PlanteCenter Fyns logo

Tempeltræ - Ginkgo biloba

Tempeltræet, Ginkgo Biloba, er et meget smukt, løvfældende nåletræ med en slank, pyramideformet vækst og oprette grene. Bladene er meget karakteristiske med dekorative, vifteformede bladribber, der i forår og sommer er grønne. I efteråret skiftes til smukt gult efterårsløv, inden det falder af til vinteren.

Tempeltræet plantes gerne i almindelig, god havejord på en solrig placering eller i delvis skygge. Egner sig både til at blive plantet alene, i flotte grupperinger eller i store krukker på terrassen. Træet trives særdeles udmærket i det danske klima.

Ginkgo Biloba er et meget hårdført træ, der tåler luftforurening godt. Med de rette betingelser kan det blive utroligt gammelt og gå videre til de næste generationer. Det er også derfor træet er blevet kaldt et "levende fossil", blandt andet af Charles Darwin. 

Produkter

Dette smukke træ er vitterligt unikt. Det er en ægte fossil, der, som den eneste af sin art, stammer fra for 240 millioner år siden, hvor det har stået på store dele af kloden. Det har også levet i Danmark, hvor det dog uddøde i istiden. Der er blandt andet fundet fossiler på Bornholm og det sydlige Grønland, der viser, at træet har levet på disse breddegrader.

Tempeltræet er et nåletræ, og selvom det ligner blade, der er på disse smukke træer, så er det reelt set nåle, men i modsætning fra nåletræer stammer Ginkgo Biloba oprindeligt fra frøbregner. Træet har en stor, dybtgående rod med et stort net af kraftige forgrenede rødder.

Løvet fra Tempeltræet har man i Østen brugt som svampe- og bakteriehæmmende middel gennem århundreder, og det bliver stadig brugt i sin egenskab af at øge blodgennemstrømningen i de små blodkar.
På grund af de lægende egenskaber vælger mange at samle og tørre bladene fra Tempeltræet til the. Man kan også købe det i mere koncentrerede former som kosttilskud. Vi vil ikke anbefale dig at benytte Ginkgo Biloba fra din egen have, men køb de former, der bliver kontrolleret i laboratorier.

Tempeltræet stammer fra Kina, hvor det stadig vokser vildt, dog er europæerne stødt på dette særlige træ i Japan, hvorfra det i 1730 blev importeret til Utrecht Botaniske Have i Holland, og det er det selvsamme træ, der stadig står i haven. Senere kom de første tempeltræer til Danmark, hvor det i dag især kan ses i botaniske haver og i parker. På grund af træets biokemi har det evner til at opnå en usædvanligt høj levealder på op til 1000 år eller måske mere. Det er også derfor, træet har gode odds i områder med høj luftforurening. Som sagt er der fundet 100 millioner år gamle fossiler, der viser vækst af Ginkgo Biloba i Danmark, men træet uddøde her i istiden og har således været fraværende frem til det blev importeret hertil i 1700-tallet.

I Danmark vokser Ginkgo Biloba træet cirka 10 cm om året og kan opnå en højde på op til 20 meter, så det gror langsomt, men kan til gengæld leve i mange år.

Træet kan med fordel plantes et veldrænet sted, og i de spæde år vil det være godt, at der bliver holdt rent rundt om træet, så det får god mulighed for at optage næring fra jorden.

Ginkgo Biloba er et særdeles hårdført træ og bliver stort set ikke plaget af sygdomme eller skadedyr.

Hvor hurtigt vokser Ginkgo Biloba?

Ginkgo Biloba vokser omkring 10 centimeter årligt, så det er ikke et hurtigt voksende træ.

Kan man spise Ginkgo Biloba?

Ginkgo Biloba indgår i flere kosttilskud og teblandinger. Vi vil dog anbefale dig at købe de midler, der bliver kontrolleret i laboratorier.

Kan Ginkgo Biloba plantes i krukke?

Mens Ginkgo Biloba er et lille træ, kan det godt stå i krukke. Du skal være særligt opmærksom på vanding og gødskning. Plant det eventuelt i Planteskolejord, der langsomt vil frigive vand og næring til træet.

Er Tempeltræet stedsegrønt?

Tempeltræet er et løvfældende nåletræ, så det går ikke ind under betegnelsen af stedsegrønne planter. Det får flotte gule høstfarver, inden det mister løvet om vinteren.