Duetræ

Søger du et helt specielt og meget dekorativt prydtræ til haven, så er det kinesiske duetræ et meget smukt valg. Duetræet har en rigtig flot, pyramidal krone og helt særlige, snehvide højblade, der giver træet et unikt og meget elegant udtryk. Duetræet står fantastisk flot som solitærtræ i haven, på en lun og solrig placering. Duetræer er ikke så kendte, eller udbredte i danske haver, men bestemt værd at plante for deres store prydværdi.

 

Duetræernes frugter, løv og blomster

Når du vælger at investere i et Duetræ, får du et meget kønt, løvfældende prydtræ. Det unge duetræ har en flot pyramideformet krone, der med årene bliver mere afrundet i formen. Duetræets frugter er stenfrugter, der minder om valnødder af udseende. De er ikke spiselige, som valnødder, men dekorative på træet. 

Et duetræ er løvfældende. Løvet på dette prydtræ er frisk grønt i forårsperioden og sommertiden, og skifter til meget fine høstfarver i sensommeren. Duetræet har lys grå-brun bark og ovale blade med savtakket rand. 

I maj-juni måned blomstrer havens duetræ. Duetræets blomstring er helt særlig. Blomsterne er egentlig diskrete, mens de store, smukke, snehvide højblade gør træet til noget helt unikt. De hvide højblade minder på afstand om et væld af hvide duer. Deraf kommer navnet ‘Duetræ’. 

 

Den flotteste placering af duetræet

Duetræer står meget flot som solitærtræer, hvor træet kan nydes fra alle sider. Du kan eventuelt sætte et dekorativt bunddække under dit nye duetræ. Det vil gøre området let at holde og sætte et smukt præg på haven. Vinca ‘Albina’, Cotoneaster ‘Rami’ eller Vinterglans er lave og robuste bunddække-typer, der fint vil kunne gro i samspil med Duetræet. 

Duetræer har tykke, dybtgående hovedrødder og mere højtliggende finrødder. De højtliggende finrødder skal du være opmærksom på, ikke at beskadige, når du planter eller luger i haven. 

 

Plantning af duetræ

Duetræet er en smuk prydplante, der fuldt udvokset vil kunne opnå en højde på 8-10 meter. Kronen kan vil kunne få en diameter på mellem 5-10 meter. Det er derfor vigtigt at tage højde for, at der også vil være plads til træet efterhånden som det vokser. Det er en god idé at vælge at plante sit nye duetræ på en god, solrig placering i haven, eller eventuelt en plads i halvskygge. Du kan plante duetræer i almindelig havejord, der ikke er for tung eller fugtig. Duetræet er langsomt til middelkraftigt af vækst. Duetræet står flottest som solitærtræ i haven. 

 

Pasning og beskæring af dit duetræ

Når du har plantet dit nye duetræ i haven, er det vigtigt, at du sørger for at træet ikke tørrer ud i etableringsfasen. Når først træet er veletableret, vil det kunne forsyne sig selv med de nødvendige næringsstoffer og vand. 

Duetræet står flot som det er, og kræver ikke meget beskæring. Faktisk er det bedst for træet, at du beskærer mindst muligt. Ønsker du alligevel at beskære, fordi der er beskadigede eller syge grene, der bør fjernes, gælder de grundlæggende råd om beskæring også for duetræet. Ligesom ved beskæring af andre træer i haven, er det vigtigt ikke at beskære for kraftigt. For at bevare balancen mellem kronens og røddernes størrelse, må du højest fjerne 20 procent af den samlede grenmasse. Du kan beskære duetræet nænsomt i efteråret eller tidligt om foråret. 


Duetræets naturlige udbredelse 

Duetræerne findes vildtvoksende i vestlige egne af Kina. Her vokser de på højtliggende og stejle skråninger. I naturen i Kina vokser duetræet i jord med høj ph-værdi. 

De første duetræer blev indført i Europa og Danmark i begyndelsen af 1900-tallet. Ofte er gamle duetræer at finde i parker og større anlæg. Af og til kaldes disse prydtræer også for ‘lommetørklædetræer’, fordi de store, hvide højblade, minder om nyvaskede lommetørklæder, der flagrer i vinden. 

Formering af duetræet - Davidia Invulucrata 

Det er ikke helt let at få succes med frø-formering af duetræet. Går du alligevel i gang med projektet, er tålmodighed en dyd. De nysåede frø fra duetræet kan nemlig være flere år om at spire. Frøene sås i sandet, let jord og sættes i væksthus eller spirekasse. 

Har du et duetræ i haven, du ønsker at formere, er der bedre muligheder for at skabe nye duetræer, hvis benytter metoden aflægning. Her bøjer du en gren duetræet, så den har jordkontakt, længe nok til at danne selvstændige rødder. Herefter kan du frigøre aflæggeren, og plante den hvor du ønsker.