PlanteCenter Fyns logo

Kornel - Cornus

Korneller er meget flotte prydtræer og -buske, med overdådig og meget smuk blomstring. Ofte har Kornellen meget dekorative, kulørte grene, i gule eller rødlige nuancer. Der findes mange spændende, og vidt forskellige typer Kornel, du kan dyrke som prydplanter i haven. De fleste Korneller er løvfældende. En Kornels blomstring er meget forskellig fra sort til sort. Du kan få Kornel med gule, violette eller hvide blomster, alt efter sorten.

 

Produkter

Den smukt blomstrende Kornel

Der findes mange spændende slags Korneller. Særligt blomsterne gør en Kornel til en meget attraktiv prydplante i haven. Du kan vælge mellem Korneller med hvide, gule og violette blomster. En Kornels blomster sidder enten i skærme eller runde stande. Hen på efteråret vil Kornellerne prydes af flotte stenfrugter, der ser forskellige ud alt efter hvad sort Kornel du vælger.

Den helt rigtige Kornel som solitær prydplante i haven eller som smuk læ-plante

Du kan, let og med flot resultat, dyrke Kornel i din have. Måske har du set netop den type af Kornel du ønsker at plante i en flot prydhave, park eller som dekorativ hegn-beplantning. Der er en del forskel på de mange Korneller. Nogle kræver en lun og mere beskyttet placering, mens andre er mere hårdføre. Ikke alle Korneller er vind-tolerante, så det er vigtigt at vælge den rette Kornel, hvis du gerne vil skabe et robust og dekorativt kornelhegn. Lige meget om du ønsker Kornel som smuk solitær prydbusk eller som del af en beplantning, vil du kunne opnå et meget dekorativt resultat.

Løvfældende og stedsegrøn Korneller

Kornel-familien er en lille familie, der også kaldes Conoceae. I Kornel-familien er der 7 slægter, Kornel er en af disse 7. Duetræer er af samme slægt. Der findes hele 25 spændende arter af Kornel. De allerfleste Kornel-buske er løvfældende. Mange Korneller får flotte høstfarver i flotte gyldne nuancer. Blot nogle ganske få arter af Kornel er stedsegrønne.

Rød Kornel i den danske natur

I den danske natur kan man finde Rød Kornel vildtvoksende. Den vilde, røde Kornel er en robust 3-4 meter høj busk med røde grene. Røde Korneller kan også anvendes som læhegn. Du kan kende en Rød Kornel på dens olivenfarvede bark, der har et rødligt skær på de unge grene, der hvor planten får sol. Den Røde Kornels blade er kønne, ovale og helrandede. Blomsterne sidder i fyldige blomsterskærme, der blomstrer i maj måned. I september-oktober måned bærer den Røde Kornel sorte stenfrugter.

Kornel er udbredt på mange kontinenter

Korneller er udbredte i mange dele af verden. Du vil kunne finde forskellige arter af Kornel naturligt udbredt i bl.a. Østasien, Østafrika, Mellem- og Nordamerika. Mest udbredte er Kornel i Østasien og Nordamerika. Her vokser Korneller vildt som krat eller underskov. Flere Kornel-arter trives også godt som prydtræer i danske haver. De dyrkes ofte på grund af de gule eller rødlige grenes prydværdi, og fordi de blomstrer pragtfuldt.

Kirsebær-Kornellens bær

Korneller bærer stenfrugter. Vil du gerne dyrke Korneller, hvor du kan have glæde af frugterne, som råvare, er Kirsebærkornellen et rigtig godt valg. Kirsebærkornellens frugter er spiselige, røde bær. Af smag minder Kirsebærkornellernes frugter en del om blanding af kirsebær og tranebær. Kirsebær-kornellens bær modner i september-oktober. Du kan høste de dekorative, røde stenfrugter og anvende dem til blandt andet syltetøj, som tørret frugt eller i hjemmelavet saft. Kirsebærkornellen får fine gule blomster om foråret

Beskæring af Kornel

Det kan være en god ide, at læse mere om beskæring af de forskellige Kornel-arter, inden du starter med at beskære Korneller i haven. Du behøver ikke nødvendigvis at beskære din Kornel. Korneller udvikler sig til smukke prydbuske og træer, helt af sig selv. Skulle du alligevel ønske at beskære din Kornel, enten for begrænse den højdemæssigt eller i bredde, eller på grund af beskadigede grene, så er det vigtigt at du anvender rent og skarpt værktøj passende til opgaven. Du kan beskære Korneller, når det ikke er frostvejr. En Kornel er ikke sart, og tåler beskæring. Blot du husker, at der skal være balance mellem størrelse af rodnet og grenmasse. Du må derfor max fjerne 30 procent af Kornellens grene ved beskæring.



Cornus -  en slægt med 25 arter

Kornel er en spændende slægt, der også kendes under navnet Cornus. Cornus er en er en slægt med 25 forskellige arter. Hvilken Kornel, der passer perfekt som prydtræ eller prydbusk i netop din have er en smagssag. Måske kender du allerede mange af de flotte Korneller. De mest kendte arter af Kornel i Danmark er

Hønsebær

I Cornus slægten finder du også Hønsebær. Måske kender du arter som Canadisk Hønsebær, som er en løvfældende stude, eller Svensk Hønsebær, som er en flerårig, vintergrøn urt. Disse Korneller er også arter af slægten Cornus. Hønsebær er meget dekorative, og kan fint dyrkes som prydplanter i haven.