Hvilke Blåbærbuske skal jeg vælge?
Af Stig Pedersen (opdateret )Vi kan virkelig godt forstå, du har valgt at plante blåbær i din have, og vi vil meget gerne hjælpe dig til at finde ud af, hvilken sort af blåbærbusk, du skal vælge. Det er en fantastisk nem plante at have, og den giver utroligt lækre og sunde bær.
Der findes flere forskellige sorter af blåbær, og du skal derfor tage stilling til, hvad du godt kunne tænke dig af din blåbærbusk, inden du køber.
Ens for dem alle er, at vi vil anbefale dig, at plante to forskellige blåbærbuske i nærheden af hinanden, så de kan blive godt bestøvet, dette gælder også for de selvbestøvende sorter, da det giver et ekstra stort udbytte.
Desuden er det vigtigt at plante blåbærbuske i surbundsjord for at kunne høste lækre bær i august og september.
Her kan du læse mere om, hvordan du skal plante dine blåbærbuske.
Hvorfor har vi amerikansk storfrugtet blåbær i de danske haver?
Amerikansk storfrugtet blåbær, Vaccinium corymbosum, er meget let at dyrke, hvorfor den også er den mest almindelige blåbærbusk i de danske haver. Det er en løvfældende busk, der bliver 1-2 meter høj og blomstrer i maj-juni med fine, hvide, klokkeformede blomster. Fra midten af august, kan du høste rigelige mængder af de blåsorte bær. Bærrene har et hvidligt frugtkød med grønt skær og har en skøn syrligt sød smag.
I starten af 1900-tallet importerede man den amerikanske storfrugtede blåbærbusk til Europa, da det var eftertragtet i prydhaverne med de karakteristiske gyldne høstfarver. I efteråret står blåbærbusken nemlig med de vildeste klare pangfarver i gul, rød og orange og lyser den ellers falmende have op, enkelte sorter er dog delvist stedsegrønne.
Selvom disse sorter er af amerikansk oprindelse, sælger vi altid kun dansk producerede planter.
Hvorfor er den danske blåbær ikke nødvendigvis de rigtige?
Den vilde, danske blåbær, Vaccinium myrtillus, er en lille busk på 15-45 cm. Det er en løvfældende plante, der i april-maj blomstrer med grønlige eller lyserøde, klokkeformede blomster. Det er svært at give den danske blåbær de rette vækstbetingelser, og den giver oftest ikke et ret stort udbytte i haven. Busken trives bedst i skove og på heder, hvor man kan plukke små, smagfulde blåbær med violet frugtkød og syrligt sød smag fra midten af august.
Dette giver måske et indblik i, hvorfor den danske blåbær ikke altid er det rigtige valg i de danske haver.
I den danske natur kan du også finde morsebøllebær, Vaccinium uliginosum. Bærrene er aflange og har hvidt frugtkød med mild smag.
En lille fun fact; blåbær er i familie med lyngplanten, derunder bølle-slægten. Bølle-slægten er især på den nordlige halvkugle særdeles udbredt med ca. 450 arter. Blåbærbusken er således nært beslægtet med tranebær, tyttebær og mosebøllebær.
Hvad kan man bruge blåbær til?
Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan bruge blåbær til.
Blåbær er lækre at spise lige fra busken, men de fine, blåsorte bær er også særdeles anvendelige i madlavningen. Vælger du flere forskellige sorter, kan du lave den smukkeste farveskala i din salat, på din kage eller som topping på din morgenmad.
Men blåbær behøves ikke udelukkende at spises rå. De er også virkelig velegnede til saft og marmelade, i muffins og pandekager, i mousser og tærter, i smoothies, milkshakes og i snaps. Bærrene er ligeledes velegnede til nedfrysning. Uanset hvordan du vælger at tilberede og spise dine blåbær, vil du få glæde af de særlige egenskaber, bærrene har.
Blåbær går også under navnet “sundhedsbomber” og bliver beskrevet som superfood grundet det høje indhold af antioxidanter, der i tilstrækkelige mængder kan være gavnlige for immunforsvaret og i forebyggelse af kræftsygdomme.
Desuden indeholder de små, blå vidundere også væsentlige mængder af gode vitaminer og mineraler, der er gavnlige for immunforsvaret og mod hjerte-kar sygdomme.
Det er noget ganske særligt at kunne gå ud i sin have og plukke lækre bær, som er dyrket hensigtsmæssigt, og som har fået lov til at sidde på planten, til de er solmodne og smagfulde. Så kan man med ekstra god samvittighed lade børnene gå amok i de saftige vitaminbomber.
Som naturmedicin er blåbær blevet anvendt på grund af den desinficerende og lægende virkning samt til behandling af diaré.
Du kan læse nærmere om, hvad de forskellige sorter kan tilbyde her.
Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev