PlanteCenter Fyns logo

Sådan anlægger du din blomstereng

Sådan anlægger du din blomstereng

Har du et område af haven eller en del af din grund, du kunne tænke dig at lave til en frodig blomstereng, så er det en fordel at vælge blomster frøblandinger i store mængder. Du kan få flere forskellige Blomstermark-frøblandinger der kan forvandle større områder til flot blomstrende bakker, enge eller marker.

Hvis du vil prøve at lave et blomstrende bed der kun skal bruges ét år, skal du vælge en blanding der består af étårige blomster. Hvis du har lyst til at nyde de flotte blomster i flere år, kan du vælge en af pakkerne med ét og flerårige blomster.

Mange af de frø, du investerer i, når du køber en blandet pakke med blomsterfrø, er flerårige. Du vil altså med stor sandsynlighed få glæde af de blomster frøet danner i flere sæsoner, specielt hvis du lader planterne afblomstre så frøene kan modne. 

Se alle vores blomsterfrø-blandinger her

Produkter

Guide til at få en blomstereng i din have 

Der er rigtig mange gode grunde til, at du anlægger en vild blomstereng – både for dig og naturen. For ikke nok med, at det er en fryd for øjet med en idyllisk blomstermark i haven, når du sidder og nyder en kop kaffe eller et glas vin; naturen vil også elske dig for det.  

Når du skal i gang med at din blomstereng er der nogle vigtige ting, du skal tage højde for at få et godt resultat. Læs med her, hvor jeg vil fortælle dig alt du har brug for at vide om: 

 

Sådan anlægger man en blomstereng 

Et vigtigt sted at starte, når du vil anlægge en blomstereng, er planlægning. Du skal altså begynde at planlægge dit blomstermark-projekt inden du går i gang med at så dine blomster i haven. 

Når du gerne vil have en blomstereng på din grund, er det en god ide at bruge årets første måneder på at planlægge præcis hvor du gerne vil placere dit nye blomstrende område, og hvordan du ønsker at området skal være formet. Det er bedst, hvis du vælger et område af haven, hvor jorden er næringsfattig til dine engblomster. Jorden må hverken være fed eller for fugtig. Den fattige jord gør, at du vil få mindre ukrudt i din blomstereng.  

 

Du kan med fordel lave en skitse, hvor du tegner haven set oppefra og herefter indtegner, hvor din nye vilde blomstereng skal være. Der findes også flere gode apps og hjemmesider, hvor du kan lave en overskuelig haveplan.  

Sådan gør du jorden klar før du sår blomster 

Når du har fundet en god placering til din blomstereng, og du har valgt hvordan du ønsker den formet, kan du gå i gang med at gøre klar til at så. Måske vil du anlægge en blomstereng, som en traditionel rektangulær eller kvadratisk eng, eller som ovale øer i plænen. Lige meget hvordan du ønsker, at engen skal forme sig, skal du starte med at fjerne større sten og ukrudt. Herefter kan du opgrave græstørv og rødder. Når jorden er bar, der hvor du vil skabe en flot blomstereng, kan du evt. dække området med 5 cm. sand.   

Hvilken blomsterblanding skal jeg vælge? 

Der er flere flotte blomsterfrø-blandinger, der egner sig godt, hvis du vil i gang med at etablere en smuk blomstereng i haven. Hvis området, du gerne vil så blomster på, er omkring 50 m2 eller mindre, så er blomsterfrø blandinger såsom ’Blomstertæppe’, ’Landlig blomsterblanding’, ’Nyttedyrs-paradis’ og ’Bondegårds-blomsterflor’ frøblandinger, der vil stå rigtig flot i en blomstereng. Har du mulighed for at lave et endnu større blomstrende areal, findes der også gode blomsterfrø blandinger til flere kvadratmeter – både med vilde blomster, græsser og urter. 

Er du på jagt efter blomster der er specielt gode for insekter og bier, så skal du kigge her.

 

Hvordan og hvornår skal blomstereng sås? 

Når du er færdig med planlægningen af din flotte blomstereng i haven, kan du begynde at kaste dig over at så dine blomsterfrø. Læs afsnittet ovenfor, hvis du vil vide, hvordan du planlægger og anlægger din blomstermark. Jeg fortæller også i afsnittet ovenfor, hvilke blomsterfrø blandinger, der er rigtig gode at bruge til formålet. 

Hvis du gerne vil nyde din frodige blomstereng i sommermånederne, skal du går i gang med at så blomsterfrøene i foråret.  

Inden du giver dig i kast med at sprede dine blomsterfrø, er det en god ide at kultivere og rive. Herefter ryster du emballagen godt, så store og små frø fordeles i pakken. Nogle af de frøblandinger, du kan købe ved Plantecenter Fyn, indeholder Vermiculit, der gør frøene lettere at sprede jævnt og pænt. Vermiculit er et naturligt mineral, der er gavnligt, når du sår blomsterfrø i haven. Du kan enten vælge at sprede blomsterfrøene i mønstre, så dem i rækker eller du kan fordele dem jævnt på hele overfladen i det klargjorte område. De frøblandinger der ikke er blandet med Vermeculit, kan med fordel blandes med sand eller vasket 0-2 grus, inden udsåning. 

Det er godt at rive let, efter du har fordelt frøene. Du kan også tromle eller stampe jorden efter såning. På den måde binder du de nysåede frø til jordoverfladen.  

Husk at vande efter såning. Særligt i de første 4 uger efter du har sået dine blomsterfrø, er det en god ide at vande, hvis det er meget tørt. Dukker der spirende ukrudt op blandt de spirende blomsterfrø, er det bedst at fjerne dem løbende.  

 

Hvornår skal blomsterengen slås? 

Blomsterengen skal slås mindst én gang om året. Det er vigtigt, at du fjerner afklippet fra området med blomstermark for at minimere kvælstof i jorden. Du skal først slå din blomstereng efter blomsterne er afblomstret og har smidt frø. På den måde sikrer du foryngelse af din blomstereng i haven.  

Samtidig med at slåning og det at du fjerner afklippet giver mere lys og luft til de nye spirer, fjerner du også noget af den næring der ellers vil komme tilbage til jorden, og det gør at græs vil få svært ved at overtage arealet.

 

Hvordan samler man frø fra vilde blomster? 

Hvis du gerne vil samle frøene fra dine vilde blomster, skal du gøre det, inden falder af blomsterne. En god tommelfingerregel er at plukke frøstande med stilk, når disse er blevet brune og tørre. Det ville være ærgerligt at plukke dem før end frøene er modne, men det skal selvfølgelig gerne være før at de fine frø falder til jorden. 

Husk at skrive navn på dine pakker med de frø du samler

Er vilde blomster flerårige? 

Du kan få pakker med både ét- to- og flerårige blomsterfrø blandinger. både de ét- to- og de flerårige blomster kommer igen år efter år, hvis forholdene er gode, og de får lov til at smide frø.
forskellen på de ét og de flerårige blomster er at de ét årige gennemgår en hel livscyklus på et år, de spirer i foråret sætter blomst samme år, smider frø, og starter forfra næste år.
De toårige blomster spirer om foråret og samler næring hele året, for så at blomstre næste år, og disse frø starter så forfra.
Hos de flerårige planter kommer samme plante med blomster flere år i træk.

– du skal selvfølgelig huske at passe din blomstereng løbende for at få et flot og frodigt resultat.  

Her kan du se nogle af de pakker vi har med flerårige blomster

 

Biodiversitet i haven – hjælp naturen 

Når du anlægger en frodig blomstermark, gør du også naturen en tjeneste. Jeg får i ny og næ spørgsmål om, hvordan man får biodiversitet i haven, og her er blomsteregnen en del af det svar, jeg ofte giver. Engen er nemlig en vigtig oase for bier, sommerfugle og mange andre insekter. Den giver nærende nektar, pollen og vand til nyttige bier, sommerfugle og mange andre spændende insekter. Insekterne er pressede mange steder i det kultiverede landskab, fordi deres tidligere naturlige levesteder ikke længere kan forsyne dem med det de behøver. Der er derfor god mening i at lave en oase i haven, hvor du både har blomsterpragt og gode forhold for insekter. Når du skaber gode levevilkår for insekter i haven, får du du som bonus i rigt fugleliv, fordi havens fugle sætter en del insekter til livs. Du vil kunne nyde blomsterfloret, insektlivet og fuglesang i haven, når du anlægger en blomstereng eller et andet godt område med frodige blomster.  

 

De summende bier bestøver dine frugttræer og frugtbuske i haven. Når du sår blomsterfrø, der tiltrækker bier og andre nyttige insekter til din have, så skaber du også gode betingelser for bestøvning af dine frugttræer. Måske har du flere gode og sunde æbletræer, smukke kirsebær- eller pæretræer i haven, der har brug for fremmedbestøvning for at bære frugt. Med blomstrende enge eller store blomsterbede, vil du med stor sandsynlighed få rig bæring på dine frugttræer, fordi de mange insekter ikke blot besøger dine blomsterbede, men også havens frugttræer og frugtbuske.  

Vil du læse mere om Biodiversitet og om at være vild med vilje, så er det her.

Blomsterfrøblandinger, der egner sig godt til en frodig blomstereng

Der er flere flotte blomsterfrø-blandinger, der egner sig godt, hvis du vil i gang med at etablere en smuk blomstereng i haven. Er det område, du gerne vil så blomster på omkring 50 m2 eller mindre, så er blomsterfrøblandinger som ‘Blomstertæppe’, ‘Landlig blomsterblanding’,  ‘Nyttedyrs-paradis’ og ‘Bondegårds-blomsterflor’ eksempler på frøblandinger, der vil stå flot i en blomstereng. Har du mulighed for at lave et endnu større blomstrende areal findes der også gode blomsterfrø-blandinger til flere kvadratmeter, både med vilde blomster, græsser og urter.

 

Planlægning inden du sår blomster i haven

Foråret egner sig bedst til såning af blomstereng i haven. Læs mere om såning her. Men husk at planlægge placeringen, inden du begynder at så. For en engblomster har brug for næringsfattig jord: jorden må hverken være fed eller for fugtig. Den nærringsfattige jord minimerer ukrudt i blomstereng, sådan så du har styr på dine vilde blomster (og det kun er de ønskede ting, der vokser i blomsterengen).  Du kan med fordel lave en skitse, hvor du tegner haven set oppefra og her efter  indtegne, hvor din nye blomstereng skal være – altså en form for mini-haveplan. 

Vil du gerne så blomsterfrø, så du får en smukt blomstrende eng i de dejlige sommerdage, er det en god ide at købe Blomsterfrø som storkøb. Hvis du ved ca. hvor mange kvadratmeter du gerne vil tilså med blomsterfrø, kan du købe frø, der passer til det ønskede areal. Når du køber pakker med frø til store bede eller blomsterenge, er det bedst at vælge blandinger der indeholder vermiculit. Det gør frøene lettere at fordele jævnt, på en naturlig måde. Vermiculit er et naturligt mineral, der er gavnligt når du sår Blomsterfrø.