PlanteCenter Fyns logo

Hvilke blåbær er de bedste?

Af Stig

Vi vil gerne hjælpe dig gennem junglen af, hvilke blåbær der er populære i 2023. 

Der fremavles hele tiden nye sorter af blåbærbuske, og her har vi forsøgt at give dig et nemt overblik over nogle af de blåbær, der er et hit i de danske haver.

Husk, at alle blåbær har brug for en god surbundsjord, for at kunne trives, og brug for flere sorter i nærheden af hinanden for et bedre udbytte. Du kan læse mere om, hvordan du skal plante dine blåbærbuske her.

Blåbær er nemme at holde, og her kan du læse mere om, hvordan du skal passe og pleje dine blåbærplanter. 

Blåbærbusk med høstfarve

Blue Crop

Blue Crop er en særdeles robust og højtydende blåbærbusk. Denne sort blomstrer med fine, hvide blomster i maj, og i juli og august kan du plukke smagfulde blåbær med dugget blåsort skræl.

Busken bliver ca. 1 meter høj, og selvom det er en af de gode selvbestøvende sorter, vil vi stadig anbefale at have minimum 2 forskellige blåbærsorter i haven for et ekstra godt udbytte. 

Jersey

Jersey sorten er ikke selvbestøvende og kræver derfor, at du har mindst 2 andre sorter af blåbær i din have. Det er en sund plante, der når en højde på ca. 1 meter. Jersey blomstrer med hvide blomster i maj og har en lang høstperiode fra juli til august. I efteråret står den med et meget flot og farverigt løv. 

Pink Lemonade

Denne sort af blåbær får faktisk ikke blå bær, men de fineste, lyserøde bær. Disse blåbær kan høstes i september. Busken kan opnå en højde på 1,5 meter og bærer godt med bær. Farverne på denne busk er bemærkelsesværdigt nuancerede og vil skifte med årstiderne. 

Hortblue Petite

Som navnet antyder, er Hortblue Petite en af de mindre sorter af blåbærbuske, men det gør den bestemt ikke mindre attraktiv i haven. Den har skønne cremehvide blomster i maj-juni og i juli-august modner de saftige bær. 

Sunshine Blue

Vælger du sorten Sunshine Blue får du en delvist stedsegrøn blåbærbusk, der kan blive op til 1 meter i højden. Denne sort modner allerede fra midten af august måned. Det er en selvbestøvende sort, men du vil kunne opnå en større høst ved at plante flere forskellige blåbærsorter i nærheden af hinanden. 

Blomsterne på Sunshine Blue har en smuk og kraftigt lyserød farve. 

Lækre modne blåbær

Northland

Denne sort kan blive helt op til 2 meter høj. Denne sort vil du kunne høste i perioden fra august til september måned. Northland er en vinterhårdfør og rigtbærrende blåbærbusk, du vil kunne få meget glæde af. Den er dog ikke selvbestøvende, og du skal derfor som minimum købe yderligere en blåbærsort for at sikre en god bestøvning. 

Goldtraube

Dette er ikke en selvbestøvende sort, og her kan vi anbefale dig Blue Crop eller Duke som særdeles god bestøvning til Goldtraube. 

Busken bliver ca. 1,5 meter høj og er meget sund og hårdfør. Goldtraube blomstrer i maj og juni med smukke, hvide blomster. Bærrene modner uens og har således en lang periode med et stort udbytte. 

Duke

Hertugen her har brug for bestøvning, så plant gerne Goldtraube eller Blue Crop sammen med Duke i dit surbundsbed. 

Duke er ikke så stor i vækst og bliver ca. 1 meter høj. Den blomstrer i maj-juni og i juli og august kan der høstes lækre vitaminbomber. I efteråret kan du glæde dig over det smukke, farverige løv. 

Her får du et samlet overblik over alle de blåbærbuske, vi har i vores sortiment, hvor du kan læse mere om hver enkelt sort. 

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev