Beskæring af vindruer
Af Stig Pedersen (opdateret )Du kan med stor succes dyrke dine egne, saftige vindruer i drivhuset, på terrassen eller på altanen. Hos PlanteCenter Fyn finder du vinplanter, der egner sig til både drivhus og udendørs.
Her vil du få gode tips til plantning og beskæring af dine vindruer, så du opnår det bedste resultat.
Beskæring af vindruer er delt op i to sæsoner; sommer og vinter. Her kommer den ultra korte version:
Vinter
- Grov beskæring i december, også i de grene der har brun bark
- Form planten, som du ønsker den skal se ud
- Beskær efter 1. øje på skuddet
Sommer
- Let beskæring fra maj til september, aldrig i de grene med brun bark
- 1 drueklase på hver gren
- Kun 2 blade efter drueklasen, resten klippes af
- Beskæring og udtynding sikrer mere lys og luft til frugterne
Læs hele teksten herunder for at få alle gartnerens tips og tricks til en god druehøst.
Hvordan skal vindruer plantes?
Først og fremmest skal du finde den helt rette placering til din vinplante, inden du planter den. Vinen kræver læ og masser af direkte sol, så en god placering kan for eksempel være op ad en sydvendt mur eller et rækværk, med mindre du ønsker at plante din vinplante i drivhuset, hvilket også er helt ideelt.
Eftersom vinplanten er en klatreplante er det vigtigt, at den har noget, den kan gro op ad og blive bundet til.
Når du planter din vin, skal jorden være fri for frost, men ellers kan du stort set plante hele året. Dog skal du være ekstra opmærksom på vanding, hvis du planter i tørre perioder.
Vinplantens rødder foretrækker en næringsrig, luftig og porøs jord, hvorfor vi anbefaler dig at plante i almindelig, god muld. Bor du i et område med leret og klæg jord, bør du blande grus og eventuelt Jordforbedring i havejorden, inden du planter. Hvis du har sandet jord i din have, vil det være rigtig godt at blande Planteskolejord i din havejord, inden du planter vinen. Det vil tilføre god næring til planten.
Du kan plante vinplanten i krukke eller plantekasse, men du skal være opmærksom på, det kræver ekstra pleje og vanding.
Hvordan skal vindruer beskæres?
Som nævnt ovenfor er vindruens sæson opdelt i to. Vindruen bør have en let beskæring løbende henover sommeren, og om vinteren kan planten beskæres groft.
Vinterbeskæring:
Det er om vinteren, du beskærer vinplanten groft, og det er her, du former planten. Det vil sige, det er om vinteren, du skal bestemme dig for, hvordan du ønsker din vin skal gro, og hvor meget den må fylde.
Førhen hed det sig, at en vin skal beskæres mellem jul og nytår, men vi vil nu godt strække perioden, så den hedder hele december. Grunden til, at vinplanten skal beskæres så tidligt på året, er fordi, det er en bløder-plante, og den begynder allerede i januar/februar at trække vand og sukkerstoffer op i grenene, men så længe det er vinter og planten sover, så kan du beskære din vin.
Står din vin i drivhus, er det ekstra vigtigt at beskære den inden nytår, da der er mere varme i drivhuset end udenfor, og derfor begynder vinen tidligere at trække sukkerstoffer op i planten.
At du kan beskære vinen groft betyder, at du om vinteren beskærer planten helt tilbage. Du kan også skære i de grene, der har brun bark, uden at planten vil bløde voldsomt og fatalt.
Når du beskærer vinen groft, skal du have øje for, hvilke grene der skal have lov til at gro vandret og blive en del af vinstokken. Hjælp gerne de grene, du vil beholde, med at gro vandret langs muren, drivhuset, rækværket eller andet. Sørg for at binde grenene op, så de ikke bliver tynget og knækker, når drueklaserne hænger tungt med saftige, modne druer.
Når vi nu taler om vinstokken, så kan de gamle, kraftige grene faktisk vokse sig utroligt lange, ja hele vejen rundt i dit drivhus, hvis det er det, du ønsker. Så læg en plan for, hvad du ønsker dig af din vinplante.
Skal vinen være i espalier med flere, tykke, vandrette grene op ad en væg, skal den være grønt loft i din pergola eller skal den løbe rundt langs dit drivhus? Beslut dig om vinteren og begynd at forme din plante inden januar sætter ind.
De tynde grene, der har båret blade og druer, skal beskæres lige efter det første øje på grenen. Øjet sikrer næste års skud.
Når du alligevel er i gang i drivhuset, så sørg for at rydde grundigt op efter beskæring. Der skal ikke ligge rådnende blade og druer tilbage. På den måde mindsker du risikoen for at få overført svampesporer, skadedyr og sygdomme til næste sæson.
Står din vin i drivhus, så gør grundigt rent med det samme for at undgå overførte sygdomme og svampe.
Sommerbeskæring:
Den lette sommerbeskæring er som at få klippet spidser og tyndet ud i kraftigt hår - det giver mere luft og en lettere fornemmelse.
Din vinplante vil allerede i maj begynde at skyde med en masse fine skud, hvor der kommer mange blade, og der bliver lagt an til vindrueklaser. På lige netop disse skud skal du efter 1. klase vindruer tælle 2 blade og klippe grenen.
Når du beskærer på denne måde, vil frugterne både få mere saft, mere sol og mere luft. Du får større vindruer, der har lettere ved at modne, og du mindsker risikoen for svamp i planten.
Det er meget vigtigt, at du ikke beskærer i grene med brun bark om sommeren. Det vil få planten til at bløde kraftigt, og det vil ødelægge kvaliteten af dine druer.
Selvom det er godt for din vin, at der bliver tyndet godt ud i bladene, så er det selvfølgelig fortsat vigtigt, at der er blade på planten, og der skabes fotosyntese. Derfor bør du holde dig til denne formel; 1 skud, 1 klase druer, 2 blade, klip.
Hvordan undgår jeg svamp i vindruer?
Ventilation, lys og luft er alfa og omega for at undgå svamp og andre sygdomme i vindrueplanter. Derfor er den løbende beskæring om sommeren også så vigtig.
Det er især i drivhuset, at vindruer bliver ramt af svampesygdomme, såsom meldug.
Hvis du sørger for masser af luftgennemstrømning og udtynding af blade og skud, så har du allerede gjort meget for at forebygge sygdomme.
Desuden er det vigtigt at fjerne visne og rådne blade og frugter løbende. Det er ikke mindst en rigtig god vane at sørge for grundig rengøring af drivhuset hvert efterår/vinter.
Hvor meget skal jeg vande min vindrue?
De første par år efter plantning, må du gerne være ret omhyggelig med at få vandet din vinplante i sommermånederne. Det er vigtigt, du vander med meget vand få gange i stedet for at sjatvande lidt hver dag. Du vil nemlig gerne have, at din plante søger dybt i jorden efter vand i stedet for at lade rodnettet ligge overfladisk.
I foråret kan du med fordel gødske lidt, evt. ved at lægge et lag jordforbedring omkring planten.
Kan vindruer tåle frost?
Vindrueplanten kan sagtens tåle frost, men druerne bliver hurtigt dårlige, hvis de får frost. Er der melding om den første nattefrost, vil vi anbefale dig at få plukket de sidste druer, så du kan nyde dem, inden de rådner.