Amerikansk Blåbær - Storfrugtet Blåbær

Blåbær i haven

 

Blåbærglæder

Der findes mange forskellige spændende sorter af blåbær, og alt efter smag og behag, samt pladsforhold i haven, kan man sammensætte sin helt egen bær-cocktail af egen avl. Ønsker man at skabe et bunddække af blåbær, er det de danske sorter, man skal gå efter. Er man mere ude efter større buske, fulde af store bær, vil de amerikanske storfrugtede sorter være at foretrække. Der er nok at glæde sig til.

 

Lidt fakta om de blå bær

Blåbærbuske går under den latinske betegnelse Vaccinium, og faktisk hører de til i lyng-familien. Den slægt blåbærene tilhører kaldes ‘Bølle’. Blårbærbusken er kendt for deres små, velsmagende bær, som farvemæssigt kan variere fra helt lyseblå farvetoner til blå, eller næsten sorte nuancer..

 

Blåbær er alle afskygninger, er fantastiske som sund slik og pryd i haven. Men blåbær er ikke bare blåbær. Der findes nemlig flere overordnede og ret forskellige typer, nemlig Vaccinium myrtillus, Vaccinium uliginosum og Vaccinium corymbosum, der hver især har deres særlige kendetegn og oprindelse. Det kan du læse mere om herunder.

Almindelige danske blåbærbuske

Almindelige danske blåbær kendes under det botaniske navn Vaccinium myrtillus. Busken bliver mellem 15-40 høj, og egner sig godt som bunddække i surbund. Frugterne er mørkeblå, næsten sorte, og dækkes af et tyndt hvidt vokslag, der giver dem et ‘dugget’ udseende. De almindelige danske blåbær kan høstes i juli og august måned, nogle år helt frem til september.

 

Man kan kende forskel på de almindelige danske blåbærbuske og de storfrugtede amerikanske blåbærbuske, ved at lægge mærke til smagen og farven på frugternes saft og frugtkød. Er frugtkød og frugtsaft violet i farven, og har blåbæret en lidt syrlig og sød smag, er der tale om et almindeligt dansk blåbær, altså vaccinium myrtillus. Bladene på den almindelige danske blåbærbuske er noget mindre end bladene på de amerikanske, og kan kendes ved at de har en savtakket rand.

Mosebøllebær

Mosebøllebær findes vildtvoksende i den danske natur. Botanisk betegnes de som Vaccinium uliginosum. Mosebøllebær har hvidt frugtkød, der minder om de amerikanske blåbærsorters frugtkød. I forhold til de almindelige danske blåbær, er mosebøllebær mere aflange i formen. Mosebølle-bærbusken bærer helrandede blade. Frugternes er mere milde smagsmæssigt, end de almindelige danske blåbær

 

Amerikanske storfrugtede blåbærbuske

Amerikanske storfrugtede blåbær kendes også under det botaniske navn Vaccinium corymbosum. Du kan se forskel på et almindeligt dansk blåbær, og et amerikansk storfrugtet blåbær, ved at bemærke farven på frugtkødet. Har frugtkødet en hvidligt farve med et strejf af et grønt skær, er der tale om et amerikanske storfrugtet blåbær.

 

De amerikanske storfrugtede blåbærbuske blev indført til Europa i starten af 1900-tallet. De blev hentet til Europa pga af deres smukke gyldne høstfarver, som også var eftertragtede i datidens prydhaver.

 

De amerikanske storfrugtede blåbærbuske er højere end de almindelige danske blåbærbuske, og bemærkelsesværdigt er det, at denne type i dag er mere populær i danske haver, end de almindelige danske blåbærbuske.

 

Bladene ved de amerikanske blåbærbuske er aflange, ovale og spidse. Deres kant er glat,

Den amerikanske blåbærbusk har et fladt net af tynde rødder,, der breder sig ud omkring planten. Derfor skal man være lidt forsigtig ved lugning, så man undgår at beskadige rodnettet.

Plantning og placering af blåbærbuske

Blåbærbuske er nogle af de planter, der trives bedst i sur jordbund. Det er derfor ikke helt ligegyldigt, hvor du vælger at sætte dine blåbærbuske. Du skal selvfølgelig tage højde for om det er de lave danske blåbærbuske, der vil egne sig bedst i din have, eller de højere storfrugtede amerikanske blåbærbuske, og sørge for, at der er den plads de med tiden vil kræve.

For at få mange dejlige modne blåbær på dine blåbærbuske, skal du vælge at plante dem et solrigt sted, og klargøre jorden, så blåbærbuskene får rigtig gode vækstbetingelser.  Når du skal udvælge, hvor dine nye blåbærbuske, skal plantes, vil det også komme dig til gode, at indkredse en placering, som også er attraktiv for bier. Det vil give gode bestøvnings-betingelser for dine blåbærbuske.

 

Har du for nylig fældet nåletræer, er det oplagt at sætte blåbærbuske i dette område, hvor de nedfaldne nåle, har skabt en jordbund med en naturligt lav ph-værdi. Har du ikke allerede et surbundsbed, skal der lidt forberedelse til, inden du sætter dine nyindkøbte planter i jorden.

Blåbær i surbundsbedet

Blåbærbuske trives i surbund. Faktisk kræver blåbærbuske ret sur jord. Det anbefales, at plante sine blåbærbuske i jord med en ph-værdi på omkring 5, eller mellem 4,0 og 5,5. Vil du være ekstra god ved dine blåbærbuske, kan du gøde med organisk surbundsgødning et par gange om året.

 

Det optimale for blåbærbuske er et let hævet bed, hvor dine planter vil være godt drænede i vinterhalvåret og få fordelene af varmere jord i sommerhalvåret. Du kan eventuelt også sætte blåbær i blomsterkummer, baljer eller krukker.

Smagen af blåbær

Blåbærbuskene beriger dig med delikate bær, der kan bruges på fantastisk mange måder. Mange kender måske smagen af blåbær sammen med amerikanske pandekager, som ingrediens i vitaminrige smoothies, grød eller som frisk topping på syrnede mælkeprodukter. Men blåbær kan og nydes helt som de er, friskplukkede i sensommerhaven. Smagen af blåbær kan variere alt efter sorten, men gennemgående kendetegnes de ved en mild og sødmefuld smag, og blød og let smeltende i konsistens.

 

Vitaminrige blåbær

Blåbærbuskens frugter er fantastisk sunde at spise, og bliver af helseindustrien endda fremstillet som en slags ‘super-food’ og ‘sundhedsbomber’.

 

Blåbær indeholder meget c-vitamin, magnesium, karotin og jern, og er dermed en god bestanddel i en varieret kost.

 

De siges meget godt om blåbærs gavnlige virkninger på helbredet. For eksempel hævdes blåbær at have en gavnlig virkning, der styrker immunforsvar og medvirker til at sænke niveauet af stress. Samtidig skulle de også kunne virke hæmmende på skadelige antioxidanter.

 

Som naturmedicin er blåbær blevet anvendt for at opnå en desinficerende og lægende virkning.

 

Sunde blåbærbuske, der er lette at dyrke

Det er ret let at dyrke sine egne blåbær. Sygdomme er ikke noget blåbærbuske hyppigt plages af, og skadedyr ses heller ikke ofte i blåbærbuske. Så alt i alt, er der ikke de store udfordringer forbundet med skabe gode resultater med blåbær i haven. Blot du sørger for at placere dem i surbund og sol.

 

Amerikanske blåbæbuske pryder sensommerhaven

Storfrugtet Blåbær er ikke blot en fryd for ganen, men også et smukt skue, der skaber nogle fantastiske høstfarver i din have i sensommeren. I disse måneder, hvor sommeren klinger af og frugten høstes, vil de ellers grønne blade, skifte til smukke gyldne, røde og orange nuancer.

Vanding af blåbærbuske

Det er også vigtigt, at blåbærbuskene ikke får lov til at tørre ud. I perioder med tørke, er det derfor vigtigt at planterne bliver vandet regelmæssigt og i passende mængder. Især de nyligt plantede buske, skal du være opmærksom på at vande, indtil de er veletablerede.

Bestøvning af blåbærbuske

Når køber blåbærbuske skal man sørge for, at vælge flere sorter, der passer sammen, og kan bestøve hinanden. Enkelte blåbærsorter er selvbestøvende, men størstedelen af sorterne kræver fremmedbestøvning. For at bestøvningen skal kunne lykkes, skal  der helst plantes flere blåbærplanter indenfor en afstand af 20 m.

 

Selvbestøvendene blåbærsorter vil ligeledes have gavn af, at være plantet nær andre blåbærsorter, og opnå bedre bestøvning. Du får på den måde en større høst, og mere gavn af dine planter, ved at investere i flere sorter.

Blåbærbuskenes blomstringsperiode

I det danske klima blomstrer blåbærbuskene i april og maj måned. Da bærer de fine krukke-formede klokkeblomster i forskellige nuancer. De almindelige danske blåbær blomstrer med butttede rosa blomster, mens Mosebøllebærbusken blomstrer med cremefarvede og lyserøde blomster. De storfrugtede amerikanske blåbærbuskes blomstring er er hvide farvetoner.

Blåbærhøst

Blåbærrene er modne fra midten af juli og frem til midten af september. I mange tilfælde vil blåbærbuske give en fin lille bærhøst allerede det år du planter dem. Andet år vil du kunne forvente et lidt større udbytte. Fra og med blåbærbuskenes tredje år kan man regne med, at få fuldt udbytte af sin bærbusk..

 

Amerikanske storfrugtede blåbærsorter

Der findes en hel del sorter af amerikanske storfrugtede blåbær på markedet. Vil du være sikker på at de planter, du køber, er af god kvalitet, kan det anbefales at handle ved en planteskole, hvor det er uddannet personale, der har håndteret dem korrekt. Der er mange fordele ved at sætte flere blåbærsorter i din have. Både det at du får flere smagsoplevelser, længere sæson, og bedre bestøvningsforhold. Hvilke sorter du foretrækker, er en smagssag. Her er et par eksempler på varierede muligheder indenfor sorter af storfrugtede, amerikanske blåbær.

 

Sunshine blue

Vælger du sorten ‘Sunshine blue’ får du en delvist stedsegrøn blåbærbusk, der kan blive op til en meter i højden. Denne sort vil du kunne høste friske bær fra midten af august måned. Sorten er selvbestøvende, men du vil kunne opnå en større høst, ved at sætte flere blåbærsorter i nærheden. Blomsterne på ‘Sunshine blue’ har en smuk og kraftig lyserød farve.

Northland

Blåbærsorten ‘Northland’ kan blive helt op til 2 meter høj. Denne sort vil du kunne høste fra i perioden fra august til september måned. ‘Northland’ er en vinterhårdfør og rigtbærende blåbærbusk, du vil kunne få meget glæde af. Den er dog ikke er selvbestøvende. Du skal derfor som minimum købe en blåbærsort yderligere for at sikre en god bestøvning.

Pink Lemonade

Denne sort af blåbær, får faktisk ikke blå bær, men lyserøde. De lyserøde blåbær kan høstes i sensommeren, i september måned. Busken kan opnå en højde på 1,5 meter og bærer godt med frugt. Farverne i denne busk er bemærkelsesværdigt nuancerede og vil skifte med årstiderne.

 

Beskæring af blåbær

Den største storfrugtede amerikanske blåbærbuske kan opnå en højde på helt op til 2 meter i højde og 2 meter brede. Størrelsen varierer lidt, alt efter hvilken sort du vælger, at investere i.

 

Hvis du oplever, at dine blåbærbuske bliver for store, kan du beskære dem. Det er de ældste grene, her skal fjerne, ved at beskære omkring 20 cm over jordens overflade. Det anbefales at du beskærer tidligt i forårsperioden.

 

Inspiration til retter med blåbær

Der er mange måder at anvende blåbær på. Hvadenten de er fra de almindelige danske blåbærbuske, med dybt mørkerød saft, eller fra de storfrugtede amerikanske blåbærbuske, med lyst saftigt frugtkød.

 

Begge typer egner sig rigtig godt til desserter, kager, saft og marmelade. De er også velegnede til flødeskumskager, muffins eller som sød ingrediens i salater.  Og endelig kan de spises ligesom de er, friske og nyplukkede fra egen have.