ, da det under beskæring vil bløde mælkesaft, der hos nogle kan give lidt eksem ved berøring på huden.

Det er vigtigt, du investerer i et figentræ, der er egnet til at dyrkes i Danmark, da det ikke er alle figentræer, der er selvbestøvende. Det kan du læse mere om via dette link.

Skøn figen plante

Et figentræ kan blive utroligt højt under de rette betingelser, men det er ikke nødvendigvis det bedste i din have. Faktisk kan du vælge at holde træet i busket facon, hvis det passer bedre hjemme hos dig. Det giver også en god plukkehøjde.

Hvis du gerne vil have rigtigt mange skud, og dermed figner, kan du tynge de yderste grene ned, så der kommer mere lys og luft til de inderste grene. Dette er dog ikke en nødvendighed - det er blot, hvis du har lyst til at gøre lidt ekstra og lege med mulighederne.

Plantning af dit figentræ er selvfølgelig også væsentlig, når det kommer til udbyttet af frugter. Det har vi skrevet mere om her.

Hvis du vil have succes med beskæring af dit figentræ, er det godt at have en forståelse for, hvordan sådan en figen sætter sine frugter. Det er nemlig frugterne, der bestemmer, hvor og hvornår der skal beskæres.

Knopper på figen

I det danske klima vil træet sætte sine frugter allerede i september, hvor knopperne vil sidde som små kugler frem til foråret. Disse frugter vil du kunne høste den efterfølgende sommer. MEN, en figen kan også snyde dig. For i højsommeren kan den nå at sætte nye, små frugter, som dog ikke kan nå at blive til modne figner på grund af det danske klima. Disse kan du vælge at fjerne, men hvis du lader dem sidde, vil de selv slippe grenen i efteråret og falde af.

Hvis dit figentræ sidst i september stadig har store, grønne frugter på grenene, vil de ikke nå at modne. Hvis du fjerner dem fra træet, vil det give mere næring til de små knopper, som skal danne næste års høst.

Igen skal det siges, at du ikke skal være bange for at tage lidt hist og her på dit figentræ. Det værste, der kan ske, er, at du får færre figner at høste i sæsonen, men så får du masser af frugter næste år. Det gode ved figenplanten er, at det er noget, man kan øve sig på, uden det har fatale konsekvenser.

Husk handsker og gode redskaber

Hvis du rigtig vil forkæle dit figentræ med beskæring, skal du dele det op i to leve-perioder. Den ene er barndom og teenageår (3-4 år efter plantning), derefter gælder beskæringen for et fuldvoksent træ.

Du skal tænke på, at det er i træets unge år, du bestemmer, hvordan du vil have træet til at forme sig og se ud, når det bliver fuldvoksent. Når træet er fuldvoksent gælder det om at holde det ved lige.

Sådan beskærer du

Det unge træ: 

  1. Beskær, som du ønsker, dit træ skal se ud på sigt; busket, espalier eller som træ

  2. Beskær dit figentræ i april - maj måned. Skær skuddene halvt tilbage

  3. Beskær ikke 1. års skud. Det er dem, der bærer frugt

  4. Beskær udelukkende 2. års skud (eller ældre)

  5. Beskær altid efter et ‘øje’, som er en lille knop på grenen

  6. Beskær, så grenene ikke gnider op ad hinanden. Det mindsker risikoen for svamp og sygdom. Dette kan også gøres i løbet af sommeren

  7. Beskær grene med frostskader i april - maj

  8. Beskær ikke de grene, hvor der er små frugter i bladhjørnerne sidst i september. Disse frugter vil ikke være større end ærter og danner grundlaget for næste års høst

Det voksne træ:

  1. Beskær ikke 1. års skud

  2. Beskær udelukkende 2. års skud (eller ældre)

  3. Beskær efter 4. - 5. blad på de grene, der har frugter. Dette skal gøres sidst i juni og giver mere kraft til frugterne. Sidst i september, kan du fjerne disse grene helt. Husk at beskære efter et øje på grenen

  4. Sidst i september kan du fjerne de frugter, der ikke nåede at modne i indeværende sæson. Er de på størrelse med ærter eller mindre, skal du lade dem sidde.

  5. Beskær, så grenene ikke gnider op ad hinanden. Det mindsker risikoen for svamp og sygdom. Dette kan også gøres i løbet af sommeren.

  6. Beskær grene med frostskader i april - maj.

Her finder du figner, som er selvbestøvende og egner sig særligt godt til det danske klima.

Husk, at du også kan bruge figner i køkkenet. Der findes rigtig mange lækre opskrifter med figner. For eksempel kan du sylte dem med rom eller cognac og spise dem sammen med en god is. Du kan også bruge dem i salat, som topping på morgenmaden, i en god tærte eller i en lækker marmelade.

Rigtig god fornøjelse med din figenhøst. Du kan godt glæde dig!

Moden figen

Hvor skal et figentræ plantes?

Du kan både plante dit figentræ på friland og i drivhus. Et træ af dansk oprindelse vil fint kunne klare det danske klima. Vær opmærksom på, at træet har brug for masser af sol og læ for vinden. Læs mere om plantning af figentræer her.

Kan figentræet tåle frost?

Ja, et figentræ fra en dansk producent kan fint tåle frost. Vil du sikre lidt lunere temperaturer, kan du plante dit figentræ i drivhus eller op ad en sydvendt mur. Sørg for at få vandet nok, hvis træet står indenfor eller under et udhæng.

Hvor stort bliver mit figentræ?

Et figentræ kan nemt blive 4-5 meter og måske mere, hvis det får de rette betingelser. Du kan dog begrænse dit figentræ ved for eksempel at plante det i en stor cement ring eller ved at beskære træet.

Ved beskæring kan du vælge at gøre dit figentræ mere busket og mere plukke-venligt.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev