PlanteCenter Fyns logo

Hvordan skal jeg passe og pleje mine blåbærbuske?

Af Stig Pedersen (opdateret )

Du skal ikke være nervøs for, at det er besværligt at passe dine blåbærbuske, især ikke hvis de har fået de rette betingelser fra starten. Her kan du læse mere om, hvordan du planter dine blåbærbuske. 

Vi har forsøgt at lave en lille guide til, hvordan du skal passe og pleje dine blåbærbuske herunder.

Er dine blåbærbuske plantet i veldrænet, surbundsjord, har de fået de helt rette vækstbetingelser fra starten. Du kan selvfølgelig altid gøre en indsats for at optimere udbyttet fra planterne. 

Hvad skal man gøde sine blåbær med, og kan man bruge kaffegrums?

Vi anbefaler, at du 2-3 gange om året gøder dit surbundsbed, gerne med organisk surbundsgødning. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvad du gøder dine blåbærbuske med. 

Du kan mange steder købe god, organisk rhododendrongødning til formålet, og hvis du gerne vil forkæle dine blåbærbuske lidt ekstra, så kan du lægge et lag på ca. 3-5 cm surbunds-sphagnum omkring planterne, hvert eller hvert andet år.

Kaffefilter

Ja! Kaffegrums er faktisk på listen over, hvad du kan gøde dine blåbærbuske med, da kaffegrums øger surheden i jorden. Da vi ikke er klar over, hvad pH-værdien er i hver enkelt portion af kaffegrums, og vi ved heller ikke hvor meget næring der er i lige nøjagtig din kaffegrums, er det dog svært at sige, om det kan erstatte den organiske rhododendrongødning. Giver du dit surbundsbed begge dele, kan du risikere, at jorden bliver for sur, du skal nemlig også passe på med, at du ikke overgødsker surbundsjorden.
Derfor anbefaler vi at du hovedsagelig bruger gødning hvor du kender pH og næringsindhold.

Det er meget vigtigt, at du aldrig giver dine blåbærbuske NPK gødning (kunstgødning, som indeholder kvælstof, fosfor og kalium). Kvælstofindholdet i kunstgødning er for alt for højt, og det kan blåbærbuskene bestemt ikke lide.
Vi ser desværre ofte at resultatet er at blåbærbuskene får lyse eller gule blade, og i slemme tilfælde falder bladene af og busken dør.

 

Skal der grannåle i surbundsbedet?

Selvom blåbærbuskene er plantet i veldrænet og luftig surbundsjord, er det stadig vigtigt, at de ikke får lov til at tørre ud, derfor skal de vandes i perioder med tørke. Tørrer planterne ud, vil de ikke have energi til at lave en masse af de små, blåsorte sundhedsbomber.

Rødderne vokser i et fint, fladt net, og kun få rødder stikker dybt, derfor kan planterne lettere tørre ud. Hvis du lægger et lag flis fra gran eller fyr på jorden, vil det hjælpe med at holde på luftigheden og surheden i jorden.
Grannåle er gode er strø ud oven på surbundsbedet, eller blande i spagnummen når du planter, da de omsættes langsomt, giver god struktur i jorden, og de frigiver deres næring langsomt. Samtidig er grannåle med til at holde jorden tilpas sur. Man kan sige, at der ikke absolut skal grannåle i surbundsbedet, men det er en særdeles god hjælp i plejen af blåbærbuskene. 

Du skal være opmærksom på rodnettet, når du luger omkring dine blåbærbuske, da det ligger forholdsvist tæt på jordoverfladen. 

Grantræ

Hvad skal jeg beskytte mine blåbærbuske mod?

En af fordelene ved at have amerikansk storfrugtet blåbær i sin have er, at den er utroligt modstandsdygtig overfor sygdomme og skadedyr. Fjende nr. 1 vil være alle havens fugle (samt børn og andre lækkersultne væsner), som også er vilde med buffeten af saftige blåbær. Hvis du ønsker at have bærrene for dig selv, kan du lægge et net over dine blåbærbuske i god tid, inden de modner (dette beskytter dog kun mod fuglene, ikke mod små, listige fingre).

Du kan også værne dine blåbærbuske mod frost ved at dække dem med granris, hvis vinteren er hård.

I det danske klima blomstrer blåbærbuskene i april og maj måned. Da bærer de fine krukkeformede klokkeblomster i forskellige nuancer. De almindelige danske blåbær blomstrer med buttede, rosa blomster, mens morsebøllebærbusken blomstrer med cremefarvede og lyserøde blomster. Den storfrugtede amerikanske blåbær blomstrer med hvide og mælkehvide farvetoner. 

Hvis du gerne vil have, at dine blåbærbuske hurtigere vokser sig store og stærke, kan du vælge at nippe blomsterne af, så buskene ikke skal bruge kræfter på at lave lækre, saftige bær. Det er absolut ikke en nødvendighed, og dine buske skal nok vokse sig store, selvom de får lov til at sætte bær, det kan blot tage lidt længere tid. Allerede fra tredje år kan man regne med at få fuldt udbytte af sine blåbærbuske. 

Skål med blåbær

Afhængigt af hvilken amerikansk storfrugtet blåbær du vælger at plante i din have, vil den kunne vokse sig til en højde på ca. 2 meter og en bredde på op til 2 meter, de mindre sorter vil blive omkring 1 meter høje. 

Hvis du synes, dine blåbærbuske bliver for store, kan du beskære de ældste grene med en havesaks cirka 20 cm over jordens overflade, gerne tidligt på foråret. Beskæring kan også give planterne et boost til produktionen af bær. 

Du skal ikke være så bange for at beskære dine blåbærbuske, da de fint kan skyde igen fra det fine, overfladiske rodnet. 

Oplever du, at din blåbærbusk trives og vokser sig stor, men at den ikke sætter bær? Så husk, at blåbærbuske skal bestøves af andre blåbærbuske! Her kan du se vores sortiment af blåbærbuske.

Hvordan og hvor meget du vil passe og pleje dine blåbærbuske er helt op til dig. Det er sunde planter, der er tilpasset det danske klima, du køber hos os, og blåbærbuskene vil trives, hvis de plantes i surbundsjord. Pasningen og plejen er for at fremme væksten og optimere udbyttet, men er ikke en nødvendighed for at give dig glæden af de lækreste blåbær i haven eller på altanen.

Her finder du et samlet overblik over, hvilke blåbær der er mest populære lige nu.

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev