Den fantastiske hassel
Af Stig Pedersen (opdateret )Fantastiske hasler i haven
Hasselbuske, du vil glæde dig over år efter år
Hasselbuske af forskellige sorter i haven, er en fryd for øjet, såvel som for ganen. Hasselbuskene hører hjemme i den danske natur, og de næringsrige og velsmagende nødder er en delikatesse, der har været til glæde og gavn for rigtig mange familier i århundreder. Haslens frugter kan nydes friskplukkede fra busken, eller gemmes til vinter. Der er rigtig mange muligheder for gode og sjove oplevelser, hvis du har plantet hassel i haven.
Milde, sunde og næringsrige hasselnødder til de skønneste retter
Hasselnødder er en rigtig god kilde til næring. Der er meget rige på protein og smager skønt. Der er rigtig mange anvendelsesmuligheder med hasselnødder. Bare tænk på honningglaserede nødder, krydder-ristede nødder, musli eller muffins med nødder, salater eller brød med nødder, og meget mere. Du kan også prøve noget helt anderledes. F.eks. hasselnøddemælk eller snaps på hassel.
Med skønne hasselbuske får du et rigt liv i haven
Har du en hasselbusk eller flere i din have, har du garanteret også et rigt dyreliv og mange fugle og insekter. Både flagspætter, egern og mange andre dyr og insekter, vil med garanti besøge din have, hvis du vælger at sætte hasler. Mange børn er også glade for, at lege og klatre i haslens grene. Især sorten ‘Tyrkisk hassel’ er velegnet som klatretræ i haven. Du kan uden problemer skære grene af hasselbusken, og f.eks. bruge dem til, at lave fiskestænger og snobrødspinde af, eller flitsbuer. Hasselbuske skyder hurtigt igen, og tager ikke skade af, at du tager nogle grene af og til.
Hasselbuskenes særlige, dekorative egenskaber
Hasselbuske er smukke, bærende buske, med ret store, spredte blade i en skøn grøn eller rød mosaik, i årets varme måneder. Bladene har en flot savtakket rand og er fint fordelt. På unge hasselbuske er barken frisk og grøn. Ældre Hasselbuske får glat, brun bark. I maj måned springer Hasselbuskenes løv ud. Helt frem til oktober måned bærer hasselbusken sit nydelige løv. Du kan sætte hasler som fritstående buske, hegn, allé eller ligefrem i adskillige rækker, alt efter hvad dine ønsker er, og hvad pladsen i din have giver dig mulighed for.
Ønsker du dig et hasseltræ eller hasselbuske?
Hasler er botanisk set buske, og de mange gode sorter, som f.eks. Zellernød, Halleske Kæmpe og Bolviller, vil hurtigt udvikle sig til store flerstammede buske. De store bærende hasselbuske er skønne at have i haven, og kan skabe gode læhegn.
Der findes også en særlig sort af hassel, der af udseende ligner træer, nemlig sorten ‘Tyrkisk Hassel’. Der bliver faktisk også produceret andre typer af hasler som træer, men vi ser dem bare sjældent. Træhasler er enstammede og særligt udviklede, fordi de egner sig godt til maskinel høst. Hassel-træerne er dannet ved podning på stamme, og kan fås i forskellige størrelser, fra 20 cm stamme og op til 170 cm stamme.
Sådan får du friske modne nødder hele efteråret
Friske nødder er en delikatesse, der ofte koster en del i dagligvarehandlen. Når du investerer i hasler til din have, vil du kunne glæde dig over at kunne høste frugterne af dine hasselbuske, år efter år. Sammensætter du forskellige sorter, vil du kunne glæde dig over, en lang periode med friske nødder i haven.
De tidlige sorter af hassel bærer modne nødder fra september til oktober måned. Sene sorter bærer hasselnødder fra og med oktober måned og frem til december. Hver sort har sine særlige egenskaber, og du kan vælge din helt egen favorit, eller sammensætte et nøddehegn med forskellige sorter, der modner på forskellige tidspunkter. På den måde får du fuldt udbytte af hassel-sæsonen, og en smuk vekselvirkning mellem sorterne. Du kan også vælge, at købe en duo-hassel, der består af to forskellige hassel-sorter i samme potte, der indbyrdes kan bestøve hinanden.
Du kan let se på hasselnødderne, om de er modne. De skifter nemlig farve fra lysegrøn til lysebrun. Hasselnødderne sidder placeret i grønne haser på busken. Når de først begynder at løsne sig i hasen og du kan dreje dem let, inden de falder ned i sensommeren og efteråret, kan du samle dem, spise dem eller gemme dem.
Om efteråret, når bladene er faldet af hasselbuskene, kan du glæde dig over, at de affaldne blades gavnlige virkning på jorden.
Sådan opbevarer du bedst dine hasselnødder
Tørring er en velkendt metode, når du ønsker at opbevare dine hasselnødder. Udbredt tørring af hele nødder i 5-7 dage er det bedste. Når du har tørret din hasselnødder, så de har opnået den rette tørhed, hvor de ikke er blevet for udtørrede, men har fået en mere fyldig smag, kan du hænge dem op i et et net, en tynd nylon-strømpe eller lægge dem i en kurv. Derefter kan du opbevare dine hasselnødder et køligt sted, som f.eks. et bryggers, gæsteværelse eller lignende. Det er vigtigt, at undgå, at der er for høj en temperatur, i det rum, hvor du opbevarer dine hasselnødder. Ellers kan kernerne blive indskrumpede og kedelige i smagen.
Frysning af hasselnøddekerner eller hele nødder er også en mulighed for opbevaring af efterårets høst. Konsistensen på nøddekernerne kan dog godt ændre sig en smule, og de vil efter frysning ikke være så velegnede som frisk snack, men fint fungere som ingrediens i bagværk eller anden madlavning.
God bestøvning med flere hasselbuske i haven
Det er godt at være opmærksom på, at Hasselbuske ikke er selvbestøvende, selvom de både har ganske små røde hunblomster og han-rakler. Der skal derfor flere hasselbuske til, for at en god bestøvning kan finde sted, og du kan høste lækre nødder. Det bedste er, at have minimum to, og gerne tre sorter af hassel i nærheden af hinanden.
De sorter af hassel der forhandles i de danske planteskoler, kan stort set alle sammen fungere som bestøvere for hinanden. Så blot du sørger for, at der i din have eller nabohave er andre hasselbuske, gerne af varierende sorter, er mulighederne for, at en god bestøvning finder sted, ganske gode. Du kan derefter glæde dig til en udbytterig høst.
Læs mere om valg af hassel-sorter.
Se vores udvalg af hasselbuske her.
Tilmeld dig PlanteCenter Fyns nyhedsbrev