PlanteCenter Fyns logo

Hasselbuske

Hasselbuske er en fantastisk plante til børnefamilier

Hassel er en busk, der kan blive op til 6-8 meter høj, et par meter bred og med en stamme på op til 25 cm i bredden. Busken bør dog beskæres så den ikke bliver mere end 3-4 meter høj. Hasselbuskens frugt kender du, det er nemlig hasselnødden, der modnes i slutningen af september.

Det er nødvendigt med to forskellige sorter for at haslen kan blive bestøvet. 

Alle vores Hasselbuske er kraftige planter der står i 10 liters potter.

Produkter

Hasselbuske i haven er både dekorative og givende. Deres frugter er sunde og lækre, både friskplukkede og senere på sæsonen. Der er et væld af anvendelsesmuligheder med Hassel i haven.  Hasselbuske fra PlanteCenter Fyn leveres i ti-liters potter og er omkring 1,5 m høje. Det er derfor en plante der er en del større, end de planter, der ellers bliver solgt. Hasselbuske og hasselnødder er til gavn og glæde for hele familien, og har været det for mennesker i tusindvis af år.

En hasselbusk kan ikke bestøve sig selv, til trods for, at den både får fine, og bitte små rødlige hunblomster og  han-rakler. Hun-blomsterne og de aflange hanrakler blomstrer på forskellige tidspunkter og bestøver ikke hinanden. Du har derfor brug for flere sorter, til bestøvning. Du kan f.eks. se nærmere på sorterne Rød Zellernød, der bærer modne nødder i september oktober, eller Halleske kæmpe, hvorfra du kan høste store herlige hasselnødder i oktober-december.

For at opnå det bedste resultat, skal du placere dine hasselbuske med ca. 2 meters afstand imellem. På den måde får hver hasselbusk nok plads til optimal vækst. Det kan anbefales at blande forskellige buske, både for, at de kan bestøve hinanden, men også for, at opnå en flot vekselvirkning. Hasselbuske trives i mineralrig og let fugtig jord. Sur-bund eller meget mager jord trives hasselbusken ikke i.

Alt efter hvilke sorter du vælger, bliver hasselbuskene mellem 4-8 meter høje og 2-3 meter brede.  Den udvoksede stamme på en hasselbusk bliver op til 25 cm i bred. Hasselbuske kan uden problemer beskæres, så de ikke bliver mere end 3-4 meter høje. Beskæring anbefales inden løvspring. Hvert 10. eller 20. år kan hasselbuske skæres helt ned til 30 cm over jorden.

Både solrig placering og et sted i halvskygge fungerer udmærket for hasselbuske. Ydermere tåler hasselbuske fint saltholdig luft og vindblæste forhold. Efter bladene på haslerne er faldet af i efteråret, omsættes de hurtigt, og du kan få gavn af deres jordforbedrende virkning.

Er du begejstret for fugleliv og egern i haven, er hasselbuske det helt rigtige valg..

Løvspring for hasselbuske sker i maj, og løvfaldet sker i oktobe måned. Hasselbuske er en nydelige planter, med store, omvendt æg-formede, spredte blade, med savtakket rand, nydelig fordelt i en dekorativ blad-mosaik. På nye hasselbuske er barken i grønne nuancer, mens den ældre busks bark er brun med glat overflade.

Hassel er også en formidabel plante til børnefamilier med et væld af anvendelsesmuligheder. Hasselnødderne er modne når de opnår en lysebrun farve i de grønne haser, og begynder at falde af træet i september måned, hvor de kan samles og nydes.   Grenene på busken kan behændigt omdannes til flitsbuer, fiskestænger og andet godt. De vokser nemlig hurtigt ud igen, når busken er blevet beskåret.

Hasselbuskens botaniske navn er Corylos. Vildtvoksende, kan man finde hassel mange steder i tempererede egne, som krat eller underskov. Der findes 15 arter af hassel voksende vildt i naturen i Europa og Asien. Især i Europa, Kina, Australien og USA er hasselbuske ret hyppigt forekommende. Hasselbusken tilhører birke-familien.

I minimum 10.000 år har hasselbuske vokset i Danmark. Ordet ‘hassel’ kommer af oldnordisk ‘hasl’. Mange steder i Danmark er navngivet med variationer af ordet ‘hasl’. Bl.a.. Hasselø, Hasle og Hesselager. I køkkenmøddinger  fra stenalderen har man fundet rester af hasselnødder. Det viser, at nødder har været en del af kosten allerede dengang.

Nødder er rige på protein, næringsrige og særdeles velsmagende. Du kan bruge nødderne fra dine hasselbuske på mange måder. F.eks. i bagværk som nøddebrød, nøddekager, som sundt mellemmåltid eller i salater.  Der er utallige spændende anvendelsesmuligheder.

Hasselbuske kaldes også for Hasseltræ / Hasselnøddetræer.

Læs mere om Hasselbusken her.