PlanteCenter Fyns logo

Opstammet solbær

Nemme, velsmagende solbær til din have

Solbær trives storartet i det danske vejr og klima. Solbærplanten er oprindeligt en skovplante og tåler bedre skygge end ribsen og stikkelsbæren. Dog vil en solrig placering i haven betyder et større bærudbytte, så det kan klart anbefales. Solbær er heller ikke kræsen når det kommer til jordbunden den plantes i. Den har det fint i både sand-, ler- og humusjord. Dog er det vigtig at vande i tørre perioder, især hvis ens solbærbuske står i sandjord.

Hvis man vil gøre plukningen af de solmodne solbær endnu lettere kan man med fordel plante opstammede buske. Med opstammede solbær får man den samme fine bærbusk, men på en grundstamme der er 90 cm. Det kan være en fordel for mange når bærrene skal plukkes. Det giver desuden et andet udtryk i haven og gør det muligt at plante f.eks. krydderurter, jordbær eller andet under de opstammede buske.

Produkter

Opstammede solbær har en rigtig god 'plukke-højde' hvor de fleste kan være med. Og så kan man udnytte den ekstra plads under de opstammede buske. Her vil det være en fordel at have et bunddække for at mindske mængden af ukrudt, og hvorfor ikke udnytte denne mulighed til at plante en anden have-favorit: Jordbær

Jordbær egner sig storartet som bunddække under de opstammede solbærbuske. En kombination som vil begejstre både børn og voksne. Afhængig af hvordan man planter et sådant bunddække omkring solbærrene og om man vælger en jordbær-sort, der formerer sig med udløbere, kan man overveje at lægge nogle trædesten, så man lettere kan høste de mange lækre bær uden at skulle træde på jordbærplanterne.

Ønsker man ikke jordbærplanter under de opstammede solbærbuske kan man sagtens vælge et andet bunddække, mange vil passe flot under de fine, hævede bærbuske. Eller man kan lade jorden være bar, hvis man foretrækker selv at holde ukrudtet væk.

Hos PlanteCenter Fyn fører vi solbærsorterne 'Titania' og 'Øjebyn' i opstammede versioner.

Opstammede solbærbuske bliver typisk op til to meter høje, hvor de almindelige buske bliver omkring halvanden meter høje. Begge typer solbærbuske opnår en bredde på omkring halvanden meter.

Almindelige solbærbuske kræver stort set ikke beskæring, men opstammede solbær vil i højere grad have gavn af at blive beskåret. Tommelfingerreglen er at du skal klippe de 4 årige grene af hvert år og lade de yngre grene sidde. Så bliver busken ikke for tæt og den vil kunne sætte masser af solbær på de yngre grene.

Bærrene fra solbærbusken er smukke, mørke, næsten sorte bær. De er kraftige i smagen, nogle sorter mere syrlige, mens andre er mere søde. Alle dog med den fantastiske 'solbærsmag'. Samtidigt er de naturligt rige på a-, b3-, c- og e- vitaminer, samt jern, kalcium og antioxidanter. Solbær har et højt indhold af stoffet pektin, der gør, at de er velegnede til at lave gelé af.

Det botaniske navn for solbær er ribes nigrum. I den danske natur kan solbær findes vildtvoksende i skove, krat eller ellesumpe i Østjylland og på øerne.

Solbærbusken blomstrer i april, med diskrete rå-hvide blomster, der er selvbestøvende. I perioden juli/august, bærer solbærbusken klaser med næsten sorte, smagfulde bær. Modnings-tidspunktet afhænger af hvilken sort, du vælger.