PlanteCenter Fyns logo

Æbletræer

Af Stig Pedersen (opdateret )

Æbletræer er uden tvivl det populæreste og mest dyrkede frugttræ i Danmark. Det danske klima egner sig yderst godt til at dyrke æbler. Med et æbletræ i haven, kan du glæde dig over, at kunne høste lækre og saftige æbler, af forskellige smags-variationer, alt efter hvilken sort du vælger. Æbler har været dyrket i mange århundreder, og er en af de vigtigste frugt-afgrøder i verden.

Æbler har mange gode egenskaber, og er, måske derfor, et stærkt symbol, som både har været anvendt før og nu. Indenfor mange religioners myter og i mange kulturers eventyrtradition kender vi æblet som symbol på bl.a. frugtbarhed, udødelighed, kundskab og fristelse. I den nordiske mytologi giver gudinden Iduns guldæbler evig ungdom til Aserne. I Biblen spiser Eva og siden Adam, fristet af slangen, af æblet på kundskabens træ, inden de udvises af Paradisets have. I den græske mytologi kaster stridens gudinde Eris et gyldent æble ind mellem guderne til en bryllupsfejring, hvorpå der står skrevet Til den smukkeste. Efter sigende skulle gudinderne Athene, Hera og Afrodite alle mene at æblet måtte være adresseret til netop dem hver især. Indenfor folkeeventyrenes verden kender de fleste nok eventyret om Snehvide, der spiser af et forhekset æble, og må kysses til live igen af prinsen på den hvide hest. For konger har rigsæbler, dvs. æbler fremstillet af ædelmetaller, som guld, været symboler på magt.

Der findes også flere udtryk, gamle ordsprog og talemåder, der er knyttet til æbler. F.eks. udtrykkene æblekinder og adamsæble.  Eller udtryk som ”Et æble om dagen holder doktoren fra døren”,” Du må bide i det sure æble” eller ” Æblet falder ikke langt fra stammen”

To modene røde æbler

Det verdensomspændende firma Apple bruger som bekendt også æblet som logo.

Valg af æbletræ

Inden du køber og planter dit nye æbletræ, er det vigtigt at finde ud af hvilken type træ du vil have, og hvor meget det må fylde i netop din have.

Dværg-æble, søjle-æble og busk-æbler

Har du en mindre plads eller en lille have, hvor du gerne vil placere et æbletræ, kan det være, at du skal vælge et dværg-æbletræ, eller en af de nye æblebuske. Du kan også få æbler på søjletræer. Det er specielle sorter, der er velegnede til at lave til meget slanke træer, der kun har en (eller få) stammer, og meget korte sidegrene. Dværg-æble, søjle-æble og busk-æbler er både velegnede til udplantning, og også til at stå i større krukker på terrassen, altanen eller ved indgangspartier. Af spændende eksempler på de mindre pladskrævende træer, kan du f.eks. prøve at se nærmere på et dværgæbletræ af sorten ’Katinka’, der bærer frugt i september eller et søjleæbletræ af sorten ’Maypole’, der bærer smuk purpur-farvet æbler.

Familie-æbletræ

Har du kun plads til ét æbletræ i din have, kan du vælge at plante et familie-æbletræ, hvor der er podet flere sorter på samme træ. Det giver en god bestøvning af dine æbler, og samtidig mulighed for at du kan høste de lækre hjemmedyrkede æbler over en længere sæson.  Et par eksempler på skønne sammensætninger af sorter, der kan være podet på et familietræer er Discovery/Ildrød Pigeon/Rød Ananas eller Aroma/Rubinola/Holsteiner Cox.

Standard-æbletræer

Har du mere plads, så kan du plante et standard-æbletræ. Det er i denne gruppe, at du finder det største udvalg af sorter. Til en helt almindelig have af gennemsnitlig størrelse, er standard æbletræet perfekt. Du får et mellemstort træ, der bærer godt med frugt, og kan vælge lige præcis den sort, der passer bedst. Hvad enten du er ude efter et saftigt spiseæble eller madæbler. Belle de Boskoop, Rød Cox Orange, Golden Delicious og Skovfoged-æbletræer er et lille udsnit af eksempler på hvilke typer standardtræer der findes.

Store æbletræer

Til den store have med rigelig plads, kan du få æbletræer podet på kraftige grundstammer, også kendt som vildstammer eller frøstammer. Det kan være f.eks. A2, som giver et stort, sundt træ. Hvis du har sandet, eller meget sandet, jord i din have, kan det være en god ide at vælge en af de kraftigere grundstammer med kraftig roddannelse. Et stort æbletræ kan med tiden blive et fantastisk klatretræ, og så er blomstringsperioden overdådig på et æbletræ meden smukt, voluminøs krone. Et stort æbletræ, er et æbletræ, som du nok kender det fra din barndom.

flotte røde æbler

Valg af æblesort

Først når du har valgt hvilken type æbletræ du vil have, kan du begynde at undersøge, hvilken sort du vil have. Selvfølgelig er smagen af æblet noget af det første, der skal tænkes på. Vil du gerne have et sødt æble, eller kan du godt lide at der er en kraftig aroma og eventuelt mere syrlig smag.

Der er også vigtigt at du tager stilling til, hvad dine æbler skal bruges til. Er det spiseæbler du søger, eller vil du hellere have æbler, der er mere egnede til madlavning, skal æblet bruges når det bliver plukket eller, vil du gerne have æbler der kan gemmes til senere brug.

Hvis du vil have mere end et æbletræ er det en god ide at kigge på hvad tid sorterne modner, så du får æblesæsonen så lang som mulig.

De mest almindelige sorter

Discovery er helt i top over de mest populære æbler i Danmark. Kombinationen af det søde, saftige og selvfølgelig den milde aroma, gør sorten Discovery til et godt valg. Discovery bærer frugt tidligt på sæsonen, allerede midt i august.  Samtidig er Discovery et sundt og hårdføre træ. Det er ikke så kraftigt i væksten, så det bliver ikke for stort, og kan derfor passe i de fleste haver. Discovery-æbletræet stammer fra England, og har været en kendt og afholdt sort i Danmark siden 1980erne. Det er en æblesort,  der dyrkes i mange private haver og også i æbleplantager. Et Discovery æbletræ er et kompakt, stærkt frugttræ, der bærer rigeligt med frugt. Det er det ideelle valg, hvis man gerne vil have frugt tidligt i æblesæsonen.

Elstar giver middelstore, flotte, runde, gule æbler med højrød dækfarve. Det er et fint spiseæble, og det giver godt med frugt. Et Elstar æble er sprødt og fast i frugtkødet. Smagen er sød med en let syrlig aroma. Indenfor frugtavl er Elstar en meget brugt æblesort. Elstar er oprindeligt fra Holland og er en krydsning mellem Ingrid Marie og Golden Delicious. Elstar kan høstes i slutningen af september måned og har en lang holdbarhed. Ønsker du en æblesort, der både er godt at spise direkte fra træet, og som også er meget anvendeligt i madlavning, er Elstar er rigtig godt valg.

Aroma er en sort, der er kommet til, som en krydsning af sorterne Filippa og Ingrid Marie. Det er en hårdfør og sund sort, med stærkt vækst, der giver gode, store, middelfaste spiseæbler. Smagen er let syrlig og sødmefuld.  I september måned kan Aroma-æblerne høstes. de kan gemmes, ved kølig opbevaring, til slutningen af oktober. Med et æbletræ af sorten Aroma kan du glæde dig over at kunne høste smukke, og saftige røde æbler, der kan anvendes både til madlavning og som spiseæble.

Filippa er en herlig ældre sort, der stammer fra landsbyen Hunstrup på Sydfyn. Den kan føres tilbage til 1880. Et Filippaæble kan bruges både som spise- og madæble. Frugten består af store grøn-gule frugter med orange-rød kind, der både dufter og smager skønt. Filippa en dansk sort, der er kendt for at være både sund, hårdfør og let at dyrke. Dog trives det bedst, hvor der ikke er for meget blæst, fordi æblerne let slipper grenene. Sidst i september måned kan du høste dine Filippa æbler, og opbevares det køligt, kan de gemmes helt frem til begyndelsen af det kommende år.  Alt i alt er Filippa et prima æbletræ, både hvis man er interesseret i spiseæbler og æbler velegnede til madlavning.

Rød Ananas giver lidt mindre æbler, der er velsmagende, aromatiske og let syrlige. Rød Ananas modner i begyndelsen af september og kan gemmes nogle uger. Æblerne kan variere i farven fra lyse-gule, næsten hvide farver til dybrød. Frugtkødet er smukt hvidt med en anelse rød kulør lige under skindet. Rød Ananas er en sund og hårdfør sort, der er meget brugt i Danmark, og har været det siden begyndelsen af 1900-tallet.  Oprindeligt stammer sorten Rød Ananas fra Tyskland. Vælger du et æbletræ af sorten Rød Aroma får du et stærkt træ med middel vækst, der trives de fleste steder, der giver saftige, friske æbler.

Ingrid Marie stammer fra Sydfyn og blev opdaget i 1910. Sorten Ingrid Marie er blevet til ved en krydsning mellem Cox Orange og Cox Pomona. Rød Ingrid Marie er en mutation af sorten, som også kendes under navnet ’Karin Schneider’. Denne sort giver middelstore runde, lidt flade, røde æbler, der modner fra starten af oktober og kan gemmes til december. Et æbletræ af sorten Rød Ingrid Marie bliver bredt og har middelkraftig vækst. Frugternes smag er frisk og lidt syrlig med en aromatisk sødme. Farven på frugtkødet er hvid med strejf af gule og lysegrønne toner. Både som spiseæble og til madlavning er æbler af sorten ’Ingrid Marie’ velfungerende.

Beskæring af æbletræ

Når der snakkes om beskæring, er der altid mange meninger.  Heldigvis er æbletræer ikke så sarte, og de overlever det meste. Det bedste for træet er at blive beskåret i juli, august eller september. (kan huskes på JAS). Brug altid rent og skarpt værktøj og beskær aldrig i frostvejr.

Lækkert blankt æble

Pasning af æbletræ

En god start på livet er alt afgørende for et ungt træ. God jord, vand, gødning og den rigtige plantning kan nemt være afgørende for træer og buske. Omkring det nyplantede æbletræ, skal du fjerne græs og ukrudt, for at sørge for, at mest mulig næring går til den nye plante. De første år efter et æbletræ er plantet, vil det have behov for at få tilført vand. Det er vigtigt at give godt med vand for at rødderne søger dybt nedad, hvor de med tiden selv vil kunne finde nok vand.

Jord til dit æbletræ

Æbletræer er ikke specielt sarte, når det kommer til jord, men det vil helt sikkert være en fordel både for træet og for dig, hvis du tager dig tid til at kigge lidt på jorden, der hvor du vil plante.

Vand til dit æbletræ

Som alle andre levende organismer skal dit æble træ bruge vand. Det er vigtigt, at du får vandet rigtig godt i forbindelse med plantningen, og så holder øje med træet og vejret den første sæson eller to.

Læs mere om vanding her.

Et nyplukket æble

Gødning til dit æbletræ

Præcis som vi skal bruge mad for at overleve, skal planterne bruge gødning. Planterne får de fleste af de næringsstoffer de skal bruge igennem rødderne. Heldigvis finder dit æbletræ meget af den nødvendige gødning selv, hvis det står i en god jord, og andre vækstbetingelser er opfyldt. Hvis du gerne vil hjælpe dit træ lidt, eller hvis du ved at jorden er næringsfattig, så kan det være en god ide at give lidt ekstra gødning. Det kan gøres ved at tilføre kompost eller en gødning du køber.

Organisk gødning til dit æbletræ

Organisk gødning er lavet af dyre- eller plantedele. Det giver en længere og rolig frigivelse af næringsstofferne. Det er vigtigt at være opmærksom på at gøde i din angivne mængde. Det kan nemlig være fatalt for planterne, hvis der er for meget gødning i jorden, fordi det gør at vandet bliver trukket ud af planternes rødder. Alle planter skal bruge de samme 17 grundstoffer for at vokse. Fordi den organiske gødning er lavet af plante- og dyredele, vil der altid være alle de næringsstoffer som planterne skal bruge.

Kunstgødning (NPK) til dit æbletræ

Kunstgødning er, som navnet siger, lavet kunstigt. Det fremkommer ved at blande de forskellige næringssalte i den ønskede mængde. Ligesom ved organisk gødning, er det vigtigt ikke at overgøde.

Plantning af æbletræ

Ved plantningen af dit nye træ, er det vigtigt at tænke på et på et par ting. For det første skal jorden være godt løsnet, så de nye rødder træet sætter, har nemt ved at komme ud og få godt fat i den nye jord.

De nye rødder skal forsyne træet med vand og næring, og samtidig holde træet fast i jorden. Det er meget vigtigt, at træet får ro til at gro fast, eventuelt med hjælp fra en stolpe de første to vækst sæsoner. Hvis træet ikke får ro til at gro fast, og rodklumpen kan stå og rykke når det blæser, kan man risikere, at de små nye rødder bliver trukket over, og så kan træet få problemer, når det skal bruge vand.

En anden ting, der er vigtig at tage højde for, er at dit nye træ bliver plantet i samme højde som det står i potten. En af de mest almindelige fejl ved plantning er, at træet bliver sat for dybt. Det gør, at der kommer jord op ad stammen. Den bark der er på stammen ånder og har brug for at der er luft omkring den. Hvis barken ikke får den luft den skal bruge, vil træet mistrives, og måske dø.

Et nyplukket æble

Æbletræ og kvalitet

Der er meget stor forskel på de træer, der bliver solgt, både i kvalitet og pris. Typisk vil planter i planteskoler ligge lidt højere prismæssigt, til gengæld kan du være tryg ved at kvaliteten er i top, og vide at de produkter du køber er passet korrekt. Du kan også altid få gode råd og vejledning af fagfolk.

De billigere discountprodukter du kan finde i supermarkeder, byggemarkeder og lignende, er oftest træer fra hollandske drivhuse, der ikke har haft ret meget tid til at hærde, eller mulighed for at vende sig til vind, regn eller sol.  Det kan give en del problemer at disse sorter ikke altid er testet i forhold til det danske klima. Du skal især være opmærksom hvis du overvejer at købe Figen, Fersken, Nektarin, Sød Mandel og lignende.

Nogle oplever, at den plante de har købt, ikke er den, der er billede og navn af, på etiketten.

En endnu større problemstilling er, at i supermarkeder, byggemarkeder med mere, bliver planterne håndteret af personale, der ikke er uddannet til passe planter. Så vanding og kontrol af sygdomme og skadedyr, er ofte lig med nul. Det betyder, at der bliver solgt mange planter, der har store problemer, inden de overhovedet er kommet frem til de danske haver.  Supermarkeder og lign. er heller ikke underlagt kontrol fra Plantedirektoratet, som alle danske plant producenter og planteskoler/havecentre er.

Dansk producerede planter

Hvis du køber en plante,der er produceret i Danmark og solgt i en planteskole med uddannet personale, er du sikker på, at planten er blevet kontrolleret af Plantedirektoratet, flere gange i dens opvækst. Der er uddannede gartnere, der har holdt øje med den, og hvis der har været angreb af sygdomme eller skadedyr, er der blevet taget hånd om det rettidigt.

Alt dette skal naturligvis lægges sammen med det, at når du køber dansk, er du med til at sikre danske arbejdspladser og nedbringe Co2 udledningen ved den kortere transport af planterne.

En gren fuld af dejlige æbler

Placering af dine planter

Placeringen af dine frugttræer og buske har stor betydning for, hvor godt de klarer sig og hvor gode frugter de kan producere. For at kunne lave den mængde sukker, der f.eks. er i et æble eller en blomme, skal planten have en del sol. Der er forskel på, hvor meget sol de forskellige planter gerne vil have. Sur kirsebær, hindbær, hyld og rabarber kan f.eks. klare sig med mindre sol, men der vil være et større og bedre udbytte, hvis de ikke står alt for skygget.

En anden faktor, der skal tages hensyn til, er vinden. Dette gælder selvfølgelig mest for de planter, der bliver kaldt sydfrugter, f.eks. fersken, mandel og figen med flere. De vil gerne have sol, varme og læ.

Hvis du planter frugttræer et sted, hvor der er lige rigeligt med vind, er det en god ide at hjælpe træet med en stok og opbinding, de første par år. Efter 2 vækstsæsoner skulle træet gerne være groet fast.

Andre ting der skal tages hensyn til, er for lidt eller for meget vand, samt hvordan jorden er på det ønskede plantested. Når du placerer dit nye frugttræ, skal du prøve at tænke nogle år frem, så du kan tage træets størrelse med i dine betragtninger.

Bestøvning

Alle frugttræer skal bestøves. Nogle kan klare det selv (selvbestøvende), og nogle skal have hjælp fra et andet træ i samme familie.

Derfor er det vigtigt, at du kigger efter, om det træ du ønsker dig, er selvbestøvende eller om det skal have en at ’lege med’. Hvis dit træ ikke bliver bestøvet, kommer der ingen frugter.

Hos blommer og kirsebær er der både nogle sorter der er selvbestøvende og andre der kræver fremmedbestøvning. Der findes ikke selvbestøvende æbler og pærer.

Ferskner, nektariner, mandel, ægte kastanje og bornholmsk figen er selvbestøvende.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev