Hassel, pasning og beskæring

Sådan holder du let dine hasler sunde

Når du har valgt gode, sunde sorter og plantet dem i passende afstand, i god og næringsrig jord, er du godt på vej til at kunne nyde frugten af dit arbejde. Hasselbuske der er placeret solrigt eller i halvskygge, og som du har vandet i tørre perioder i etableringsfasen, klarer sig nu godt. Har du sat flere sorter af storfrugtede hasler eller duo-hassel, eller er der vilde skov-hasler i nærheden af din have, har du måske allerede høstet skønne hasselnødder i efteråret. Ligesom alt andet du værdsætter og ønsker gode resultater med, er der god mening i at vedligeholde og pleje sine hasselbuske. Det er ganske let, og kræver ikke meget arbejde.

 

En årlig beskæring af dine hasselbuske giver en bedre høst

De mange forskellige sorter af hassel udvikler sig på forskellige måder. Du kan derfor finde hasselbuske, der kan blive mellem 5 og 8 meter i højde og 2 og 3 meter i bredde.  Stammerne på de hasselbuske, der ikke beskæres, kan opnå en diameter på helt op til 25 cm. Du kan sagtens beskære dine hasselbuske, for at forme dem som du ønsker, og holde højden nede. Det optimale, hvis du vil have let ved at plukke nødderne, uden at skulle bruge en stige, er at holde haslens højde på 2-3 meter. Samtidig får du fordel af at beskære dine hasselbuske, fordi de yngre grene bærer mest frugt. 

Let og enkel udtyndende pleje af dine hasselbuske

Det bedste tidspunkt, at beskære hasler på, er lige før de springer ud i februar eller marts måned, og eventuelt igen i august. For at opnå det bedste resultat, skal du i foråret beskære dine hasler sådan, at der fra basis af busken blot vokser mellem 5 og 8 hovedgrene. Ved at skære dine hasler tilbage, hjælper du træet til at danne flere små røde hunblomster, idet du skaber luft og lys i kronen. Sidst på sommeren kan du tynde ud i hasseltræet ved at fjerne de mindste af de nye skud, dvs. dem under en halv meter. 

 

Årlig udtyndende beskæring, hvor du fjerner op mod en fjerdedel af de ældste grene, så langt nede som muligt, er en god måde at pleje dine hasselbuske på. Det kan klares let og hurtigt. Samtidig kan denne beskæringsmetode betyde, at dine hasselbuske bærer endnu mere frugt. 

 

Foryngelse af dine gamle hasselbuske

Du kan med fordel skæredine hasler helt ned, hvis de er blevet for store. Hvert 10. eller 20. år kan du afkorte dine hasselbuske helt ned til 30 cm over jordoverfladen. De bløder ikke, som f.eks valnød. Har du overtaget en have med hasselbuske, der ikke er blevet udtyndet i mange år, kan du opnå gode resultater ved at skære buskene ned. Dog skal du være opmærksom på, at de ikke vil bære frugt det første år eller to, alt efter om du beskærer i foråret eller efteråret. 

Sådan håndterer du skadevoldere i hasler 

Nøddesnudebiller 

“Hvem har spist mine nødder”, tænker du måske, når du i den smukke sensommer har samlet dig en håndfuld skønne, friske hasselnødder og knækket den første, som viser sig, at være tom. Svaret er muligvis, at der har været en Nøddesnudebille på spil. Nøddesnudebillen benytter sig af de umodne nødder til, at placere sin æg i, omkring juni måned. Hele sommeren nyder de små larver livet inde i nøden, mens de spiser løs af nødens kerne. I september måned er der blot en skal tilbage, og de små nye nøddesnudebiller gnaver et hul, og kravler ud i verden. Vil du gerne undgå, at få besøg af nøddesnudebiller, er der flere løsningsmuligheder. Har du høns, der går omkring dine hasler, har du sikkert ikke mange tomme nøddeskaller i haserne på din hassel-nøddebusk. Hønsene spiser nemlig billerne, inden de når op til buskens frugter. Du kan også sætte fluepapir omkring stammerne i foråret, og på den måde fange billerne, inden de når de umodne hassel-kerner. Endelig kan du forsøge, at forebygge nye angreb fra de snedige nøddesnudebiller, ved at lægge et lag plastik rundt om din hasselbusk eller dit hasseltræ i efteråret, hvorpå du kan indsamle de nedfaldne små udklækkede nøddesnudebiller.

 

Hasselknopgalmider 

“Hvordan kan det være, at nogle af knopperne på mine hasler, er blevet meget større end de andre?” Det er sandsynligvis hasselknopgalmider, der er på spil. Hasselknopgalmider er mider, der ynder at tilbringe vinteren i hasselbuskens knopper. De angrebne knopper svulmer op, og bliver på størrelse med ærter, i de fleste tilfælde. I mere sjældne tilfælde kan hasselbuskens knopper svulme op til en størrelse, der minder om vindruer. Hasselknopgalmidernes indtog skader hasselbuskens knopper og hæmmer busken. Det er derfor til gene, hvis angrebet er er større omfang. Når løvet springer ud, vil de overvintrende mider bevæge sig over i en ny knop på busken. Vælger du sunde og robuste sorter, er risikoen for at få en bestand af Hasselknopgalmider mindre. Lambert Filbert er en hasselsort, der har en rigtig god resistens overfor hasselknopgalmider.

 

Når løvet springer ud, vil de overvintrende mider bevæge sig fra en knop og over i en ny knop på busken. Skaber du gode forhold for rovinsekter i din have, er der gode muligheder for, at der er insekter, der med glæde vil spise hasselknopgalmiderne.  Udtynding af busken kan også anbefales.I en mere luftig hasselbusk, er der gode muligheder for at miderne udtørrer i den periode, hvor de bevæger sig uden for hasselknoppen, i marts-april. Er det et ganske lille angreb, kan man også sagtens fjerne de opsvulmede knopper med håndkraft. 

Læs mere om hassel her:

Valg af sorter

Den fantastiske hassel