Røn - Sorbus

Røn er et meget dekorativ og kønt prydtræ, som fås i flere spændende, forskelligartede sorter. De fleste kender de rød-orange rønnebær, men faktisk kan du også få en flot røn med bær i gule eller lilla nuancer. Havens rønnebær sidder længe på træet, også efter løvfald. Med røn i haven har du prydtræer med meget flot bladsætning og bær, der sætter flotte farver på haven i efteråret. Samtidig er rønnebær en rigtig god fødekilde for havens fugle i vinterperioden. 

Mange spændende og dekorative sorter af røn

Der findes mange spændende sorter af røn. Røn kan både være et meget flot, mindre prydtræ eller en stor flerstammet busk.  Røn har lys grå, glat bark og meget flotte, mat-grønne, uligefinnede blade med savtakket rand. Bladene sidder placeret overfor hinanden på en stilk med mellem 8 og 18 blade på hver. 

Alt efter hvilken sort af røn du vælger at plante i haven, kan du få røde, gule eller lilla bær, der giver flot kulør i de mere grå måneder af året.   ‘Lilla Perlerøn’ og ‘Gulfrugtet røn’ står rigtig flot sammen. Er du mere til de rød-orange bær, kan du se nærmere på koreansk, japansk eller kinesisk røn. 

 

Placering af røn i haven

Du kan anvende røn på mange måder i din have. Røn trives i almindelig havejord på en god, solrig placering. Måske ønsker du blot at sætte en enkelt eller enkelte flotte røn i haven. Du kan vælge at sætte din nye røn i samspil med lavere buske eller frodigt bunddække i haven. Sammen med stedsegrønne bunddækkeplanter står rønnen særligt flot. 

Måske ønsker du at bruge buskede typer af røn, til at skabe læ med. Røn er stærke og robuste planter, der både pryder og har nytteværdi. Du kan også lave en fantastisk flot allé af røn i din yndlings-sort. 

 

Er røn giftig?

Rønnebær er ikke giftige, men anvendes dog kun i begrænset omfang som fødevare. Nogle typer af røn kan give mavesmerter, og det er derfor vigtigt, at du ved hvilken sort, du har i haven, inden du vælger at smage på bærrene, eller laver rønnebærgelé. Sorbus aucuparia er den bedste type af røn, hvis du vil bruge rønnebær i husholdningen. 

 

Rønnebær i den fuglevenlige have

Røn er en rigtig god fødekilde for mange fugle og mindre dyr i vinterhalvåret. Med en røn i haven, vil du kunne glæde dig over at iagttage fuglelivet. Særligt i de kolde måneder, hvor løvet er faldet, vil du have et rigtig godt udsyn, når fuglene tager for sig af de vitaminrige rønnebær. 

 

Rønnen springer ud

Når du planter røn, vil du kunne nyde løvspringet omkring midt i april måned. Rønnens blomstring finder sted i slutningen af maj, hvor træet pryder haven med små, kønne, hvide blomster i store halvskærme. I sensommeren sætter røn bærlignende kærne-frugter, der kan minde om bittesmå æbler i klaser. 

 

Vildtvoksende røn

Rønnebær er kernefrugter, og er faktisk i samme familie som havens æbletræer. Røn er naturligt forekommende i mange skovbryn, krat og lysninger i blandede løvskove mange steder i Danmark. Fuglene spreder kernerne, der kan spire mange forskellige steder. 

Røn har det latinske navn Sorbus, og er en mangfoldig slægt med mere end 100 arter. Røn kan findes vildtvoksende i tempererede egne. 

 

Det kan du bruge havens røn til

Rønnens ved et tæt og hårdt, og kan let bearbejdes, hvis du holder af at arbejde med træ som materiale. F.eks. hvis du drejer træ. Du kan også lave fløjter af røn, eller trække de dekorative bær på snor som pynt. Vælger du en type af røn, der giver bær egnede til husholdningsbrug, kan du også lave en meget fin rønnebær-gelé. 

 

Røn har længe været en meget værdsat plante

Røn er en plante, vi i Danmark altid har kendt til. Siden den sidste istid sluttede, har der været røn at finde i den danske natur. Røn spreder sig, fordi fuglene spiser bærrene og spreder frøene. Røn kan derfor af og til vokse på steder, hvor man mindst venter det, og nærmest ikke troede det muligt. Måske derfor er røn en af de planter, der tidligere er blevet tillagt særlige, magiske evner i eventyr og fortællinger.