👉 Lige nu har vi tilbud på Taks Færdighæk, brug koden, Taks20% 👈

PlanteCenter Fyns logo

Hvordan planter jeg færdighæk?

Af Stig Pedersen (opdateret )

Vi vil (næsten) æde vores gamle hat på, at der ikke findes andre typer af færdighæk, der er lettere at plante, end den færdighæk vi sælger hos PlanteCenter Fyn. 

Her vil vi beskrive, hvad du skal bruge, og hvordan du skal plante din NemHæk færdighæk.
Er du i tvivl om jordens kvalitet, kan du læse mere om, hvordan du skal forberede jorden inden plantning her.

Hvad skal jeg bruge, når jeg planter NemHæk færdighæk?

  1. Spade
  2. Trillebør
  3. Pælehammer eller muggert
  4. Eventuelt jord/jordforbedring - f.eks. jordforbedring fra Champost eller Myco planteaktivator fra GroGreen
  5. Stolper (medfølger)
  6. Snor (medfølger)
  7. Siveslange (medfølger)
  8. En forfriskning på køl - det er vigtigt!

Nu har du udstyret i orden og er klar til at plante din færdighæk.

Smuk farvet hæk

Er det svært at plante en færdighæk fra Nemhæk?

Det er ikke svært at plante en NemHæk færdighæk, og herunder har vi med 5 simple trin beskrevet, hvordan du skal plante din nye færdighæk. 

  1. Sæt endestolper i hver ende, hvor du skal plante hækken. Stolperne skal bankes cirka 50 centimeter i jorden. Stolpen i den hvor du starter kan du godt sætte godt fast, stolpen i den hvor du slutter, kan det godt være du skal flytte lidt, men det kan du se når du er ved at være færdig med at plante.
    Spænd en snor ud imellem stolperne, nede ved jorden. Så har du en linje, du kan grave efter, og du sikrer dig på den måde, at hækken kommer til at stå helt lige. Ingen slinger i valsen. Inden du går i gang med at løsne jorden, skal du sørge for at jorden er fri for græs og ukrudt i 25 centimeter på hver side af snoren.


  2. Det er meget vigtigt, at jorden omkring planterne er løsnet. Derfor skal du løsne jorden 40 centimeter i dybden og 40 centimeter i bredden. Dette er for, at rødderne hurtigt kan arbejde sig udad og nedad, og på den måde sikre sig bedre rodfæste og lettere optagelse af livsnødvendig vand og næring.
    I nogle tilfælde er det nødvendigt at blande jorden med jordforbedring eller måske grov spagnum. Er du i tvivl om din jords kvalitet, kan du læse meget mere om det her.
    Du bør aldrig benytte kompost fra genbrugspladsen til dette.
    Når jorden er løs og klar til plantning, skal du lave en rende på 15 centimeter i dybden og 20 centimeter i bredden. Det er her, din nye hæk skal stå.

Vores råd til dig er, at du lader de 50 centimeter i bredden være fri for græs og ukrudt efter plantning af hækken og mindst 2 år frem. Dette vil sikre, at det er hækken, der får al næringen, og samtidig slipper du for, at der gror en masse uønsket med op i din hæk. Du kan eventuelt lægge 3-5 cm. Champost jordforbedring ud ved hækken, det hjælper med at holde ukrudtet væk, samtidig holder det på vandet i jorden og tilfører massere af god næring til planterne.

  1. Sæt hæk-modulerne i renden og dæk til med løsnet jord til maksimalt 2-3 centimeter over rodblokken. Vi vil anbefale dig at dække hæk-modulerne til med jord løbende, så du ikke risikere at de vælter, inden du er færdig.
    Når du har sat 3 hæk-moduler, skal du sætte en stolpe. Sådan fortsætter du; 3 meter hæk og så en stolpe. Alle de stolper du skal bruge medfølger, når din hæk bliver leveret.
  1. For at støtte din nyplantede færdighæk, skal du spænde de medfølgende snore ud mellem stolperne. Sørg for at stramme rimeligt godt til, så hækken får så meget støtte som muligt. Snoren skal placeres cirka midt på hækken. Støtten fra snorene er meget vigtig det første år, da der vil gå en lidt tid, før rødderne får så godt fat i jorden, at hækken kan modstå vind og vejr. Efter første vækstsæson kan snorene fjernes igen.

  2. Nu skal siveslangen lægges ud langs stammerne på hækken, og du skal sørge for at få hækken vandet godt igennem fra start. Det afhænger ofte af årstiden, hvor meget du skal vande. Det er vigtigt, at færdighækken ikke tørrer ud, så benyt dig af den medfølgende siveslang og få vandet på en meget vandbesparende måde. Vi anbefaler, at du i løbet af det første år er klar til at vande, når der er behov for det.
    En regnbyge er sjældent nok til at vande en hæk, så beskyt din investering og få vandet jævnligt. Der skal selvfølgelig vandes meget mindre i de kolde måneder, men der kan stadig være risiko for perioder med meget lidt nedbør. Som gennemsnit skal hækken vandes ca 1 gang om ugen, men det kommer selvfølgelig an på jorden og årstiden. Fra 1. oktober til 1. marts, skal hækken kun sjældent vandes.

    Her har vi uddybet, hvad det vil sige at vande færdighæk jævnligt. 

Hvid blomstret Hæk

NU, er det så tid til, at du kan læne dig tilbage og nyde en forfriskning og din nye, smukke hæk.

Er det virkelig bare det? Ja, det er bare det.

Rigtig god arbejdslyst!

Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev