PlanteCenter Fyns logo

Vandgran - Metasequoia glyptostroboides

Vandgran er et stort, flot prydtræ med blågrønne, bløde nåle og flot, opret stamme, regelmæssig grensætning og kegleformet vækst. Vandgran er et af få løvfældende nåletræer, og i efteråret skifter løvet fra smukt gulbrunt og over i de rustfarvede toner.

Vandgraner foretrækker god, fugtighedsbevarende havejord og kan plantes solitært eller som hæk i både fuld sol, halvskygge og skygge. Et særdeles sundt og hårdført træ, der klarer sig godt i det danske klima i både haver og parker.

 

Produkter

Vandgran (Metasequoia glyptostroboides) var egentlig kendt som en fossil plante, hvor man i udgravninger i kullag kunne finde fossiler af den, der gik mere end 150 millioner år tilbage. Man har egentlig anset det som en uddød sort, men i 1941 blev Vandgran genkendt i Kina, og spredte sig efterfølgende til botaniske haver i Europa og Amerika. Siden 1948 er Vandgranen blevet dyrket i Danmark.

Det er efterfølgende blevet et særdeles populært prydtræ i både haver og parker, da det er et meget hårdført og taknemmeligt træ med flere anvendelsesmuligheder.

Vandgran er et hurtigtvoksende nåletræ, der kan vokse op til 25-50 cm årligt og kan blive op til 30 meter højt under de rette forhold. Træet står rank og flot, og rødderne består af en eller flere store, dybtgående rødder samt et mere fladt og højtliggende net af fine rødder.

Nålene på Vandgran er bløde, og farverne skifter så flot i løbet af sæsonen. Om foråret er nålene lysegrønne og henover sommeren skifter de til mørkegrønne nuancer og slutteligt står Vandgran med det smukkeste efterårsløv i rustfarvede orange toner.

Vandgraner kan få meget dekorative, flotte kogler, men i Danmark kan der godt gå år imellem, at Vandgran ses med kogler og da kun på gamle træer.

Vil du gerne have en stor, og flot Vandgran i din have, bør du finde et sted, hvor der er rigtig god plads til at den kan vokse. For at dette træ kan udfolde sig og få en flot, ensartet krone, kræver det både god plads i højden og i bredden, da sidegrenene primært vokser vandret ud fra stammen. Det trives både i sol, halvskygge og skygge, men bestræb dig på at finde en plads, hvor det dog får lidt sol i løbet af dagen.

Plant gerne Vandgran i god, fugtig muld og undgå udtørring. Vandgran trives bedre i fugtig end tør jord. Bor du et sted med sandet jord, kan du fylde godt med Planteskolejord i hullet, når du planter din nye Vandgran. Det vil hjælpe med at holde på fugten i jorden.

Vandgran er også ganske velegnet som hækplante, da den tåler kraftig beskæring, og den kan således benyttes som en smuk, farverig afgrænsning af din grund eller et område af din have.

Hvor hurtigt vokser vandgran?

Vandgran er en hurtigt voksende sort, og du kan forvente, at træet vil blive omkring 25-50 centimeter højere om året.

Hvor høj bliver vandgran?

En vandgran, der er plantet under de helt optimale forhold, kan blive op til 30 meter høj.

Er vandgran stedsegrøn?

En vandgran er et løvfældende træ og er således ikke stedsegrøn. Til gengæld kan du glæde dig over de flammende efterårsfarver, som din vandgran vil tilføre din have.