PlanteCenter Fyns logo

Plant figentræ

Af Anette

Et figentræ er ganske hårdført og stærkt, men det har brug for en god mængde sol, varme og læ for at give en god høst. Det kan du blandt andet opnå ved at plante dit figentræ op ad en sydvendt mur.

Du kan også vælge at plante dit figentræ i drivhuset, hvor det vil få optimale temperaturer og ly for vinden. Når figentræet står i drivhus eller under et udhæng, skal du dog være opmærksom på at få vandet nok.

Vælger du at plante dit figentræ i drivhuset, kan det være en god idé at begrænse rodnettet, da træet ellers kan blive meget stort. Dette kan eksempelvis gøres ved at plante figentræet i en stor cement ring.

Du skal ikke være så nervøs for at beskære dit figentræ, da det tåler en del udtynding og begrænsning. Det har vi skrevet mere om her.

Du kan eventuelt vælge at plante dit figentræ i en stor krukke til at starte med. På den måde kan du tage træet ind om vinteren og beskytte grene og rødder for kulden. Når træet så er blevet større og stærkere, kan du plante det ud på en god plads i haven med læ og varme.

Selvom det som oftest anbefales, at et figentræ bliver plantet op ad en sydvendt mur, så kan figner altså også klare sig fint på friland, hvis blot der er sol, varme og gerne lidt læ.

Ved et koldt forår vil du opleve, at der kommer færre og mindre skud på dit figentræ. Det vil dog skyde hurtigt, når varmen begynder, men du kan opleve sæsoner, hvor der ikke kommer nær så mange skud.

Figen elsker varme, og derfor er den ofte lidt længere tid om at komme i gang om foråret, specielt når den er nyplantet. Hav tålmodighed, når du ser havens andre træer begynde at springe ud, for din figen vil være lidt bagefter, især i den første tid.

Generelt foretrækker figen, at jorden er løs og veldrænet, så rødderne ikke kommer til at stå og soppe i våd og klæg jord. Faktisk foretrækker træet en lidt gruset, stenet, kalkholdig og ikke så næringsrig jord, så har du god muld eller leret jord i haven, kan du blande lidt grus og eventuelt lidt sten i jorden, inden du planter dit figentræ. Dette vil dræne og lede noget af vandet væk fra rødderne.

Hvornår skal man plante et figentræ?

Du kan egentlig plante dit figentræ hele året, men undlad at plante i frossen jord eller midt i en tør sommer.
Planter du dit træ om sommeren, skal du naturligvis være ekstra meget opmærksom på at få vandet rigeligt, men det skal du også være, selvom du har plantet i april eller i oktober. Udtørring er den værste fjende for dit unge træ.

Hvordan skal jeg plante figen?

Når du skal plante figen, skal du starte med at finde den rette placering. Solrigt og med masser af læ.
Når du har gravet hullet til dit figentræ, kan du eventuelt blande lidt stenet grus i jorden, da figen ikke bryder sig om alt for næringsrig og klæg jord. Dog vil det gerne have kalk i jorden, hvilket du kan tilføje et par gange om året.

Hvor meget vand har et figentræ brug for?

En tilvokset figen er rigtig god til selv at finde det vand, som den har brug for. Men i de første par år, hvor figentræet står i din have, bør du vande det. Vand helst en stor mængde over lang tid få gange. Dette kan du eventuelt gøre ved at bore et ganske lille hul i en stor spand, stille spanden tæt på stammen, fylde spanden med vand og lade vandet sive langsomt ned i jorden. Det er bedre end at sjat-vande flere gange, da små mængder vand ovenfra vil få rødderne til at ligge meget overfladisk, og du vil hellere have dem til at søge dybt i jorden efter vandet.

Det ville være dejligt, hvis vi kunne sige præcis, hvor mange liter vand et figentræ har brug for, men det kan vi desværre ikke. Det afhænger meget af jordforhold og nedbør.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev