PlanteCenter Fyns logo

Juletræet, et symbol

Af Stig Pedersen (opdateret )

Gran med julepynt

Vinteren kommer hurtigt over os og den tiltagende kulde og de mørkere dage, minder os om at julen heldigvis snart er på vej. Julen er på mange måder en tiltrængt højtid midt i mørket og kulden. Oprindeligt er julen en gammel hedensk tradition, hvor man fejrede solhvervet og lysets tilbagevenden. Det var en stor glæde og en vigtig fejring, at man nu igen gik mod lysere tider. Siden er der sket meget med julens traditioner og historien omkring julen, men vi holder stadig fast i, at lyset er en vigtig del af vores fejring. Vi pynter således glædeligt op med lyskæder på husgavle og i træer og i de større byer tændes det store smukke juletræ.

 

Juletræet er for mange danskere et vigtigt symbol på julen og det er netop juletræet, der samler os juleaften. Det er her vi synger, danser om og deler gaver ud ved. Samtidig er det en tradition at juletræet skal lyse op for os i mørket og lyset i sig selv er med til at skabe en hyggelig og varm stemning. Vi danskere ynder at pynte vores juletræ og vi har nok hver især vores yndlingspynt og måske også vores yndlingsfarver, der pryder træet. Når træet står færdigpyntet med al sin glans og lysene endelig tændes, så er det for mange, den vigtigste stund i juletiden. Når man sidder der og nyder al træets pragt, falder roen over familien så smil, gaver og hjemmelavet konfekt kærligt kan deles rundt.

Danmark er kendt i hele verden for produktion af juletræer af særlig høj kvalitet. Derfor er der også en stor eksport af juletræer fra Danmark til særligt andre europæiske lande. Vi har et godt klima til dyrkning af juletræer og vi har dygtige producenter, der med mange års erfaring har formået at forfine og optimere deres produktion. Langt de fleste juletræer af den højeste kvalitet bliver eksporteret. Der er dog efterhånden opstået en villighed blandt danskerne til at ville betale for god kvalitet og derfor er der nu flere af træerne, fra den absolut bedste sortering, der bliver i landet.

Juletræ, et symbol

Danskernes foretrukne juletræ er en nordmannsgran og det er der flere grunde til. Dels er nordmannsgran det juletræ, der har den længste holdbarhed efter fældning. Det vil sige, at når man køber en frisk nordmannsgran, så kan det stå flot inde i stuen i flere uger henover julen. Derudover så er nordmannsgran kendt for at have bløde nåle, der ikke stikker og nåle, der heller ikke falder så nemt af. Så når man flytter rundt på de ofte ret uhandy juletræer, så er det en væsentlig anden oplevelse, end hvis man f.eks. skulle flytte en rødgran, der er meget stikkende og som nemt smider nålene. Mindre smerte og mindre oprydning er forbundet med køb af en nordmannsgran. Nordmannsgran er også et ufattelig smukt juletræ, der i den bedste sortering har en ensartet mørkegrøn farve på de blanke grannåle. Derudover så er den bedste sortering også en garanti for at få et smukt symmetrisk juletræ, hvor grenkransene har en flot ensartet afstand, med god plads til pynt og hvor træet dog stadig er både tæt og fyldigt.

Julen har mange gøremål og selvom vi gør, hvad vi kan for at bevare hyggen og den gode stemning, så må vi også sande, at julen kan være stressende. Der er forskellige arrangementer i foreninger, på arbejde, på skoler osv. og der er familiens traditioner med julebag, gløgg aften og andet hygge, der er indkøb af gaver, planlægning af juledagene og ikke mindst juleaften… Ja sikken voldsom trængsel og alarm, der kan være i december. Heldigvis findes der også løsninger, der er nemme, uden at man går på kompromis med kvaliteten. En masse tid og besvær er sparet ved at købe sit juletræ online. Hos Plantecenter Fyn kan man i fred og ro vælge højden på træet og med få klik, har man overstået indkøb af årets juletræ. Ingen stress, ingen fyldte trailer eller pakket bil, men blot en vished om, at man modtager et juletræ i nordmannsgran af den bedste kvalitet og at det bliver leveret lige til døren.

Juletræspynt

Tjeklisten i julen er lang og hver gang, man sparer tid på praktiske gøremål så er der ekstra tid til alt det hyggelige og alt dét, der virkelig betyder noget. Menneskerne omkring os, som vi holder af og som vi, særligt i denne tid, gerne vil tilbringe gode stunder med, hvor nærvær og hygge er i højsædet. Så når vi samles omkring juletræet og endnu et år beundrer denne højtids æresgæst, så kan vi gøre det afslappet og nyde at julen endnu et år, har fyldt vores hjem med gode stunder, glade mennesker, et smukt juletræ og en håndfuld gaver der skal byttes i januar.

Vil du læse mere om juletræets historie, kan du det lige her.

Du kan også se lidt om det fine pynt vi kommer på træet.

PlanteCenterFyn ønsker alle en god jul i 2024

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev