PlanteCenter Fyns logo

Skal min færdighæk have gødning?

Af Stig Pedersen (opdateret )

Der er stor forskel på, hvilken jord din færdighæk bliver plantet i, og hvor meget gødning, der kræves. Din færdighæk vil dog altid blive sundere og stærkere af at blive gødsket jævnligt. 

Hvis du er nysgerrig på, hvilken type jord du har i din have, har vi lavet en lille guide til dig her.

Skal min færdighæk gødes med kunstgødning?

Du kan godt gøde din færdighæk med kunstgødning, men vi vil altid anbefale dig at benytte dig af organisk gødning. Det glæder både dine planter og de nyttige insekter og mikroorganismer i din have.
Vi plejer at sammenligne kunstgødning med en chokoladebar med hurtigt tilført energi, mens organisk gødning er den solide rugbrødsmad, der ‘mætter’ i lang tid.

Desuden kan man lettere komme til at overgødske, når man benytter kunstgødning, da det virker her og nu. Overgødskning med organisk materiale forekommer stort set ikke, da det over lang tid frigiver de rette doser af næring til dine planter. 

Hvornår skal min færdighæk gødes første gang?

Du kan med stor fordel blande jorden grundigt med organisk Jordforbedring fra Champost ved plantning af din færdighæk. Det vil sige, din færdighæk bliver gødet med det samme og får en god, robust madpakke med på sin første tid i din have. Vil du forkæle den ekstra meget, kan du fordele et lag af jordforbedring efter plantning, som vil lukke af for ukrudt og skærme hækkens fine, øverstliggende rødder for solens stråler samtidig med, at din hæk langsomt og efter behov for tilført den rette næring. 

Her hos PlanteCenter Fyn forhandler vi Champost Jordforbedring, som du kan få leveret sammen med din færdighæk eller et par dage før, hvis du ønsker det, så har du god tid til at forberede jorden, inden din nye hæk bliver leveret.

En anden god organisk løsning til færdighæk er GroGreen Myco planteaktivator, der indeholder en nøje afstemt blanding af essentielle næringsstoffer og mykorrhizasvampe. Svampene hjælper hækken med hurtigere at etablere et stærkt rodnet og optimerer dens evne til at optage vand og næringsstoffer.

Hvis du vælger at gøde din færdighæk med kunstgødning, anbefales det, at du giver cirka 75 g NPK 14-3-15 for hvert element af færdighæk, (1 meter). Her vil vi dog komme med et lille men… Planter du for eksempel din færdighæk i oktober, hvor vi gerne vil have hækken til at gå i dvale og samle kræfter til næste vækstsæson, har den ikke brug for et kæmpe energi-boost. så skal du vente, og give hækken gødning i foråret.

Hvor ofte skal jeg gøde min færdighæk?

Hvor ofte du skal gøde din færdighæk afhænger af, hvilken type gødning du vælger.

Går du med vores anbefaling og benytter organisk gødning, kan du nøjes med at gøde 1 gang årligt, mens du med kunstgødning skal gøde 2-4 gange årligt for at opretholde en smuk og stærk hæk. 

Igen afhænger mængden af gødning også af jorden i din have. Sandet jord har brug for at få tilført næring betydelig oftere end god, fed muldjord. 

Her kan du se en oversigt over de mest stillede spørgsmål om færdighæk.

Her kan du læse mere om de fantastiske Mykorrhizasvampe.

Se alle typer og størrelser af Færdighæk, her.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev